02 Eylül 2019 10:49

Tüm Köy Sen: Fındıkta oyun devam ediyor, fiyat düşürüyorlar

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, “Fındık fiyatının düşürülmesi geleneğini bu yıl da yaşıyoruz” diyerek seyirci kalan hükümeti eleştirdi.

Fındık işçisi kadınlar

Fotoğraf: Nedim Kovan / DHA

Paylaş

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, “Fındık fiyatının düşürülmesi geleneğini bu yıl da yaşıyoruz” diyerek seyirci kalan hükümeti eleştirdi.

Sağra, “Açıklanan fiyatın tavan fiyat olduğunu biliyoruz. Her yıl aynısı oluyor. Aslında TMO’nun aldığı fiyat maliyetin biraz üzeri. Böylece ihracatçılara, tüccarlara fiyatı düşük tutabilirsiniz mesajı veriliyor. Bu mesajı alan ihracatçı ve tüccar da fiyatı sürekli düşürüyor” dedi.

RANDIMAN KIRILMIYOR

Tüccarın çoğunlukla randımansız fındık aldığını beliren Sağra, “Tüccar ve ihracatçı üreticiden 16 TL’ye fındık alıyor ama fındık, 50 randımanın üzerinde olduğu için 15 TL’ye gelmiş oluyor. Şimdi de yeniden fiyat düşürüyorlar” diyerek tepki gösterdi.

"TAHKİME DEĞİL CUMHURBAŞKANI’NA GİDİLSE NE OLACAK?"

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra fındık üzerinden yapılan tartışmaların, açıklamaların anlamsız ve sorumluluktan kurtulma girişimi olarak değerlendirerek, “Fındık fiyatından memnuniyetlerini açıklayan milletvekilleri, ziraat odaları, çeşitli kurum temsilcileri tribüne oynamaktalar. Yaptıkları açıklamaların bir anlamı yok. Hatta MHP Ordu Milletvekili Enginyurt, Tahkime gideceğini söyleyebilmektedir. Cumhurbaşkanı’na gidilse ne olacak? Yasalar yabancı tekellerin egemen olmasına olanak tanıyor. Serbest piyasa geçerli denecek, şirketlere her türlü olanaklar tanınacak, Mecliste fındıkta araştırma önergesine ‘hayır’ oyu verilecek sonra da fındık üreticisine ve fındığa sahip çıkma şovu yapılacak. Bu oyunu çok izledik. Artık izlemiyoruz” dedi.

İHRACATÇILAR ÖRGÜTLÜ, ÜRETİCİLER DE ÖRGÜTLENMELİ

Her yıl aynı sorunların tartışıldığını dile getiren Sağra, “Serbest piyasa kurallarının geçerli olduğu şartlarda ne yaparsanız yapın üretici zarar eder. Piyasayı belirleyen hükümetin desteğiyle ihracatçı ve tüccar olduğuna göre buradan üretici lehine bir gelişme beklenemez. Sürekli belirttiğimiz gibi tarım yasaları üreticileri gözeten yerden yeniden yazılmalıdır. Başta serbest piyasa uygulaması terk edilmeli. Tarım alanında yapılması gerekenler çok. Fiyat, üreticilerin de içinde olduğu bağımsız bir komisyon tarafından belirlenecek maliyet hesaplamasından sonra belirlenmelidir. Sermaye üretilen her üründe maliyet hesabı yaparken tarım ürünlerinde bu yöntem kullanılmıyor. Hükümetin ve ihracatçıların her adımı üreticilerin mağduriyetine neden olmaktadır. Bu olumsuzluğu ters yüz etmenin yolu, üreticilerin örgütlenmelerinden, sendikalarına sahip çıkmalarından geçiyor. Yerli ve yabancı tarım şirketleri örgütlü, üreticiler de örgütlü olmak zorunda” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hatimoğuları: Güvenli bölgeye karşılık İdlib pazarlığı mı yapıldı?

SONRAKİ HABER

Tes-İş Yatağan Şube Yöneticisi Kemal Özcan: Seçime indirgenen demokrasi de yalanmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa