03 Eylül 2019 09:21

BES: Adalet önce yargı hizmeti verenlere gerekli 

Büro Emekçileri Sendikası, adli yıl açılışı ile ilgili yaptığı açıklamayla yargılama hizmeti veren emekçilerin ekonomik, özlük, sosyal ve demokratik haklarının sağlanmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası adli yıl açılışının ardından yaptığı açıklamada, yargı emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına dikkat çekti. Sendika genel merkezinde yapılan açıklamada konuşan BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, Haziran ayında açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde yargılama hizmetlerinde performans ve verimliliği olumsuz yönde etkileyen sorunlardan birisi olarak görülen yazı işleri hizmetlerinin hızlandırılmasının yer aldığını kaydetti. Yargı hizmetlerinin etkili bir şekilde verilmesinin elbette önemli olduğunu ifade eden Akpınar, “Ancak bu hizmetin nitelikli verilebilmesi için birinci koşul, hizmeti veren yargı emekçisinin ekonomik, özlük, sosyal ve demokratik haklarının idare tarafından tam olarak sağlanmasıdır” dedi.

"HAKİMLERLE BİRLİKTE ADALET HİZMETİ VERİYORUZ"

60 binin üzerinde yargı emekçisinin kölece çalışma koşullarında yargı hizmeti üretmeye çalıştığını anlatan Akpınar, tüm olumsuzluklara rağmen, hakim, savcı, mübaşir, zabıt kâtibi, yazı işleri müdürü, sosyal çalışmacı ve yardımcı hizmetlinin hep birlikte adalet hizmeti ürettiğini dile getirdi. Akpınar, “Ancak, adliye binalarında aynı çatı altında, hâkim ve savcılarla diğer yargı emekçileri arasında sınıfsal bir fark gibi yaşanan ayrımcılık, keyfi yönetim, kuralsız çalışma, horlanma, aşağılanma, itibarsızlaştırma vb. mobbing uygulamaları çalışma hayatını adeta cehenneme çeviriyor. Alındığı gün biten maaşlar, her geçen gün artan dava sayısına karşı azalan/eksik personelle hizmet vermeye çalışmak, bunca iş yüküne rağmen en küçük hatada disiplin soruşturması tehdidiyle karşılaşmak, kurumun 'diğerleri' muamelesi yapılarak, yaşanan her olumsuzlukta hatada ilk gözden çıkarılan olmak, yargı emekçilerinin rutini haline getirilmiştir” dedi.

"SINAVI KAZANANLAR, MÜLAKATLARDA ELENİYOR"

Ayrıca görevde yükselme sınavlarındaki mülakat uygulamasının adalet binalarında yaşanan en görünür adaletsizliklerden birisi haline geldiğini ifade eden Akpınar, girdiği üç yazılı sınavda da 85-90 puan alan bir yargı emekçisinin mülakat denilen torpil çarkında elendiğini söyledi. Yargı emekçilerinin taleplerini sıralayan Akpınar, insanca yaşanacak bir ücret için derhal ek zam verilmesi gerektiğini vurguladı. Zabıt katibi yargı emekçilerine Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni (VHKİ) kadrosu verilmesini, sözleşmeli istihdama son verilmesini, 4/B kadrosundakilerin 4/A kadrosuna geçirilmesini talpe eden Akpınar, fazla mesai ücretlerinin genişletilerek tüm yargı emekçilerine ödenmesini istedi.

"BASKIYI DEĞİL, PERSONELİ ARTIR"

Artan iş yükü nedeniyle çalışanlara baskı yapılmaması, yeterli personel istihdamının sağlanması gerektiğini vurgulayan Akpınar, “Yargı emekçileri için insanca yaşam ve insanca çalışma koşullarının yaratılması için, hukukun üstünlüğüne dayalı eşit, laik, demokratik, barışçıl bir adalet sistemi için mücadeleye devam edeceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İspanya'da 20 gün içinde hükümet kurulamazsa erken seçime gidilecek

SONRAKİ HABER

ABD, Afganistan’dan 5 bin 400 askerini çekecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa