Kamu TİS'inde hükümete güvenmenin bedeli: Uzlaşılan konular yok sayıldı
Hükümet, Memur-Sen ile gece yarısı yapılan toplusözleşme görüşmelerinde üzerinde uzlaşılan maddeler olduğunu reddetti. Memur-Sen “Biz güvenmiştik” savunması yaparken konu Hakem Kuruluna taşındı.
Memur-Sen'in Ankara'da düzenlediği "Emeğe saygı, adalete davet" eylemi | Fotoğraf: DHA
Birkan BULUT
Ankara
Memur-Sen ile Hükümet arasında diğer konfederasyonların yer almadığı, gece yarısı yapılan toplusözleşme görüşmelerindeki yaşanan “tutanak krizi” Hakem Kuruluna taşındı. Hükümet üzerinde uzlaşılan maddeler olduğunu reddetti. Memur-Sen “Biz güvenmiştik” savunması yaparken, hakem kurulu tutanak olmadığını, toplantı notlarının kanıt olmayacağını bildirdi.
Milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisini ilgilendiren 5. dönem toplusözleşme görüşmelerinde anlaşılmaması üzerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girdi. Ancak Memur-Sen ile Hükümet arasındaki uzlaşmazlık tutanağı krizi çıktı. Memur-Sen, toplusözleşmenin bağıtlanamaması üzerine iki tarafın da imzalaması gereken uzlaşmazlık tutanağında hizmet kollarında anlaşıldığı söylediği maddeleri görmeyince itiraz etti. Ancak hükümet bu maddelerin tutanağa eklenmesini kabul etmedi. Bunun üzerine taraflar ayrı ayrı tespit tutanağı hazırladı.
HAKEM KURULUNDA GÖRÜŞÜLDÜ
Konu Hakem Kurulu görüşmelerinde ele alındı. Hakem Kurulu toplusözleşmenin geneline ilişkin maddelerden önce bu konuda tarafları dinledi. Bakanlık yetkilileri Memur-Sen’in masadan kalktığını ve bu yüzden herhangi bir anlaşma sağlanamadığını bildirdi. Memur-Sen yetkilileri ise hizmet kollarında bazı maddelerde anlaşmaya varıldığını söyledi. Fakat anlaşmaya varıldığı belirtilen maddeler, gece yarısı diğer konfederasyon temsilcilerinin olmadığı görüşmelerde konuşulmuştu. Hakem Kurulu uzlaşmazlık tutanağının olmadığını ve toplantı notlarının kanıt olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti. Memur-Sen yetkililerinin Hakem Kurulu toplantısındaki savunması ise “Biz güvenmiştik” oldu. Bunun üzerine hakem kurulu hizmet kollarında anlaşıldığı iddia edilen maddelerin üzerinden bir kez daha geçmeye başladı. Ancak Hakem Kurulunun süresi oldukça kısıtlı.
"EMEKÇİLER LEHİNE TALEPLER KABU EDİLSİN"
KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, kendilerinin yer almadığı gece yarısı toplantısında maddelerin görüşüldüğünü belirterek ortada ne yazık ki resmi bir tutanak olmadığını söyledi. Rekabetçi bir tutumla bir yere varılmayacağını belirten Gürbüz, çözüm önerisinde bulundu. Gürbüz, eğer anlaşma sağlandıysa kamu emekçilerinin geneli yararına kırıntı bile olsa tüm maddelerin kabul edilmesini ama Memur-Sen’i ayrıcalıklı kılacak dayanışma aidatı ve yetkili sendika üyelerine iki kat toplusözleşme ikramiyesi gibi maddelerin reddedilmesini istedi. Böylece kamu emekçilerinin en can yakıcı sorunlarının görüşülebileceğini anlatan Gürbüz, 3600 ek gösterge, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, zam oranı gibi temel talepleri olduğunu söyledi.
MEMUR- SEN: TUTANAK BİZE TESLİM EDİLMEDİ
Memur-Sen çeşitli illerde eş zamanlı basın açıklaması düzenledi. Başkentte Abdi İpekçi Parkı’nda yapılan açıklamada konuşan Memur-Sen Ankara İl Temsilcisi Ali Yaz, Hakem Kuruluna başvuru sürecinin de Kamu İşveren Heyeti tarafından hakkaniyetli yürütülmediğini dile getirdi. 20 gün boyunca gece yarılarına kadar görüşülerek, tartışılarak üzerinde uzlaşma sağlanan azımsanmayacak sayıdaki teklifin Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna götürülürken yok sayıldığını ifade eden Yaz, hizmet kolu toplu sözleşmesi imzalamaya yetkili bağlı sendikalara incelemek, katkı sunmak ya da imza atmak üzere toplantı tutanağı teslim edilmediği bildirdi. Tekliflerinin dikkate alınmasını isteyen Yaz, Kakem Kurulundan zamlarının art arda yaşandığı, ulaşım ve barınma giderlerinin yükseldiği, enflasyonun tahmin ve hedeflerin üzerinde çıktığı, alım gücünün düştüğü, pek çok gider kaleminde artış yaşandığı bir süreçte adil bir hüküm beklediklerini söyledi.