Martı'yı yasaklayan Devlet Tiyatroları "yasaklanan oyun yok" diyor
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, DT tarafından yasaklanan herhangi bir oyun olmadığını iddia etti.
Fotoğraf: Basın Bülteni
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığına 2002’den bu yana Devlet Tiyatroları (DT) tarafından yasaklanan oyunları sordu. Bilgi edinme başvurusunu yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, bu zaman zarfında DT tarafından yasaklanan herhangi bir oyun olmadığını iddia etti. Yanıtın gerçekleri yansıtmadığını ifade eden İlgezdi, “Devlet Tiyatroları 2002’den beri sahnelenmesi uygun görülmeyen oyun yok diyor ancak gerçekler çok farklı, daha geçen ay Ayşe Emel Mesci’nin Martı oyunu yasaklandı. 2002’den günümüze maalesef sanat yasaklar, sansürler ve engellemelerle dolu” dedi.
"YABANCI OYUNLAR YASAKLANMIŞTI"
2016’da Devlet Tiyatroları Genel Müdürünün yabancı oyunları yasakladığını basın açıklaması ile duyurduğu hatırlatan İlgezdi, “2016’da Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili yabancı oyunların sahneden kaldırıldığını ifade ederek, ‘Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz’ demişti. Bu karar üzerine Devlet Tiyatroları Çehov, Brecht, Dario Fo, Shakespeare dahil yabancı oyunlar olmadan sahnesini açmıştı. Hatta İngiliz Times Gazetesine konuşan Dario Fo ‘Türkiye'de yasaklanan dört yazardan hayatta olan tek kişi benim. Bu benim için ikinci bir Nobel ödülü kazanmak gibi’ demişti. Hani yasak yoktu!” diye sordu.
SANATIN ÖZGÜR ALANI YOK EDİLİYOR
İlgezdi örneklerin çok fazla olduğunu söyleyerek, “İstanbul Devlet Tiyatroları’nda sahnelenen, ‘Güneş Batarken Bile Büyük’ oyunundaki bazı ifadeler yüzünden oyunun prömiyeri Bakanlık tarafından ertelendi. Bu da mı sansür değil, bu da mı yasak değil?” ifadesini kullandı. Sadece Devlet Tiyatrolarında yaşananların 2002’den günümüze baskı, sansür ve yasakların tiyatroya neler kaybettirdiğini gösterdiğini belirten İlgezdi, “Maalesef örnekler o kadar çok ki, 2014 yılında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Shakespeare’in iktidar hırsını anlatan ‘Macbeth’ adlı oyununu kasım ayı programından çıkardı. Kapalı gişe oynayan birçok oyun programdan kaldırıldı. Sanatın özgür alanı yok ediliyor” şeklinde konuştu. (KÜLTÜR SERVİSİ)