28 Ağustos 2019 14:10

Fahrettin Altun "basın kartında ambargo" haberlerini "karalama" olarak niteledi

Fahrettin Altun, aralarında Evrensel'in de olduğu bazı kurumların çalışanlarına basın kartı ambargosu uygulandığı iddialarına verdiği yanıtta bu haberler için "karalama" ve "politik mühendislik" dedi.

Fahrettin Altun | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamında kurulan İletişim Başkanlığının bir numarası Fahrettin Altun, aralarında Evrensel'in de olduğu bazı kurumların çalışanlarına basın kartı ambargosu uygulandığı iddialarına yanıt verdi. Konuyu gündeme taşıyan haberleri, "bir karalama operasyonunun ürünü" olarak niteleyen Altun, "Tüm süreç, Basın Kartı Yönetmeliği bağlamında yürütülmüştür ve yürütülmektedir. Varsayımlar, çelişkiler, muğlak cümleler, asılsız ve delilsiz iddialarla gündemi meşgul etmek politik mühendisliktir, art niyetli çabalardır" ifadelerini kullandı.

"KRİTİK BİR FONKSİYON ÜSTLENEN İLETİŞİM BAŞKANLIĞI…"

Demirören Haber Ajansına konuşan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ortaya koyduğu yeni vizyon içinde kritik bir fonksiyon üstlenen İletişim Başkanlığı, ana faaliyetlerinden birini de medya alanında yürütmektedir. Bu çerçevede basın-yayın kuruluşu mensuplarına basın kartı düzenlemek de İletişim Başkanlığı'nın başlıca görevleri arasında bulunmaktadır" dedi.

Bu kapsamda 2018 yılının aralık ayında Basın Kartı Yönetmeliği'nde, kurumsal revizyonların dışında basın kartının "itibarını ve saygınlığını koruyacak şekilde" değişiklikler yapıldığını ifade eden Altun, "Ardından uluslararası örnekler de değerlendirilerek hazırlanan yeni basın kartlarının tasarım ve basım süreçlerinin hazırlıkları tamamlamış, medya mensuplarından yenileme başvuruları alınmış ve işlemlere başlanmıştır. Bugüne kadar yaklaşık 10 bin basın mensubunun kartları kendilerine teslim edilmiştir" diye konuştu.

"BİR KARALAMA OPERASYONUNUN ÜRÜNÜDÜR, ART NİYETLİDİR"

Yeni yönetmeliğin "Basın Kartı Komisyonunun Oluşumu, Çalışma ve Karar Alma Usulleri" çerçevesinde oluşturulan Basın Kartı Komisyonu'nun ilk kez temmuz ayında toplandığını söyleyen Altun, 671 başvurunun tamamının onaylandığını ve basılan kartlar sahiplerine ulaştırıldığını söyledi. Komisyonun bir sonraki toplantısının eylülde gerçekleştirilmesinin planladığını aktaran Altun, iddialara ilişkin şu suçlamalarda bulundu:

"Başkanlığımız bünyesindeki Basın Kartı Birimi, yenileme, kayıp, yıpranma, mesleğe geri dönme ya da kart bilgilerinde değişiklik gibi farklı kategorilerdeki diğer başvuruların değerlendirmelerinin de yakın bir zamanda tamamlanması için gayretli bir çalışma içerisindedir. Yeni Basın Kartı Yönetmeliği, ilk günlerden itibaren statükocu yorumlara maruz kalmıştır. Bununla birlikte bazı basın mensuplarının basın kartlarının bilinçli olarak bekletildiğini, amacın da gazetecileri yıpratmak olduğunu iddia etmek, bilgi kirliliğinden beslenen çevreler dışında kimseye fayda getirmeyecek bir karalama operasyonunun ürünüdür. İlk basın kartı, sürekli basın kartı ya da çeşitli sebeplerle yenileme başvurularının tarih sıralamasına göre değerlendirildiği göz önünde bulundurulduğunda bu yorumların art niyetli olduğu açıktır."

"İDDİALARLA GÜNDEMİ MEŞGUL ETMEK POLİTİK MÜHENDİSLİKTİR"

Basın kartı başvuruları için yapılacak işlemlerin, başvuru değerlendirme süreçleri ve kriterlerinin açık olduğunu ifade eden Fahrettin Altun, "Tüm süreç Basın Kartı Yönetmeliği bağlamında yürütülmüştür ve yürütülmektedir. Varsayımlar, çelişkiler, muğlak cümleler, asılsız ve delilsiz iddialarla gündemi meşgul etmek politik mühendisliktir, art niyetli çabalardır" ifadelerini kullandı.

"KATILIMCI BİR ANLAYIŞLA NİHAİ TASARIMA KARAR VERİLMİŞTİR"

Yeni basın kartındaki renk seçimine yönelik eleştirilere ilişkin de konuşan Altun, "Yeni basın kartı tasarımını renk seçimi üzerinden polemik malzemesi haline getirme çabası ise gülünç ve acıklıdır. Tasarım ve karar aşamasında uluslararası örnekler işin uzmanlarınca incelenmiş, titiz bir tasarım değerlendirme sürecinin ardından, katılımcı bir anlayışla nihai tasarıma karar verilmiştir" dedi.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında bazı gazete ve televizyonların çalışanlarına basın kartı verilmemesi için "ambargo listesi" hazırlandığı iddia edilmişti. Evrensel’e konuşan bir yetkili basın kartı başvuruları için yapılacak işlemlerden önce Evrensel'in de yer aldığı "onaylanmayanlar" listesine bakıldığını söylemişti. Listede Evrensel ile birlikte Yeni Asya gazetesi ve kapatılan Dünya TV, Yaşam TV kanallarının da yer aldığı ifade edilmişti. Ayrıca aynı listede sendikalar, dernekler, cemiyetler diye başlıklar da bulunduğu söylenmişti. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de "Basın Kartı verilmeyecekler listesi"ni Meclis gündemine taşımış ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Basın kartlarında bir ambargo listesi hazırlandığı doğru mudur?​” diye sormuştu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

EMO Başkanı Gazi İpek: HES'ler derelerin doğal yapısını bozmuş

SONRAKİ HABER

Memur zammı belli oldu: 2020 için 4+4, 2021 için 3+3

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa