Ağustos ayı enflasyon verileri açıklandı: 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 19,62
2019 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre % 0,86, bir önceki yılın Aralık ayına göre % 7,35, bir önceki yılın aynı ayına göre % 15,01 ve on iki aylık ortalamalara göre % 19,62 artış gerçekleşti.
ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos 2019 Tüketici Fiyat Endeksi'ni açıkladı. TÜİK verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) 2019 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre % 0,86, bir önceki yılın Aralık ayına göre % 7,35, bir önceki yılın aynı ayına göre % 15,01 ve on iki aylık ortalamalara göre % 19,62 artış gerçekleşti.
EN YÜKSEK ARTIŞ ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SİGARADA
Ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı Ağustos ayında endekste yer alan gruplardan, eğitimde % 4,26, konutta % 2,04, çeşitli mal ve hizmetlerde % 0,89 ve lokanta ve otellerde % 0,75 artış gerçekleşti. Aylık en yüksek artış %19,11 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı Ağustos ayında endekste yer alan gruplardan giyim ve ayakkabıda % 1,10 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde % 0,77 düşüş gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş gösteren grup % 1,94 ile ulaştırma oldu.
TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler % 20,98, ev eşyası % 20,13, lokanta ve oteller % 18,52 ve eğitim % 17,59 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu. Yıllık en fazla artış % 41,42 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.
ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGESİ AYLIK % 0,16 ARTTI
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de 2019 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre % 0,16, bir önceki yılın Aralık ayına göre % 6,89, bir önceki yılın aynı ayına göre % 15,05 ve on iki aylık ortalamalara göre % 18,87 artış gerçekleşti.
Ağustos 2019'da endekste kapsanan 418 maddeden; 43 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 243 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 132 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
ALBAYRAK: ENFLASYONDA ÖNEMLİ DÜŞÜŞ KAYDETTİK
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından, ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin "Üretici Fiyat Endeksi'ndeki (ÜFE) düşüş, enflasyonda aşağı yönlü trendi devam ettiriyor. Enflasyonla mücadele ve sağlıklı büyüme öncelikli politikalarımızla tüm alanlarda yıl sonu hedeflerimizi yakalayacağız" ifadelerini kullandı.
BAKAN ALBAYRAK, "TEK HANEYE DÜŞECEK" DEMİŞTİ
Maliye Bakanı Berat Albayrak, 31 Mart'ta gerçekleşen yerel seçimden 3 gün önce yaptığı açıklamada, "Ağustos, eylül ayında belki de tek rakamlı enflasyonu göreceğiz. 2019 büyümesi 2.3 hedefinde ben açıkcası kaygı duymuyorum." demişti. (EKONOMİ SERVİSİ)
KESK’TEN TÜİK’İN ENFLASYON RAKAMLARINA TEPKİ: HALKIN GERÇEĞİNİ DEĞİL, İKTİDARIN BEKLENTİSİNİ YANSITIYOR
KESK, son iki ay içerisinde çaydan şekere, doğalgazdan elektriğe, akaryakıttan toplu taşımaya yapılan zamlara rağmen TÜİK’in Ağustos ayı enflasyonunu yüzde 0,86, on iki aylık ortalama enflasyonu % 19,62 olarak açıklanmasını “Gerçek enflasyonun TÜİK vasıtasıyla perdelenmesinin kanıtı” olarak değerlendirdi.
KESK, TÜİK’in açıkladığı Ağustos ayı enflasyon rakamlarına “halkın yaşadığı gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle” tepki gösterdi. KESK Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Son iki ay içerisinde çaydan şekere, doğalgazdan elektriğe, akaryakıttan toplu taşımaya yapılan zamlara rağmen Ağustos ayı enflasyonunun yüzde 0,86 olarak açıklanması gerçek enflasyonun TÜİK vasıtasıyla perdelenmesinin kanıtı” denildi. TÜİK tarafından açıklanan rakamların halkın sokakta, çarşıda, mutfakta yaşadığı enflasyonla uzaktan yakından ilgisi bulunmadığı belirtilen açıklamada, “Halkın yaşadığı gerçek enflasyona değil, hükümet tarafından belirlenen hedeflenen enflasyon rakamlarına kilitlenildiğini, bunun için çarpık hesaplama yöntemleri ile enflasyon rakamlarının mümkün olduğu kadar aşağıya çekildiğini ispatlamaktadır” denildi. Açıklamada, son iki ay içinde elektriğe, doğalgaza ve çaya toplam yüzde 32, köprü geçiş ücretlerine yüzde 47, sigaraya yüzde 40, akaryakıta yüzde 30, şekere yüzde 16 zam yapıldığı hatırlatıldı.
ARADAKİ FARKI MİLYONLAR ÖDEYECEK
Açıklamada, verilerin yaşanan gerçek enflasyon ile TÜİK vasıtası ile açıklanan enflasyon arasındaki farkın bedelinin ücret geliri ile yaşam mücadelesi veren milyonların omzuna yıkılması anlamına geldiği vurgulandı. Kamu emekçileri için toplu sözleşmede bağıtlanan 2020 yılı için %4+%4, 2021 için %3+%3 artışın yaşanan krizin faturasının emekçilere yıkılması açısından önemli bir adım olduğu ifade edilen açıklamada, adaletsiz gelir vergileriyle kamu emekçilerinin reel gelirinin her ay daha fazla eridiği, maaş zamlarının emekçilerin cebine girmeden gelir vergisi ve yaşanan gerçek enflasyona gittiği ifade edildi.
"YENİ ZAMLAR YOLDA"
Emeği ile geçinenler için zor bir sürecin başlayacağı, yeni zamların ve vergilerin yolda olduğu ifade edilen açıklamada, son bir ay içinde toplam yüzde 32 zamlanan doğalgaza önümüzdeki günlerde en az yüzde 20 daha zam yapılacağının dillendirildiği belirtildi. Açıklamada, “Maaş artışları TÜİK’in çarpık enflasyon rakamlarına, hiçbir zaman tutmayan hedeflenen enflasyon tahminlerine indirgendikçe tüm kamu emekçilerinin ve emekliklerinin reel geliri erimeye devam edecektir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
CHP'Lİ ERDOĞDU: AKP FİYATLAR ARTARKEN ENFLASYONU DÜŞÜREN BİR MODEL YARATTI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yıllık enflasyonu yüzde 15.01 olarak açıklamasına dair yazılı açıklama yaptı. “Rakamlara bakarsak, AKP, dünyada görülmeyen bir sistem yaratmış. Ülkede fiyatlar artarken enflasyon düşüyor” ifadesini kullanan Erdoğdu, gıdadaki enflasyonun yıllık olarak İTO’nun yüzde 22,55, Türk-İş’in yüzde 22,19 olarak tespit etmesine karşın, TÜİK’in yüzde 17.22 olarak açıkladığına dikkat çekti.
TÜİK’in bu enflasyon hesabına kimsenin inanmadığını kaydeden Erdoğdu,“Türkiye, 2018 yılının son çeyreğindeki ortalama yüzde 22,4 enflasyon ve yüzde 2.8 küçülmeyle birlikte slumpflasyona girmişti. Dün açıklanan ikinci çeyrek büyüme rakamlarına göre de yüzde 1,5 oranında küçüldük. Yani enflasyon içinde küçülme demek olan slumpflasyon hala devam ediyor. Ekonomi hala dipte sürünüyor” ifadesinde bulundu.
"AKP DÜNYADA GÖRÜLMEYEN BİR MODEL YARATTI"
Erdoğdu, TÜİK’in Aralık 2018’de açıkladığı rakamlardan sonra Ocak 2019’de fiyat alınan işyerlerinde ve ağırlıklarında değişikliğe gittiğini hatırlattı. Bu durumun TÜFE’de yapay bir enflasyon düşüklüğüne neden olduğunu kaydeden Erdoğdu, şunları belirtti: “TÜİK böylece hem aylık hem de yıllık artış rakamlarını aşağı doğru çekti. Bu yöntemle zamların enflasyona etkisi birer ay ertelendiği gibi, sokaktaki hayat pahalılığının enflasyon hesabına yansıması masa başında engellenmiş oldu. Ocak ayında fiyat derlenen işyerlerinde yapılan değişiklik ile ucuzluk marketlerindeki satılan ürünlerin fiyatlarının ağırlıkları artırıldı. Böylece AKP dünyada görülmeyen bir model yarattı. Ülkede çaydan sigaraya, elektrikten doğalgaza, ulaştırmaya kadar vatandaşın her gün kullanmak zorunda olduğu her şeye yüzde 15-20’ler dolayında zam geliyor ama enflasyon rakamları düşüyor.” (EKONOMİ SERVİSİ)