"Hırsız var" pankartı nedeniyle darbedilen İbrahim Alıcı ile ilgili ihlal kararı
2014'te AKP'nin Osmaniye mitinginde, yolsuzluklara tepki olarak "hırsız var" pankartı açtığı için darbedilen İbrahim Alıcı hakkında ihlal kararı verildi.
Fotoğraf: Evrensel
Volkan PEKAL
Adana
2014 yerel seçimleri öncesi Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı Osmaniye mitinginde, yolsuzluklara tepki olarak "hırsız var" pankartı açtığı için Başbakanlık korumaları tarafından darbedilen 40 yaşındaki İbrahim Alıcı hakkında ihlal kararı verildi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Anayasanın 17’inci maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine karar vererek, 27 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Daha önce takipsizlik kararı verilen başbakanlık koruma polisleri hakkında yeniden soruşturma açılacak.
"ORANTISIZ ŞİDDET UYGULAYANLARIN YARGILANMASININ DA ÖNÜ AÇILMIŞ OLDU"
Kararı değerlendiren Alıcı’nın avukatlarından Sevil Aracı, kararın demokratik eylem ve protestolara kolluk güçlerinin orantısız şiddetle müdahale ettiğinin kabulü bakımından önemli olduğunu belirterek "Bu karar ile birlikte orantısız şiddet uygulayanların yargılanmasının da önü açılmış oldu" dedi.
"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİ KONUSUNU TAKİP EDECEĞİZ"
Alıcı, "Hırsız var" pankartı ile ilgili Osmaniye 6’ıncı Sulh Ceza Mahkemesinde açılan davada suç unsurunun oluşmadığı gerekçesiyle beraat etmişti. Alıcı’nın beraat ettiği hakaret davasının Yargıtay tarafından “ceza verilmesi gerekir” denilerek bozulduğunu dile getiren Aracı, “Karar bu dosya bakımından da önemli. Zira başvuruda dikkat çektiğimiz düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının ihlali ile ilgili AYM, ihlal edilip edilmediği konusunda, henüz yerel mahkeme tarafından bir karar verilmediği için değerlendirme yapmamış. Biz Anayasa Mahkemesinin kararının müvekkile bu dosyada beraat kararı verilmesi gerektiği yönünde yorumlanacağını düşünüyoruz. Beraat kararı verilmez ise aynı olayı bir de düşünce ve ifade özgürlüğü bakımından yeniden AYM'ye taşıyacağız” dedi.
"POLİSLER YENİDEN SORUŞTURULACAK"
Başbakanlık korumalarının kendisine işkence yaptığını ifade eden Alıcı'nın şikayeti üzerine açılan soruşturmada, Cumhuriyet Savcısı korumalar ve polisler hakkında takipsizlik kararı vermişti. Alıcı, AYM’nin, kararın bir örneğinin “insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağı ihlali” ile ilgili yeniden soruşturma yapılmak üzere Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdiğine de dikkat çekti.
NE OLMUŞTU?
3 Mart 2014’te AKP’nin Osmaniye’de gerçekleştirdiği mitingde "Hırsız var" pankartı açan İbrahim Alıcı, Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşma yaptığı platformun arkasında bulunan araçta, Başbakanlık korumaları tarafından vücudunda morluklar oluşacak şekilde darbedilmiş, ardından da hakkında "kamu görevlisine görevi başında hakaret" iddiasıyla dava açılmıştı.
Alıcı’nın polisler hakkında Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığında bulunduğu suç duyurusuna takipsizlik kararı verilmişti. Polisler hakkında verilen takipsizlik kararına ilişkin verdikleri dilekçede 17-25 Aralık soruşturmasına dikkat çekince, dilekçeyi kabul etmeyen Osmaniye Sulh Ceza Hakimliğinin şikayeti üzerine Avukatlar Sevil Aracı ve Tugay Bek de kendileri de hakim karşısında bulmuşlardı.
Osmaniye 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, dilekçe savunma dokunulmazlığı kapsamında kaldığı gerekçesi ile ceza verilmesine yer olmadığına karar vermişti. Bu arada avukatlar verilen takipsizlik davasını AYM’ye taşıdı. Tüm bunlar yaşanırken Alıcı, işini kaybetti, AKP’in her Osmaniye mitingi öncesi gözaltına alındı. Yapmadığı basın açıklaması nedeni ile hakkında Cumhurbaşkanı'na hakaretten başka bir dava açıldı.