Ticaret savaşları Alman ekonomisini vurdu, Avrupa’nın motoru durdu
Avrupa’nın en büyük, dünyanın dördüncü ekonomisi olan Almanya ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,1 daraldı.
Fotoğraf: Pixabay
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Almanya ekonomisinin küresel ticaret ihtilaflarının Alman ihracatını etkilemesiyle bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 daraldığını teyit etti.
İstatistik Ofisi, Alman ekonomisinin ikinci çeyrekte daralmasının ana sebebi olarak zayıflayan ihracatı gösterdi. Nisan-haziran döneminde reel ihracat yüzde 1,3 düşerken, net ticaret Alman ekonomisinin genişlemesinden 0,5 puanı eksiltti.
AVRUPA’NIN EN BÜYÜK EKONOMİSİ TEKLİYOR
Avrupa’nın en büyük, dünyanın dördüncü ekonomisi olan Almanya ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,4 büyümüştü.
Alman ekonomisi geçen yıl yüzde 1,4 büyürken, Almanya’da hükümet, küresel ekonominin zayıf seyretmesinin Alman ihracatını etkilemesinden, ticaret ihtilaflarından ve Brexit’ten dolayı ekonominin bu yıl sadece yüzde 0,5 büyümesini bekliyor.
Uzmanlar, ticaret ihtilaflarının, küresel belirsizliklerin ve sıkıntı içindeki otomotiv sektörünün Alman ekonomisini etkilediğini belirterek, özellikle, ticari çatışmaların oluşturduğu belirsizliklerin, ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasına neden olduğunu kaydediyor.
RESESYON TEHLİKESİ!
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ekonomiye yönelik bu yılın ağustos ayı raporunda, ülkede üretimin bu yılın üçüncü çeyreğinde “cansız” kalacağını belirterek, ekonominin resesyon (ekonomik durgunluk) kıyısında olabileceği uyarısında bulunmuştu.
Ticaret savaşı otomotiv devlerini vurdu
ABD’nin attığı adımlara misilleme olarak bu ülkeden ithal edilen otomobillere yüzde 25 ek vergi getirmeye hazırlanan Çin’in kararının ardından, bu ülkede satış yapan birçok marka fiyat artışları ile karşı karşıya kaldı. ABD’de ürettiği araçlarını Çin’de satan Tesla, BMW, Mercedes ve Ford gibi üreticiler topun ağzındaki markalar olarak öne çıkarken, önümüzdeki dönemde ABD’den Çin’e ihraç edilen araç sayısının düşmesine kesin gözüyle bakılıyor.
FİYATLAR ARTABİLİR
Yaşanan son gelişmelerin, dünyanın en büyük otomotiv pazarı olan Çin’deki ABD menşeli araçların fiyatlarında artışa yol açma ihtimali bulunuyor.
Böyle bir durumda ise, Çin’de üretim yapan markaların elleri ABD’den ithal edilen rakiplerine göre daha güçlenmiş olacak. (İSTANBUL)