2 Eylül 2019 19:51

Müzisyen Yılmaz Çelik, "Klamê Koê Vorıni" isimli yeni albümünü anlattı

Dersimli Müzisyen Yılmaz Çelik’in yeni albümü ‘Klamê Koê Vorıni’ (Dağ Klamları) Kalan Müzik etiketiyle çıktı. Çelik’in 16’ıncı albümü Kirmanckî ve Türkçe parçalardan oluşuyor.

Müzisyen Yılmaz Çelik, "Klamê Koê Vorıni" isimli yeni albümünü anlattı

Albüm kapağı 

Orhan KURUL
Dersim

Dersimli Müzisyen Yılmaz Çelik’in yeni albümü ‘Klamê Koê Vorıni’ (Dağ Klamları) Kalan Müzik etiketiyle çıktı. Çelik’in 16’ıncı albümü Kirmanckî (Zazaca, Dımılkî) ve Türkçe parçalardan oluşuyor. Yeni albüm üzerine Müzisyen Yılmaz Çelik’le konuştuk. 

Yılmaz Çelik, 1988 yılında çıkardığı Çeke Çeke /Hal Yamano adlı ilk albümü ile Kirmanckî’yle arasındaki bağı dinleyicilerine hissettirmişti. O gün bugündür Kirmanckî söyleme konusundaki ısrarını yaşadığı baskılara rağmen devam ettiriyor. “Baskıları yaşadım ve bununla bir şeyin çözüleceğini sanmıyorum.  Baskı gördükçe filizleniyor.” diyor bu durum için.

Farklı dillere uzak değil Çelik, Türkçe şarkılar da söylüyor: “Kültürler arasına köprü kurduğumu düşünüyorum. 1988’den beri aynı çizgide yürümeye çalışıyorum. Ağırlığı Kirmanckî’ye veriyorum. Kızılbaş geleneğini sürdürmeye çalışıyorum.”

"BU DİL YOK OLMASIN DİYE"

Yıllardır sürdürdüğü ısrar aynı zamanda bir dilin yok oluşuna karşı çıkış. Dili korumanın önemine dikkat çeken Çelik “Kimse konuşmazsa bu dilin 25 yıl sonra öleceğine dair UNESCO'nun bir tespiti var. Raflara kalkacak ve sadece dil bilimciler ‘Şöyle bir dil vardı kayboldu’ diyecekler. Benim yaptığım bir misyon aslında ve devam ediyor” diyor. 

Çelik sadece Kirmanckî söyleyerek ‘Ben elimden geleni yaptım’ deyip işin içerisinden çıkmıyor! Çocukların bu dile sahip çıkması için uğraşlar veriyor. Öyle ki; 6-13 yaş arası 16 çocuktan oluşan bir koro oluşturmuş. Koronun ismi ise “Domane Dersim… Ayrıca bu projenin bir devamı olarak bir çocuk köyü kurma projesi var. Çelik “Çocuk projesi ile çok ilgilendim o yüzden bir önceki albümünden 4 yıl sonra yapabildim ancak bu albümü. Bu işlerin tamamı bu dil yok olmasın diye” diyor.

"O ENERJİYİ BİTİRDİLER"

Çelik üretken bir müzisyen. Beste yapıyor, yazıyor, söylüyor… Sanatını etkileyen besin kaynaklarını soruyorum Çelik’e, o da şöyle yanıtlıyor: “Elbette ki; Türkülerde ki esas beslendiğim yer memleketimin dağlarıdır. İsviçre’de yaşıyorum ama yılın bir kısmında memlekete geliyorum. Memlekette çok gerek duymadıkça dışarı çıkmıyorum. Köyümde kalıyorum. Geziyorum… Her gezdiğimde de yeni hislere kapılıyorum. Ben yurt dışında yazamıyorum buraya gelince yazabiliyorum.”

Sanatsal üretimde tıkanık yaşadığını dile getiren Çelik “Ama o enerjiyi de bitirdiler. Politik atmosfer bunda çok etkili. İnsanları rahat bırakmıyorlar. Ayrıca kültürel bir yozlaşma yaşanıyor” diyor.

"SAĞLAM BİR DİLİ VAR"

Albüm üzerine Yılmaz Çelik ile yaptığımız sohbetten sonra Müzisyen Metin Kahraman’la görüşmüş ona Yılmaz Çelik ile yaptığım sohbetten bahsetmiştim. Kahraman, Çelik’e ilişkin şunları söylemişti: “Yılmaz ilk Zazaca albümü yaptığında biz de epeyce sevinmiştik. O kuşak içerisinde ilk kez Zazaca, bütünlüklü bir albüm çıkaran kişidir. Ovacık ağzıyla söylüyor ve oldukça sağlam bir dili var.”

Metin Kahraman’ın dediği gibi oldukça sağlam bir dili var Çelik’in ama dilinin sağlamlığının yanı sıra; ta eskilerden şimdiye yaşanmış acıları hissettirip bir hafıza aktarımı yapıyor aynı zamanda… O yüzden yaşadığı yere benziyor Yılmaz Çelik!

KLAMÊ KOÊ VORINİ’ ALBÜMÜ

Emekçi, Hüseyin Arslan, Davut Sulari, Garip Şahin, Hüseyin Ayrılmaz’ın eserlerinin yer aldığı ‘Klamê Koê Vorıni’ (Dağ Klamları) albümünde anonim türküler ve Çelik’in besteleri yer alıyor. Erdal Erzincan, Mercan Erzincan gibi konukların vokallik yaptığı, aranjörlüğünü Sinan Cem Eroğlu üstlendiği albüm Kalan Müzik etiketiyle yayımlandı.

Evrensel'i Takip Et