31 Ağustos 2019 07:57

Midilli Adası’na mülteci geçişlerinde büyük artış

Ağustos ayında Yunanistan’ın Midilli (Lesvos) Adası'na ulaşan mülteci sayısının 4 bine yaklaştığı belirtiliyor.

Fotoğraf: Serdar Değirmencioğlu

Paylaş

Serdar M. DEĞİRMENCİOĞLU

Midilli

Ağustos ayı içerinde Yunanistan’ın Midilli (Lesvos) Adası'na ulaşan mülteci sayısında büyük artış yaşanıyor. Ayın bitmesine bir gün kala, adaya ulaşan mülteci sayısının 4 bine yaklaştığı kaydedildi. Mültecilerin adadaki durumu ise giderek kötüleşiyor.

Ağustos ayı içerisinde en yoğun geçiş, 29 Ağustos Perşembe günü yaşandı. Bir günde Midilli’ye 16 bot ulaştı. Botların büyük çoğunluğu, adanın kuzeydoğusundaki Skala Sykaminias yakınlarında kıyıya çıktı. Yaklaşık yarım saat içerisinde kıyıya ulaşan 13 tek tip bottan 177 erkek, 126 kadın, 246 çocuk, toplam 547 kişi indi. Toplam sayının yaklaşık yarısının çocuklardan oluşmasının yanı sıra, erkek ve kadınların çoğunluğunu da genç yetişkinler oluşturuyordu. Kıyıya varanların hemen hepsi Afganistan’dan gelen mülteciler.

Öte yandan, geçişlerdeki artış, insan kaçakçılığının büyük bir sektöre dönüşmüş olduğunu gösteriyor. Geçiş için kişi başı 800 ile 1200 ABD doları arasında para ödendiği varsayıldığında, insan kaçakçılarının bir gün içerisinde yarım milyon dolarlık bir tutar elde ettikleri ortaya çıkıyor. 2015 yılı yaz aylarında, adaya günde 1000 veya daha fazla kişinin ulaştığı günlerde, insan kaçakçılığı ile bir milyon dolarlık işlem gerçekleşmişti.

Geçiş sayısındaki artış, Skala Sykaminias ve çevresinde büyük endişe ile karşılanırken, mültecilere yardımcı olmak isteyen gönüllüler de köyde nöbet bekliyorlar. Botların kıyıya tehlike yaşamadan ulaşması için Refugee Rescue adlı kuruluşa bağlı çalışan gönüllüler, özel donanımlı Mo Hara adlı hız botları ile limanda bekliyorlar. Kıyıya varan mültecileri ise Lighthouse Relief adlı kuruluşun gönüllüleri karşılıyor. Gönüllüler, kıyıların ve denizin atıklardan temizlenmesi ve can yeleği gibi atıkların geri dönüşümü için de büyük çaba harcıyorlar.

Geçişlerdeki büyük artış, adada mültecilerin durumun daha da kötüleşmesi anlamına geliyor. Anakaraya geçmelerine izin verilmeyen mültecilerin tutulduğu Moria Kampı, kapasitesinin çok üzerinde, 8 binden fazla kişinin yaşadığı bir kampa dönüştü. Kamp içerisinde ve çevresinde bulunan mülteci sayısının ise 10 bini aştığı düşünülüyor.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Antepliler: Ülke olarak ihtiyacımız füze değil güvenli ve güvenceli iş

SONRAKİ HABER

A Victory Day in the shadow of enhanced dependence

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa