30 Ağustos 2019 03:09

"Adalar ulaşım çalıştayı" eleştirisi: İmamoğlu "fayton" sözünü tutsun

Hayvan hakları savunucuları İBB işbirliğiyle düzenlenen Adalar Ulaşım Çalıştayı’nı eleştirdi: Talebimiz, atlı faytonların tarihe karışmasıdır. İmamoğlu sözünü tutmalı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hayvan hakları savunucuları, 28 Ağustos 2019 tarihinde Adalar Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliği ile düzenlenen “Adalar Ulaşım Çalıştayı”nın kendileri açısından hükümsüz olduğunu açıkladı. 

Hayvan hakları savunucu 25 örgütün imzasını taşıyan ortak açıklamada, çalıştırılan atların hakları, özgürlükleri için hiçbir çözüm sunamadığını vurgulanarak, atlı faytonların koşullarının iyileştirilerek devam ettirilmesi değil, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçimden önce söz verdiği gibi tümüyle sona erdirilmesi talep edildi.

Açıklamada çalıştaya ilişkin şu eleştiride bulunuldu: “Gerek verilen sözler gerekse kamunun konuyla ilgili beklentisi ve değerlendirmesi göz önüne alındığında, gerçekleştirilen bu çalıştayın içeriğinin ve sonucunun önceden yapılandırıldığı ortadadır. Gerekli ön hazırlıklar ve duyurular yapılmadan apar topar düzenlenen çalıştay, hayvan sömürüsünü olumlayan bir eksende sınırlı kalmış ve hiçbir çözüm sunamamıştır.”

Açıklamanın devamı şöyle: 

  1. stanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 20 Haziran’da verdiği bir röportajda, fayton uygulamasına son verileceğini ve elektrikli faytonların kullanıma gireceğini söyledi. Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu’nun “Oylarımız Hayvanlar İçin” kampanyası kapsamında “Söz Veriyorum” taahhütnamesini de 27 Mart’ta imzaladı. Bu seçim vaadini yerine getirmesi gerekirken, yaz boyu konuyu sürüncemede bıraktı, atlar bu arada zulüm görüp ölmeye devam ederken çalıştay düzenletip konuyu yeniden tartışmaya açtı. Bu kabul edilemez bir durumdur.
  2. Çalıştay ile ilgili olarak sosyal medya duyurularında, “Atlı faytonlar konusunda tarafları buluşturuyoruz” denilmiş ama konu ile ilgili örgütlerin tümü davet edilmediği gibi, bu konuda mücadele eden aktivistler ve akademisyenlerin önemli bölümü yok farz edilmiştir.
  3. Hayvan hakları savunucularının bir kısmı, kendi inisiyatifleriyle çalıştaya katılmış ve toplantı sırasında faytonların kalkması için taleplerini dile getirmiştir. Ancak toplantı sonundaki sunumlarda bu görüşlere yer verilmemiştir.
  4. Çalıştay sonrasında medyaya yansıyan haberlerde de hayvan hakları ve özgürlüğü savunucularının/aktivistlerinin görüşleri geri plana atılırken, atlı faytonlarla ilgili koşulların iyileştirilerek korunması yönünde tercihler öne çıkarılmıştır. Çalıştaydan “Adalılar atlı faytonları istiyor” gibi bir sonuç çıktığı yönünde basında yer alan haberler ise tamamen yanlıdır ve gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü dünkü çalıştayda Adalılar’ın bir kısmı atlı faytonları desteklediğini beyan ederken, birçok Adalı da tamamen kaldırılmasını talep etmiştir. 
  5. Bu gerçekler göz önünde bulundurulduğunda, çalıştayın amacının atlı faytonları devam ettirmek ve bunu “halkın tercihi” gibi yansıtmak olduğu ortadadır. Böylelikle hayvan zulmüne karşı olanların tepkisi bastırılmak istenmiştir.
  6. Yaşadığımız bilim ve teknoloji çağında Adalar’ın atmosferine uygun, çevreci ve çağdaş çözümler mevcutken, hayvan sömürüsü turistik rant ve nostalji gibi gerekçelerle devam ettirilmek istenmektedir. Her yıl sadece Adalar’da yüzlerce atın fayton zulmü ile can verdiği ortadayken, atlı faytonların Adalar’ın simgesi olduğu söylenebilmektedir!
  7. Adalar’da atlı faytonların kalmasını isteyenlerin olduğu söylenirken, kalkmasını isteyenlerin taleplerine kulak tıkanmıştır. Çalıştayın kapanışında ifade edilen çözüm önerileri kısmında atlı faytonların tamamen kaldırılması gerektiği sadece bir cümle ile geçiştirilmiş, atlı faytonların neden kaldırılması gerektiğine dair etik, bilimsel ve hukuki gerekçelere yer verilmemiştir. Atları birer “mal”a, ulaşım aracına indirgeyen ve çalıştaya hakim olan bu insanmerkezci yaklaşım, Adalar’ın doğasının da kısa süre içinde tahrip edilmesi ve Ada ekosisteminin tümüyle yıkıma uğratılmasını kaçınılmaz kılacaktır.
  8. Hayvan hakları ve özgürlüğü savunucularının/aktivistlerinin, insan gibi bilinç sahibi duyarlı canlı olan atlara yapılan bu eziyeti kabul etmesi olanaklı değildir. 
  9. Adalar’daki faytonların çok büyük bir kısmı turistlere tahsis edilmiş durumdadır. Ada halkının önemli bölümü atlı faytonları kullanmamaktadır. Bu bir rant kapısı haline gelmiştir. 
  10. Bütün bu nedenlerle çalıştay bildirgesine şerh düştüğümüzü kamuoyuna duyuruyoruz.

