Çiftçiler, kooperatif ve Ziraat Bankası borçlarının ertelenmesini istiyor
Kırşehir’de yaşanan dolu ve sel felaketi nedeniyle çiftçiler, tarım kredi kooperatifleri ve Ziraat Bankası borçlarının ertelenmesi talebinde bulundu.
Fotoğraf: Serkan Güner/AA
Kırşehir’de yaşanan dolu ve sel felaketi nedeniyle çiftçiler, tarım kredi kooperatifleri ve Ziraat Bankası borçlarının ertelenmesi talebinde bulundu.
Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde 400 bin dekar buğday, 700 bin dekar arpa, 750 bin dekar da nohut ekimi yapıldığını belirterek, tarlada ekimi yapılmış ancak toplanmamış ürünün yüzde 30’unun yağışlardan zarar gördüğünü ifade etti.Zarar nedeniyle çiftçilerin borç ertelemesi istediğini dile getiren Purcu, bu konuda olumlu bir adım atılmasını beklediklerini vurguladı.
Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp de hasat aylarında dengesiz yağışlar ve kuraklık nedeniyle tarladaki ürünlerin olumsuz etkilendiğini söyledi. Kaman’ın, hububatın yanı sıra Türkiye’nin önemli nohut ekim merkezlerinden olduğunu aktaran Gökalp, şöyle konuştu:
“Normalde dönümde 250-300 kilogram hasat yapılırken bu sene 35-40 kilogram civarında verim olmuştur. Bazı yerlerde nohut biçerdövere bile gelmemiştir. Tarlaya attığımız tohum kadar bir verim alabildik. İlaçlama, mazot, gübre ve hasat masrafları ancak karşılanabilmiştir. Kaman çiftçisi nohutta büyük bir çıkmazın içerisinde. Kaman’da 400 bin dönümde nohut ekildiyse yaklaşık 200 bin dönümü hasat yapılamayacak duruma gelmiştir.”
Gökalp, il ve ilçe tarım ve orman müdürlüğü ekiplerinin hasarla ilgili raporlarını tuttuğunu, muhtarların dilekçelerini verdiğini belirterek, “Dosyalarımız Bakanlıkta. En büyük sıkıntımız tarım kredi kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan borçlarımız. Bu borçların vadeleri gelmiştir. Bir an önce borç erteleme dilekçelerinin ve raporlarının sonuçlanması ve çiftçiyi rahatlatmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kırşehir Tarım ve Orman Müdürü Kenan Şahin ise taleplerle ilgili bakanlıktan haber beklediklerini dile getirdi.
URFA’DA ÇİFTÇİLER YOL KAPATIP, PAMUK FİYATININ AÇIKLANMASINI İSTEDİ
Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezleri arasında yer alan Harran’da ise çiftçiler, pamuğun hasadına kısa süre kala taban fiyatını açıklanmaması nedeniyle dün Urfa-Akçakale karayolunu ulaşıma kapattı. Pamuğun taban fiyatının açıklanmaması nedeniyle karayolunda lastik yakarak yolu kapatan çiftçilerin eylemi üzerine bölgeye jandarma gönderildi.
Çiftçiler adına açıklamada yapan pamuk üreticisi İbrahim Topdağ, pamuk taban fiyatlarının bir an önce açıklanmasını isteyerek, yaşadıkları sorunu dile getirdi. Yolun ulaşıma açılması için gelen Harran Kaymakamı Faruk Çelik ve Jandarma Alay Komutanı Albay Sabri Kirişçi ile görüşen çiftçilerden seçilen bir grup temsilci sorunlarını anlatmak için Vali Erin’le görüşmek üzere valiliğe gitti. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)