Amazon ormanları yanıyor: Bolsonaro döneminde tahribat arttı
Brezilya’da Amazon ormanlarında yıl başından bu yana 72 binden fazla yangın çıktı. Amazon bölgesinde geçen yılın aynı dönemine oranla çıkan yangınlarda yüzde 83 artış olduğu ifade edildi.
Fotoğraf: Fotos Publicas
Brezilya’da Amazon ormanlarında yıl başından bu yana 72 binden fazla yangın çıktı. Yangınların ve orman kesiminin faşist eğilimli Bolsonaro yönetiminin iktidara gelmesinin ardından hızlandığı belirtiliyor.
YANGINLAR BİR YILDA YÜZDE 83 ARTTI
Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsünden (INPE) yapılan açıklamada, Amazon bölgesinde geçen yılın aynı dönemine oranla çıkan yangınlarda yüzde 83 artış olduğu ifade edildi.
Açıklamada, 1 Ocak’tan bu yana Amazon ormanlarında 72 bini aşkın, geçtiğimiz perşembe gününden bu yana da çoğu Amazon bölgesinde olmak üzere Brezilya’da 9 bin 500’den fazla yangın çıktığı kaydedildi. Brezilya’nın kuzeyindeki Roraima eyaletinde gökyüzü de yangınlar nedeniyle siyah dumanla kaplandı.
BREZİLYA ÇEVRE BAKANI'NA PROTESTO
Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Salles, iklim değişikliği hakkında düzenlenen bir toplantıda kürsüye çıktığı sırada bir grup çevreci tarafından protesto edildi.
BBC'nin haberine göre, Latin Amerika ve Karayipler İklim Haftası vesilesiyle Birleşmiş Milletler'in (BM) Brezilya'nın Salvador şehrinde düzenlediği konferansta konuşma yapması için ismi anons edilen Bakan Salles bir grup tarafından ıslıklandı ve yuhalandı.
İklim değişikliğine karşı harekete geçilmesi amacıyla düzenlenen konferansa katılan Salles'a tepki gösterenlerin "Amazon Bölgesi yanıyor" diye bağırdıkları bildirildi.
ORMAN KAYBI ARTIYOR
AA’nın haberine göre, Amazon ormanlarındaki azalma ve canlı türlerinin yok olması üzerine çalışmalar yapan Imazon’un mayıs ayında yayınladığı çalışmada, Ağustos 2018’den Nisan 2019’a kadar bölgede yaklaşık 2 bin kilometrekare ormanın yok olduğu belirtilmişti.
INPE tarafından yapılan açıklamada, Amazonlar’da haziran ayında 920 kilometrekare, temmuz ayında da bin kilometrekareden fazla ormanlık alanın tahrip edildiği kaydedilmişti.
BOLSONARO RAKAMLARI BEĞENMEDİ
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise INPE üyelerinin, yönetimini kötü göstermek için orman tahribatı hakkında “yanıltıcı rakamlar yayınlamış olabileceğini” öne sürerek, “şüpheli” bulduğu rakamları sağlayan yetkilileri derhal görevden alacağını söylemişti.
Jair Bolsonaro ise devlet başkanı seçiminden önce Amazonlar’ın ticari kullanıma açma sözü vermişti.
AMAZON YAĞMUR ORMANLARI NEDEN ÖNEMLİ?
Güney Amerika’da bulunan Amazonlar, dünyanın en büyük yağmur ormanı. 5.5 milyon kilometrekare büyüklüğündeki orman 9 ülkenin sınırları içinde bulunuyor: Brezilya, Bolivya, Kolombiya, Ekvaron, Fransız Guyanası, Guyana, Peru, Surinam ve Venezuela. En büyük bölümü ise Brezilya sınırları içinde. 30 bin bitki, 2 bin 500 balık, bin 500 kuş, 500 memeli, 550 sürüngen ve 2.5 milyon böcek çeşidi Amazonlar’da yaşıyor. Sadece son 20 yılda 2 bin 200 yeni canlı türünün varlığı keşfedilmiş. Yine ormandan doğan Amazon nehri de dünyanın en uzun nehri. Dünya üzerindeki tatlı su kaynaklarının yüzde 20’si de yine Amazonlar’da bulunuyor. Amazonlarda 11 bin yıldan bu yana insan yerleşimi mevcut ve bugün itibariyle 34 milyon insan Amazonlar’da yaşıyor. (DIŞ HABERLER)