HAYVAN HAKLARI SAVUNCULARI NE TALEP EDİYOR?

  • Atlı faytonlar, hiçbir koşul gözetilmeden derhal kaldırılmalıdır. Sorun can ile ilgilidir ve bu nedenle ivedilik arz etmektedir.
  • Talebimiz, nostalji adı altında belli sayıda atın fayton köleliğine devam etmesi değil, tek bir faytonda tek bir atın kalmayacağı şekilde faytonlardan kurtulmasıdır.
  • Talebimiz, fayton atlarının hayatları boyunca sömürülmeden yaşayacağı alanların tesis edilmesidir.
  • Talebimiz, atların yaşayacakları bu alanlarda bir daha asla yarışma, yük taşıma, kumar objesi olmak dahil, insanlar tarafından herhangi bir nedenle kullanılmayacaklarının güvence altına alınmasıdır.
  • Talebimiz, içinde kan ve şiddetin olmadığı ulaşım çözümlerinin devreye sokulmasıdır.
  • Talebimiz, atların bir gün içinde sınırlandırılmış bir süre kullanılması değil, hiç kullanılmamasıdır. Zira “insani sömürü” oksimorondur.
  • Talebimiz, atlı faytonların tarihe karışmasıdır. 
  • Talebimiz, atlar için özgürlüktür. Bu bir özgürlük ve adalet mücadelesidir. Bu halk, bunu o canlara borçludur!

İMZACILAR:

Adalar Savunması
Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu
Bursa Vegan İnisiyatifi
Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu (DAYANIŞMAFED)
Dört Ayaklı Şehir
Ekoloji Topluluğu
Empati Derneği
Empati Hayvan Hakları Eğitimi ve Şiddetsizlik Platformu
Eskişehir Vegan İnisiyatifi
Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM)
Hayvan Hakları ve Etiği Derneği
Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi
Hayvanlara Adalet Derneği
Hayvanlara Özgürlük Cephesi
Hayvanlarla Dayanışma İnisiyatifi (HAYDİ)
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi
İstanbul Vegan İnisiyatifi
İTÜ Vegan Topluluğu
İzmir Vegan İnisiyatifi
Patili Canlar Derneği (PADER)
Veganizm Özgürlüktür
Yaşam ve Dayanışma Yolcuları
Yeşil Direniş
Yeşil Öfke Ekoloji Kolektifi
Yük Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği
ve hiçbir oluşuma dâhil olmayan bağımsız hayvan özgürlüğü aktivistleri. (HABER MERKEZİ)

 {{385668}}

 

ÖNCEKİ HABER

Mersin’de eylem yapmak 10 gün süreyle yasaklandı

SONRAKİ HABER

Hattat Holding önünde eylem: Bartın için, iklim için termik santrale hayır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa