Hacettepe öğrencileri: Yurt ücretleri için temel ihtiyaçlarımızı kısıyoruz
Hacettepe Üniversitesi yurtlarına yüzde 20 zam yapıldı. Öğrenciler temel ihtiyaçlarından kısmak zorunda kaldıklarını ifade ederek, zamların geri çekilmesini istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Burcu ÇEVİKER
Ankara
Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki yurtlara yapılan ortalama yüzde 20 oranındaki zamları Beytepe Kampüsünden öğrencilerle konuştuk. Çamaşır yıkamak ve yemek için ayrıca ücret ödediklerini belirten öğrenciler, son zamla birlikte temel ihtiyaçlarından kısmak durumunda kalacaklarını belirterek üniversite yönetiminin zamları geri çekmesini talep etti.
En düşük yurt ücretinin 315 TL’den 380 TL’ye çıktığı Hacettepe Üniversitesinde, Sıhhiye ve Beytepe öğrenci yurtlarında 4 kişilik standart odalar 380 TL, 4 kişilik balkonlu odalar 420 TL, 2 kişilik standart odalar 500 TL, 2 kişilik katta mutfaklı odalar ise 550 TL oldu. Ekonomik krizin öğrencilerin eğitime devam edebilmelerini giderek zorlaştırdığı koşullarda yeni yurt zammını Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsünden öğrencilerle konuştuk.
HİZMET YETERSİZ, FİYATLAR FAHİŞ
Felsefe Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Didem Arzu Özay, şehir dışından türlü zorluklarla üniversite okumak için gelen öğrencilerin yerleşebildikleri yurtların, “okul” adı altında bir “sermaye çarkına” dönüştürüldüğünü söyledi. Hizmet ve konfor bakımından oldukça yetersiz olan yurtlar için fahiş fiyatlar talep edildiğini söyleyen Özay, “Her sene ülke ekonomisinin gidişatına göre belirlendiği söylenen yurtlarımız, belirlenen sabit zam artış miktarının dahi üstüne çıkıp, neredeyse artış oranının iki katına çıktı” dedi.
“YURTLAR LÜKS HALİNE GELDİ”
Öğrencilerden çamaşırhane dahil ücret alınan hijyen sağlanmayan yurtlar ve öğrenci evlerinin lüks haline geldiğini ifade eden Özay, “Bu artış miktarından sonra devlet kredisiyle geçinen çoğu öğrencinin yurt ücretini ödedikten sonra kendini bir ay boyunca geçindirmek zorunda kalacağı meblağ komik kalıyor. İyi bir eğitim almanın, mevcut ülke şartlarında zorlu psikolojik ve ekonomik süreçlerden geçmeyi gerektirdiğinin farkındayız. Talebimiz, bünyesinde bulunduğumuz eğitim kurumunun bu süreçleri bizim adımıza daha kolay atlatılabilir kılmasıdır, yükümüzün bir parçası olması değil” diye konuştu.
“ÇAMAŞIR VE YEMEK İÇİN AYRI ÜCRET ÖDÜYORUZ”
Aile ve Tüketici Bilimleri bölümünde 2. sınıfta okuyan adını vermek istemeyen bir öğrenci ise Hacettepe Üniversitesi yurtlarında çamaşır yıkamak ve yemek için de ayrı ücret ödediklerini belirterek “Bütün bunlarla birlikte yurt ücretinin 315 TL’den 380 TL’ye yükselmesi absürt duruyor. Bizler zaten bir artış bekliyorduk fakat beklediğimiz böyle yüksek bir artış değildi. Dolayısıyla bu durum okurken çalışma, temel ihtiyaçlardan kısmaya yol açacak. Hükümetin ‘Bugün yaşadığımız hadisenin 2001 ve 2007 krizleriyle alakası yoktur, Türkiye’nin dinamikleri sağlamdır’ gibi Pollyannavari söylemlerine karşın bu zamlar her şeyi özetliyor” dedi.
ZAMLA ÖĞRENCİ EVİ DAHA CAZİP OLDU
Felsefe bölümü 3. sınıfta okuyan bir başka öğrenci ise ekonomideki kötü gidişatın faturasının öğrencilere çıkarıldığını belirterek yurt koşullarında herhangi bir iyileştirme yapılmaksızın artan ücretlerin, yurtlarda kalmayı zorlaştırdığını dile getirdi. KYK burs ve kredilerinin öğrencilerin ancak yemek ihtiyacını karşılayabildiğini ifade eden öğrenci, “Bu zam, bizi ihtiyaçlarımızdan feragat etmeye zorlayacak. Aç kalmak veya kalacak yer tercih etmek gibi ikilemlere düşeceğiz. Normal şartlar altında öğrenci evine çıkmak daha lüks sayılmasına rağmen, yurttan çıkıp bir öğrenci evine yerleşmek daha cazip duruma geldi. Bu artışlar biz öğrenciler tarafından kabullenilmemeli, okul yönetimi tarafından da bu durum dikkate alınmalıdır” diye konuştu.