Barolardan ‘kayyum’lara ortak tepki: Karar idari bir darbedir
Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinde yaşanan görevden alma ve kayyum atamalara 30 baro ortak açıklama ile tepki gösterdi. DİH de TBB'ye çağrı yaptı.
Fotoğraf: AA
İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Adana, Bursa, Antep’in de dahil olduğu 30 baro ortak açıklama yaparak İçişleri Bakanlığının Diyarbakır, Van ve Mardin belediye eş başkanlarının görevden uzaklaştırması ve yerlerine kayyum atamasına ortak açıklama yaparak tepki gösterdi.
Darbe sonrası hayata geçirilen hukuksuzlukların bugün de uygulamaya konulduğunu söyleyen 30 baro, “OHAL’in hukuksuz uygulamaları, OHAL kalkmış olmasına rağmen hız kesmeden devam ediyor. Demokrasi, hukuk bir kez daha askıya alındı, yerle bir edildi” denildi.
“KARAR İDARENİN YARGI ÜZERİNDEKİ VESAYETİNİ ORTAYA KOYUYOR”
31 Mart seçimleri öncesi hükümet yetkililerinin “Seçilirlerse kayyum atarız” tehdidini de hatırlatan barolar, “YSK tarafından adaylıkları onaylanarak seçilen üç belediye başkanının, daha beş ay geçmeden devam eden ve henüz kesinleşmeyen soruşturma ve davalar gerekçe gösterilerek bir ‘idari karar’ ile görevlerinden uzaklaştırılmaları, idarenin yargı üzerindeki vesayetini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu uygulama ile Türkiye’nin idari yapısının yanı sıra, yargısı da ağır bir darbe daha almıştır” dedi.
Seçim ve halk iradesinin idari bir karar ile ortadan kaldırılmasının en hafif deyimle idari bir darbe olduğuna dikkat çeken barolar, “Halk iradesine karşı gerçekleştirilen bu darbe, Türkiye’nin demokrasisine bir yarar sağlamayacaktır. Ayrıca daha önce İstanbul, Ankara ve başka illerde AKP’li belediyelerde uygulandığı üzere; görevden alınan belediye başkanlarının yerine, belediye meclis üyelerinden birinin başkan vekili olarak seçimine olanak vermeden doğrudan kayyum atanması, açıkça bir çifte standarttır. Bu hukuka aykırılığı daha da katmerleştirmiştir” dedi.
“GÖREVDEN ALINANLAR DERHAL GÖREVLERİNE İADE EDİLMELİ”
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
Bizler; barış içinde bir arada yaşama fikrini, demokratik hukuk devleti idealine olan inancı da tümden ortadan kaldıran bu hukuk dışı uygulamayı kabul etmiyoruz. OHAL uygulamalarının devamı olan bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilerek, görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının derhal görevlerine iadesini talep ediyoruz."
AÇIKLAMAYA İMZA VEREN BAROLAR
- Adana Barosu
- Adıyaman Barosu
- Ağrı Barosu
- Ankara Barosu
- Antalya Barosu
- Artvin Barosu
- Aydın Barosu
- Batman Barosu
- Bingöl Barosu
- Bitlis Barosu
- Bursa Barosu
- Diyarbakır Barosu
- Denizli Barosu
- Düzce Barosu
- Gaziantep Barosu
- Hakkari Barosu
- Hatay Barosu
- İstanbul Barosu
- İzmir Barosu
- Kars-Ardahan Bölge Barosu
- Mardin Barosu
- Mersin Barosu
- Muş Barosu
- Siirt Barosu
- Şanlıurfa Barosu
- Şırnak Barosu
- Tekirdağ Barosu
- Tunceli Barosu
- Van Barosu
- Yalova Barosu
İZMİR BAROSU: YÜRÜTME ERKİNİN DEMOKRASİYE KARŞI DARBESİDİR
Kayyum atanmasına yazılı açıklama ile tepki gösteren İzmir Barosu, “Yapılan uygulama ile yurttaşlara kimi seçerseniz seçin size kendinizi yönetme imkânı tanımayacağız denilmektedir. Dolayısıyla, bugün yaşanan yürütme erkinin demokrasiye karşı darbesidir” dedi.
Açıklamada, “Söz konusu üç belediye başkanı, başkan olabilme yeterliliğine sahip kişiler olduğu gibi seçildikleri tarihten bugüne kadar da haklarında belediye başkanlığı görevini sürdürmelerine engel herhangi bir mahkeme kararı verilmemiştir. Yani bir başka deyişle, üç belediye başkanının da hukuki statülerinde aday oldukları andan bu yana bir değişiklik olmamıştır. Tüm bunlar, meselenin demokrasiye bakış açısı olduğunu çok net şekilde göstermektedir” denildi.
DEMOKRASİ İÇİN HUKUKÇULARDAN TBB’YE ÇAĞRI
Demokrasi İçin Hukukçular (DİH) da kayyum atama kararına tepki gösterdi. Görevden almaların ülkede seçimin, demokrasinin, halk iradesinin tanınmadığının yeni bir göstergesi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Seçimden henüz beş ay sonra siyasal iktidarın yine aynı yönteme başvurmuş olması tek adam iktidarında ısrardan başka bir şey değildir” denildi.
Kayyumların geçmiş dönemdeki uygulamalarını da hatırlatan DİH, “Kayyumların yapmış olduğu yolsuzluklar, belediyenin olanaklarının nasıl kişisel menfaatler için kullanıldığı seçilmiş belediye başkanları tarafından ortaya açıkça çıkarılmışken, belediyelerin yeniden kayyumlara teslim edilmesi, bu yolsuzluk ve çıkar düzeninde devam ve ısrar anlamına da gelmektedir” açıklamasında bulundu.
Kayyum politikasının sadece Diyarbakır, Van ve Mardin’le sınırlı olmadığını ifade eden DİH, “Nitekim hukuk tanımayan, halkın iradesini yok sayan bu pervasızlık yarın ülkenin herhangi bir yerinde daha karşımıza çıkabilecektir. Bu nedenle, seçilmişleri canının istediğinde görevden alabileceğini düşünen siyasal iktidarın tek adamcı hukuk dışı duruşuna karşı birlikte ve güçlü bir ses çıkarmak öncelikli olarak bütün hukuk örgütlerinin, Baroların ve Barolar Birliğinin görevidir. Demokrasi İçin Hukukçular olarak bütün hukuk örgütlerini, Baroları ve Barolar Birliğini hukuka, demokrasiye sahip çıkmaya davet ediyor, bu uygulamaya ilişkin her türlü mücadeleyi birlikte yürütmek üzere çağrı yapıyoruz” çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)
{{385103}}