26 Ağustos 2019 11:16
Son Güncellenme Tarihi: 26 Ağustos 2019 11:17

Dolar 6,40’tan döndü, tehlike henüz geçmedi

ABD-Çin arasındaki ‘ticaret savaşı’ para piyasalarını yaktı. Dolar kuru 6,40’tan döndü. 5,80’nin altına düşse de iç etkenler ve uluslar arası belirsizlikler her an yeni bir tırmanışa yol açabilir.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Asya Piyasalarının açılmasıyla beraber kısa süre içerisinde TL/ dolar paritesinde sert bir oynama meydana geldi. Asya Piyasalarının açılmasıyla lira dolar kuru karşında hızla değer yitirdi.

Dolar, Türkiye 01.00-01.39 arasında 5,78 seviyesinden 6,39’a çıktı. Bankaların stop-loss’u (zarar durdurma) ile yeniden 5,80 düzeyine geriledi.        

Trump’ın Çin’e  yeni ithalat vergileri deklare etmesi, ABD’li şirketlere, yetkisi olmamasına rağmen Çin’den çıkış emri verdiğini söylemesi gibi dünya ekonomisinde durgunluğu artıracak ticaret savaşları gerilimindeki tırmanış piyasaları dalgalandırdı.

Trump’ın Fed’in faiz indirmemesini eleştirmesi, Hong Kong’da gösterilerin şiddetlenmesi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ambargolu İran Dışişleri Bakanı Zarif’i davet etmesinin  ABD cephesinde yarattığı gerilim gibi siyasi gelişmeler de tetikleyici unsur oldu.

DALGA EN ÇOK TL’Yİ VURDU!

ABD-Çin arasındaki ‘ticaret savaşının’ tırmanmasıyla Asya piyasaları Pazartesi gününe düşüşle başlarken, sermayenin ‘risk’ten kaçış hamleleri en fazla TL’yi vurdu. Asya borsasındaki hareketlilik Türk Lirası’nın da ABD Doları karşısında hızla değer kaybetmesine neden oldu ve Dolar/TL kuru bir süreliğine 6,39 seviyesini aşıp daha sonra 5,80 seviyelerinde dengelendi.

TL’nin değer kaybetmesinde Japonya’daki işlemlerin etkili olduğu düşünülüyor. Trump’ın Cuma günü yaptığı açıklamalar sonrasında, Japon yeni sahiplerinin ‘güvenli liman’ arayışları hızlandı. Japonya’da faizlerin yıllardır sıfır olması nedeniyle yüksek faizli ülke para birimlerinde pozisyon alma alışkanlığı olanlar Yen/TL pozisyonlarında satışa geçti. Türkiye’de  sermaye piyasalarının kapalı olduğu saatlerde devreye giren satışlar TL’de normalden hızlı bir satışa yol açtı.

Japon yen’i karşısında yüzde 12 değer yitiren TL Ağustos 2018 yani Brunson Kriz’i düzeylerine geriledi. Sonrasında müdahaleler sonucu 5,80’nin altına geriledi.

TEHLİKELİ DÖNEM

TL’nin seyri ne olur?
Bu soruya cevap aranırken dolarlardaki dalgalanmayı durduracak uluslar arası olumlu gelişmeler olarak şunlar sıralanıyor: Ticaret Savaşları’nda uzlaşı arayışının başlama ihtimali.  Amerikan ve AB merkez bankalarının faiz indiriminin yanında küresel ekonomik durgunluğu aşmak adına parasal genişletme başlaması. Çin, Almanya ve Hollanda’da gözlenen bütçe harcamalarını yükselterek ekonomik daralmaya çare bulma girişimleri.

Türkiye içinden olumlu veriler olarak şunlar değerlendiriliyor:  Cari açık üretimin düşmesi ve ekonominin küçülmesi ile küçüldü, Türkiye’nin kırılganlığı azaldı. TL faizi biraz düşürülmüş olsa da hala diğer ülkelere göre oldukça yüksek. ABD ve Avrupa Birliği ile ilişkiler geçmiş yıla göre daha olumlu.

Bütün bu sıralananlara rağmen riskler hala çok fazla.   

Türkiye’nin risk primi hala çok yüksek.

Faizin sert indirilecek olması beklentisi TL’nin kalkanı zayıflatıyor.

Hükümetin bankalara ‘kredi ver’ baskısı TL’yi bollaştırıp ucuzlatıyor.

Suriye-İdlib gerginliği riskleri çoğaltıyor.

Getiri arayan sermayenin ‘gelişmekte olan’ ülkelere doğru akacak olması ihtimaline rağmen ‘resesyon’ ve ‘kredi riski’ gibi etkenler Türkiye’ye para akacak beklentisinde olanları boşa düşürebilir.

Üstelik dünyadaki küresel durgunluğun ne kadar derin çatlaklar yaratacağı da muamma?

DOLARDAKİ ANİ YÜKSELİŞ GRAM ALTINI ZIPLATTI

ABD ile Çin arasındaki gerilimin düşmemesiyle uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.553 doları gördü. Benzer dakikalarda düşük hacimli piyasada doların 6,40 liraya dayanmasıyla gram altın 314 lirayı görerek tarihi rekor kırdı. Altın dolar karşısında 2019 genelinde yüzde 20,9 son 1 ayda ise yüzde 9 yükseldi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TR-İnter Tekstil işçilerinin direnişi Çiğli’ye taşınıyor

SONRAKİ HABER

İran Dışişleri Bakanı Zarif G-7 zirvesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa