Hükümete ve Memur-Sen’e yüzde 4+4 "danışıklı dövüş" tepkisi
KESK ve Kamu-Sen yetkili konfederasyon ve hükümetin kamu emekçilerini sefalet ücretine mahkum etmesine tepki gösterdi.
Zonguldak'ta iş bırakan KESK üyeleri Madenci Anıtı’ndan Valilik önüne kadar alkış ve sloganlarla yürüdü
Fotoğraf: Evrensel
Milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisini kapsayan toplusözleşmede, Hakem Kurulu hükümetin teklif ettiği yüzde 4+4 ve yüzde 3+3 zammı olduğu gibi imzaladı. Hükümetle görüşmeleri sürdüren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Gerçek bir Hakem Kurulu olsa adil bir karar çıkabilirdi” derken, yaşananları orta oyunu olarak değerlendiren KESK ve Kamu-Sen ise yetkili konfederasyon ve hükümetin kamu emekçilerini sefalet ücretine mahkum etmesine tepki gösterdi.
Memur-Sen ve hükümet arasında süren toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine devreye giren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu son kararı verdi. Hakem Kurulu, hükümetin son teklifindeki ilk yıl yüzde 4+4, ikinci yıl yüzde 3+3 oranında zamma imza attı. Memur-Sen ve hükümet arasında yapılan görüşmelerde kabul edildiği belirtilen ama hükümetin sunduğu tutanakta yok sayılan maddeler, Hakem Kurulu tarafından da kabul edilmedi. Çoğunluğu Cumhurbaşkanınca atanan Hakem Kurulu üyeleri, kararı oy çoğunluğuyla aldı.
MEMUR-SEN’İN TEPKİSİ HAKEM KURULUNA
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın tepkisi Hakem Kuruluyla sınırlı kaldı. Yalçın, “Hakem heyeti adaletten şaştı. Hakem, kamu işverenine adeta noterlik yaptı ve tarafgir davrandı. Gerçekten de bu kurul ‘Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’ olsaydı adil bir karar çıkabilirdi. Ama bu kurulu biz ‘Kamu İşvereni Hakem Kurulu’ olarak görüyoruz” dedi.
Hakem Kurulunun Hükümet lehine olan üye dağılımının değişmesi gerektiğini belirten Yalçın, bu toplusözleşmenin kamu işvereninin güvenirliliğini, hakem heyetinin özerkliğini ve 4688 sayılı Yasa’nın yeterliliğini tartışmalı hale getirdiğini söyledi.
"GIDA FİYATLARINDA ARTIŞ YÜZDE 28’İ AŞTI"
KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, bu yılın ilk 7 aylık döneminde gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 28’i aştığına dikkat çekti. Görüşmeler devam ederken iğneden ipliğe zamların devam ettiğini kaydeden Gezen, kamu emekçilerinin reel gelirinin on yılda yüzde 40 eridiğini, emekçilerin yaşadığı gerçek enflasyonun yüzde 30’ları bulduğunu ve krizden en çok emekçilerin etkilendiğini söyledi. Memur-Sen’in ise masada KESK’in ve Kamu-Sen’in bulunmamasını savunduğunu belirten Gezen, “İktidar yasadan ve yetkilendirilmiş yandaş konfederasyondan aldığı destekle geçmiş yılları da aşan bir cüretle ilk günden itibaren ‘dediğim dedik’ tavrını sergilemiştir. Ortada açık bir danışıklı dövüş yaşanmaktadır. Yandaş konfederasyon, üyelerinin giderek artan isyanı karşısında, sonucun değişmeyeceğinin net olduğu Hakem Kuruluna giderek üzerindeki üye baskısını azaltmayı, gaz almayı hedeflemiştir. Göstermelik bir iki eylemle de bunu pekiştirmek istemiştir” dedi.
Hakem Kurulunun hükümetin teklif ettiği sefalet ücreti dışında konuyu gündemine bile almak istemediğini ifade eden Gezen, “Konfederasyonumuzun başından beri gündemin ilk sırasında yer alan grevli, gerçek ve özgür toplusözleşmeli bir toplusözleşme düzeni ve bunun için gerekli yasal düzenlemenin gerçekleştirilmesi temel gündemimiz olmaya devam edecektir. Tüm kamu emekçilerini haklarına, taleplerine ve geleceklerine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bunun için tüm konfederasyonlara ve sendikalara açık bir çağrıda bulunuyoruz. Gelin, taleplerimize kulaklarını tıkayarak bizimle alay edenlere gerekli cevabı hep birlikte verelim” dedi.
KAMU-SEN: DAYANIŞMA AİDATI PEŞİNE DÜŞTÜLER
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, kararın hayal kırıklığı yarattığını söyledi. “Çoğunluğu atanmışlardan oluşan bir Hakem Kurulunun objektif bir karar veremeyeceğine ilişkin kaygıların boşuna olmadığı görüldü” diyen Kahveci, Hakem Kurulunun hükümetin teklifini onaylamış olduğunu dile getirdi. Bu kararla beraber en düşük memur maaşına 120 TL ortalama memur maaşına 160 TL’lik bir artışla altı ayı geçirmek zorunda kalacak olan kamu emekçilerinin yeni bir ekonomik cendereye sokulduğunu anlatan Kahveci, toplu sözleşmede taleplerin tartışılmadığını, yetkili sendikaların sorunlar yerine kasalarını doldurma amacıyla dayanışma aidatı peşine düştüğünü söyledi. Kahveci, bu yüzden üzerinde anlaşılan ve anlaşılamayan konuların dahi sürüncemede kaldığını ifade etti. Yapılacak ilk işin toplu sözleşme sürecini katılımcı ve sonuç alıcı bir noktaya taşımak olduğunu belirten Kahveci, “Aksi halde bu sistem ve bu yetkili sendikalarla daha çok hayal kırıklıkları ve daha çok fiyaskolar yaşamamız kaçınılmaz görünüyor” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)
TİS’İ VE HAKEM HEYETİ KARARINI TANIMIYORUZ
KESK İzmir Şubeler Platformu Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından onaylanan toplu iş sözleşmesiyle (TİS) ile ilgili yaptıkları açıklamada karara tepki gösterdi. KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, “Daha bitmedi. Son sözü emekçiler söyleyecek” diyerek sefalet zammını kabul etmediklerini söyledi.
‘5.5 MİLYON EMEKÇİ YOKSULLUĞA SÜRÜKLENDİ’
KESK Adana Şubeler Platformu da Eğitim Sen Adana Şubesinde basın toplantısı yaptı. Platform Sözcüsü Alaattin Süzer, yetkili konfederasyon Memur-Sen ile Hükümet arasında yapılan TİS oyununun çalışanı ve emeklisi ile 5.5 milyon emekçi için açlık ve yoksulluk zammı ile sonuçlandığını dile getirerek tepki gösterdi.
KABUL EDİLEN ÜÇ MADDEDE NE VAR?
Toplusözleşmede yüzlerce tekliften sadece üç madde Hakem Kurulu tarafından kabul edildi. Bu üç maddeden ikisi büro ve ulaştırma hizmet kollarında fiilen öğretmenlik yapanlar için “Öğretim yılına hazırlık ödeneği” ödenmesi oldu. Ancak bu ödenekten faydalanacakların sayısı oldukça sınırlı. Devlet Personel Başkanlığı adına Hakem Kurulunda yer alan üye tarafından verilen bilgiye göre, büro hizmet kolunda öğretmen pozisyonunda olanların sayısı 140 civarında ama bu düzenlemeden yararlanacakların sayısı 80-90 civarında. Kabul edilen üçüncü maddeye göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında, denetim, tespit ve kontrollük hizmetlerini aynı zamanda araç kullanarak fiilen yerine getirenlere aylık ilave 95 TL ücret ödenecek. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)