19 Ağustos 2019 07:06
Son Güncellenme Tarihi: 19 Ağustos 2019 11:48

Kayyumlar belediyeleri borç batağında bırakmıştı

2019 seçimlerinden önce kayyum tarafından yönetilen Diyarbakır, Mardin ve Van belediyeleri, ardından bıraktığı milyonlarca liralık borçlarla gündeme gelmişti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde kayyum tarafından yaptırılan makam odası | Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Kayyum yönetiminde olduğu dönemde usulsüzlükler ve lüks harcamalarla gündeme gelen Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinde bugün 2019 yerel seçimiyle göreve gelen HDP'li belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı. İçişleri Bakanlığı kararıyla bu belediyelere yeniden kayyum atanmasıyla, akıllara yeniden kayyum dönemindeki usulsüzlükler ve ardından bıraktığı borçlar geldi.

Belediyelere kayyum atanmasının yolu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte 4 Eylül 2016'da çıkarılan 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 45. maddesine yapılan eklemeyle açılmıştı. 2016’da atanma yoluyla başlanan kayyumlar, 2019 yerel seçimlerine kadar görevlerini sürdürmüştü.

Kayyım atanan ve uzun süre usulsüzlük haberleri ile gündemde olan Van, Ağrı, Siirt, Dersim, Şırnak, Hakkari, Mardin ve Diyarbakır’ın il belediyelerinin 2017 mali tabloları Sayıştay tarafından incelenmiş ve hazırlanan raporlara göre, kayyum tarafından yönetilen bu belediyeler yaptığı milyonlarca liralık harcamalarla ve yeni yönetime bıraktığı borçlarla gündeme gelmişti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, Mardin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevden uzaklaştırılmasının ardından bu üç belediyede kayyum döneminde neler yaşandığına bir göz atalım.

DİYARBAKIR'DA SARAY GİBİ MAKAM ODASI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine seçilen HDP'li Eş Başkan Selçuk Mızraklı, kayyum Cumali Atilla'dan kalan lüks makam odasının videosunu sosyal medya hesabından paylaşmış, "Kendi coğrafyasının gerçekliğinden kopmuş kendisine ayrı bir dünya yaratmış" diyerek  tepki göstermişti. Kayyumun makam odasına tam 2 milyon 127 bin 725 lira harcadığı öğrenilmişti.

Kayyum Cumali Atilla ise "Belediyenin binası 30 senelik ve bakımsız durumdaydı. Hem binada hem odalarda yenileme yapıldı" diyerek savunmuştu.

Ayrıca Kayyum Atilla’nın 2019 yılının ilk 3 ayında Özel Kalem bütçesinden yaptığı yemek harcamaları da dikkat çekmişti. Ocak ayınca 59 bin liralık yemek harcaması yapan Atilla, Şubat ayında çıtayı yükselterek bunu 80 bin 427 liraya çıkarmıştı. Seçim çalışmalarının başladığı Mart ayında 105 bin liralık yemek bedelini Özel Kalem bütçesinden karşılayan Atilla, Nisan ayının 6’ncı gününden 12’sine kadar 6 günde 11 bin liralık yemek bedelini de Özel Kalem bütçesinden karşılamıştı.

Mızraklı ayrıca, kayyumun belediye bütçesinden 1 ton 600 kilogram fıstıklı kadayıf yediğini ve 92 bin liralık hediyelik fincan takımları aldığını söyledi. HDP eş genel başkanları da demokrasi için ittifak çağrısında bulunarak belediyenin halk iradesiyle geri alındığını belirtti.

MARDİN'DE KAYYUMUN FATURASI 1 MİLYARIN ÜZERİNDE

Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyumu Vali Mustafa Yaman da, belediyeyi 1 milyar TL’nin üzerinde borçlandırdığı, kentte ağırlanan AKP’li milletvekilleri, yöneticiler ve bakanlar için belediye bütçesinden, "yemek bedeli" olarak toplamda 1 milyon 436 bin 345 TL özel kalem harcaması yaptığı açığa çıkmıştı.

Kuruyemiş ve kahve alımı için ödenen miktar, söz konusu harcamaların en dikkat çeken başlıkları arasında yer aldı. Kayyum yönetimi, Ocak ayında 34 bin 550 TL, Şubat’ta 73 bin 900 TL ve Mart’ta 56 bin 100 TL olmak üzere toplamda 164 bin 550 TL’ye sadece kuruyemiş ve kahve alımı yaptı. 3 kalem şeklinde faturalandırılan harcamalar, "yemek bedeli" olarak kayıt altına alındı. "Ağırlanan" kişilerin kim olduğuna dair ise herhangi bir bilgiye yer verilmemişti.

Mardin Büyükşehir Belediyesinin HDP yönetimine geçmesinin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında belediyenin borcunu açıklayan Ahmet Türk, MARSU'nun borcuna değinmiş, "Tüm gelirlerini toplasak 6 milyon TL geliri olan bir yerde karşımıza 620 milyon borç çıkıyor" demişti. Türk, kayyum döneminde belediyenin 63 milyon olan borcunun da 406 milyona çıktığını, MARSU ile birlikte toplam borcun 1 milyar TL'yi aştığını belirtmişti.

Mardin Valisi Mustafa Yaman ikinci kez İçişleri Bakanlığı kararıyla Mardin Büyükşehir Belediyesine kayyum olarak atanmış oldu. Yaman’ın yaklaşık üç yıl yönettiği belediyede arkasında yüksek bir borç miktarı bırakmıştı.

{{381242}}

VAN'DA KAYYUMUN BIRAKTI BORÇ 1,5 MİLYARDAN FAZLA

Van Büyükşehir Belediyesine atanan kayyum, 3 yıl içerisinde belediyeye 1 milyar 389 milyon TL borç bıraktı. Van Büyükşehir Belediyesinin ilk meclis toplantısında belediyenin borcunu açıklayan Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, "Büyükşehir Belediyesinin mevcut borç durumu 1 buçuk milyar TL’nin üzerindedir" demişti.

Van Büyükşehir Belediyesinin kayyum yönetiminin, belediyenin etrafına beton bloklar koyarak "karakola" çevirmek için 1 milyar TL'yi aşkın para harcadığı ortaya çıkmıştı. Kayyum yönetimi yine polis tesislerinin onarımı, bayrak alımı ve Erdoğan'ın Malazgirt mitingi için de belediye bütçesinden milyonlarca TL para harcadı.

13 KAYYUM BELEDİYESİNDE 196 USULSÜZLÜK

Sayıştay’ın Kamu İdareleri Denetim Raporu’nda, kayyum atanan beledeyilerdeki usülsüzlükler tek tek sıralandı, üçü büyükşehir olmak üzere, kayyum atanan 13 belediyede toplam 196 usulsüzlük tespit edildi. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK hükümetin yeni TİS teklifini reddetti

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Barosundan Yargıtay'a ret: Tüm baroları Diyarbakır'a davet ediyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa