Netflix, Blu TV ve Puhu TV dahil 600'den fazla yayıncı, RTÜK lisansı için başvurdu
Netflix, Blu Tv, Puhu Tv, Turkcell, Vodafone, Digiturk ve Tivibu'nun da aralarında olduğu 600’ün üzerinde kuruluşun RTÜK'e lisans ve izin başvurusu yaptığı açıklandı.
Arka plan fotoğrafı: Pixabay
Radyo Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) dijital alanlarda yayın yapmak için lisans zorunluluğu getirmesinin ardından pek çok şirket lisans için RTÜK'e başvurdu. Bugüne kadar başvuru yapan dijital platformlar arasında henüz Netflix'in olmaması, Türkiye'den gideceğine dair iddiaları gündeme getirmişti.
Twitter hesabından açıklama yapan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların internet ortamından sunumuna ilişkin NETFLIX, BLU TV, PUHU TV, TURKCELL, VODAFONE, DIGITURK, TİVİBU gibi sektörde etkili yayıncıların da aralarında bulunduğu 600’ün üzerinde kuruluştan lisans ve izin başvurusu aldık. Hayırlı olsun." dedi.
NETFLIX TÜRKİYE: LİSANS BAŞVURU SÜRECİMİZİ BAŞLATTIK
Netflix, lisans başvuru sürecini başlattıklarını bildirdi. Netflix Türkiye Sözcüsü'nün yazılı açıklamasında, platformun Türkiye'de 1,5 milyon üyesi bulunduğu, bu sayının gittikçe arttığı belirtildi.
“İnternet yayınlarına yönelik yeni düzenlemenin gerektirdiği üzere lisans başvuru sürecimizi başlattık” ifadesine yer verilen açıklamada, platform üyelerinin, dünyanın birçok yerine sunulan içerik çeşitliliğine ve Türkiye'den dünyaya taşınan yerel hikayelere değer verdiğine olan inanç vurgulandı. Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Bu nedenle bir yandan Türkiye'deki yatırımlarımızı artırmaya devam ediyor diğer yandan da sunduğumuz ebeveyn kontrollerini daha da güçlendirecek adımlar atmak üzere yetkililerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Hedefimiz, üyelerimizin tercih ettikleri içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlarken çocuklarımızı yaşlarına uygun olmayan içeriklerden etkin bir şekilde koruyabilmek.”
YÖNETMELİK NE DİYOR?
Dijital yayın yapan platformların, Resmi Gazete'de 1 Ağustos 2019 tarihinde yayımlanan Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir ay içerisinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) lisans başvurusu yapması gerekiyordu.
Üst Kurul, konuyla ilgili yaptığı açıklamada süreyi 1 Eylül'e kadar uzattığını belirtmişti. İşleyişe göre RTÜK, lisans almadığını ve dijital yayıncılık yaptığını tespit ettiği şirketlere ihtarda bulunacak. Bu şirketler ise ya 72 saat içinde başvuru yapacak ya da yayınlarını durduracak. (MEDYA SERVİSİ)