16 Ağustos 2019 13:08

Hazine, 7 ayda yasal borçlanma limitini 11 milyar TL aşmış

Hazine Kamu Finansmanı Eski Genel Müdürü Hakan Özyıldız, Hazinenin, kanunun verdiği yıllık net borçlanma limitini yılın ilk yedi ayında aştığı iddia etti.

Fotoğraf: Metin Aktaş/AA

Paylaş

Hazinenin kanunun verdiği yıllık net borçlanma limitini yılın ilk yedi ayında aştığı iddia edildi. Hazine Kamu Finansmanı Eski Genel Müdürü Hakan Özyıldız, kişisel internet sitesinde kaleme aldığı yazıda, “Bütçe Kanunu’na göre; 949 milyar lira harcama-867,3 milyar lira gelir = 78,7 milyar lira açık bekleniyor. Hazinenin yeni borç alma limiti bu kadar. Peki nakit dengesine göre ilk yedi ayda ne kadar net borç alınmış? 98 milyar lira. Yılın bitimine beş ay daha varken yasal limit yaklaşık 11 milyar lira kadar aşılmış” ifadelerini kullandı.

DOĞAL SONUÇ BORÇLANMA

“Giderler almış başını gidiyor. Anlaşılan kamu ekonomik büyümeye katkı sağlamak, büyüme performansının çok bozulmasını önlemek adına harcamalara hız vermiş” diyen Özyıldız, “Tabii bunun doğal bir sonucu olmuş: Borçlanma. Ocak-temmuz arası dönemde hazine net (yeni) 98 milyar lira borç almış. Bu miktarın 28 milyar liralık bölümü dış borçlanmadan, kalan 70 milyar liralık kısmı da iç borçlanmadan geliyor” dedi.

98 MİLYAR LİRA BORÇ ALINDI

Hazinenin ise kanunun verdiği yıllık net borçlanma limitini, yılın ilk yedi ayında aştığını belirten Özyıldız, yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Gelin yasa metinlerinden yola çıkarak (rakamları yaklaşık alarak) bu yılın borçlanma limitini hesaplayalım. Bütçe Kanunu’na göre; 949 milyar lira harcama - 867.3 milyar lira gelir = 78.7 milyar lira açık bekleniyor. Hazinenin yeni borç alma limiti bu kadar. Ancak, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Kanunu iki defa yüzde 5’lik ek hak veriyor. İlki otomatik. Hazine 78.7x1.05 = 82.6 milyar liraya kadar borçlanma hakkı var diyebiliriz. Bunun üstünde yüzde 5’lik bir limit arttırma yetkisi daha var. Ancak bu sefer Cumhurbaşkanı Kararı gerekiyor. Diğer bir deyimle Hazine, 82.6 milyar liranın üstü için Cumhurbaşkanının imzası olmadan yeni borç alamaz. Ben buna yönelik bir karar görmedim. Belki dikkatimden kaçmıştır. Ama yoksa burada bir kanuna aykırılık var demektir.
Hesaba, Karar varmış gibi devam edelim. Bu durumda hazinenin üst borçlanma limiti 82.6x1.05 = 86.8 milyar lira olur.
Peki nakit dengesine göre ilk yedi ayda ne kadar net borç alınmış? 98 milyar lira. Yılın bitimine beş daha varken yasal limit yaklaşık 11 milyar lira kadar aşılmış.
Ne olacak şimdi? Geç kalınmakla beraber yapılması gereken şey acilen TBMM’yi toplantıya çağırıp ek borçlanma yetkisi almak. Aksi halde bir yandan Yüce Meclisin ‘bütçe hakkı’ yok edilirken, diğer yandan yasaya karşı işlem yapanların yasal sorumlulukları olacaktır.  Duymuşsunuzdur. ABD’de borç limiti sınıra gelince başkan ile kongre yeni borçlanma limitinde anlaşamazsa, hükümet ödenek kalmadığı için devletin bazı birimlerini kapatıyor. Orada demokrasilerdeki güçler ayrılığı ilkesi tam olarak çalışıyor.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İş kollarını ilgilendiren yönetmelik değişirse sendikalar da etkilenecek

SONRAKİ HABER

DBB, barınakta köpek katledildiği iddiası ile ilgili soruşturma başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa