Karar beklenen Sözcü gazetesi davası ertelendi
Sözcü gazetesi sahibi ve yazarları hakkında açılan davanın karar duruşmasında gazetecilerin esas hakkındaki savunmaları alındı. Dava izinli hakimler nedeniyle 28 Ekim'e ertelendi.
(Arşiv) Fotoğraf: @barisyarkadas/Twitter
Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay, yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru ile Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 9 kişinin yargılanmasına devam edildi. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Metin Yılmaz, Necati Doğru, Mustafa Çetin, Yücel Arı, Gökmen Ulu, Yonca Yücekaleli ve avukatları katıldı. 5-10 yıl arasında hapis cezası istenen gazeteciler için bugün karar verilmesi bekleniyordu ancak bazı üye hakimlerin izinli olması nedeniyle dava 28 Ekim'e ertelendi.
Yargılanan gazeteciler ve avukatları ile çok sayıda Sözcü çalışanı sabah saatlerinde Çağlayan Adliyesi’ne geldi. Duruşmada CHP milletvekilleri Gürsel Tekin, Turan Aydoğan, Mahmut Tanal, Ünal Demirtaş; eski vekiller Barış Yarkadaş, Umut Oran, Erdoğan Toprak ve İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da izleyeci olarak yer aldı. Emin Çölaşan’ın SEGBİS sistemi ile Ankara'dan katıldığı duruşmayı CHP milletvekili Utku Çakırözer ile Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da Ankara'dan izledi.
İKİ DAVA BİRLEŞTİRİLMİŞTİ
Mayıs 2017 Sözcü'ye operasyon düzenlendi. Gazetenin sahibi Burak Akbay, İzmir muhabiri Gökmen Ulu, muhasebe elemanı Yonca Yücekaleli ve internet sitesi eski sorumlu müdürü Mediha Olgun hakkında “Örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla dava açıldı.
İkinci bir iddianameyle Sözcü Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru ile gazetenin internet sitesi Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin ve Koordinatörü Yücel Arı hakkında da aynı suçlama yapılmış, bu iki dava birleştirilmişti.
"GAZETECİLİK YARGILANIYOR"
Saat 10:15’te başlayan duruşmada son savunmasını yapan sozcu.com.tr Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin “FETÖ’cü değilim. FETÖ’ye hiçbir zaman bilerek ve isteyerek yardım etmedim. Bundan sonraki gazetecilik hayatımda da etmeyeceğim. Tek bir işim var o da gazetecilik. Hakkımdaki tüm iddiaları reddediyorum ve beraatimi talep ediyorum.” dedi.
Mustafa Çetin’in ardından Sözcü Gazetesi muhasebe görevlisi Yonca Yücekaleli de son savunmasını yazılı olarak yaptı. Yücekaleli “İddianamede hakkımda delil yok beraatımı istiyorum” dedi.
“BASIN KANUNU’NA GÖRE 4 AY GEÇTİKTEN SONRA DAVA AÇILMAZ”
Avukatların savunmasına geçildi. Emin Çölaşan’ın avukatı Serhan Özdemir savunmasında “Basın Kanunu'na göre 4 ay geçtikten sonra dava açılmaz. Düşme kararı verilmesi lazım. İddianamede ‘2013 yılından itibaren FETÖ'nün silahlı terör örgütü olduğunun yavaş yavaş anlaşılmasından sonra' ifadesi geçiyor. İddia makamının sanıkları cezalandırmak amacı burada görülüyor. Anladıysanız silahlı terör örgütü olduğunu neden işlem yapmadınız? İddianame savcılığın subjektif görüşlerini oluşturuyor. Beraat kararı talep ediyorum. Kabul edilmezse düşme kararı talep ediyorum” dedi.
"SÖZCÜ'NÜN MUHALEFETİ SUSTURULMAK İSTENİYOR"
Son savunmayı yapacak olan avukat Celal Ülgen duruşmaya 6 klasörlük ‘savunma metni’ ile geldi. Ülgen tarihi savunmasına başladı.
Celal Ülgen, savunmasında “Yargı içinde halen faaliyet gösteren yeni kuşak FETÖ'cüler var. Bunların oyunlarına gelmek istemiyoruz. Suçlayacaksanız adam gibi suçlayın ve neden sonuç ilişkisi kurun. Suçlamalarda hiçbir neden sonuç ilişkisi yok. Bir tek Sözcü hakkında soruşturma açılıyor. O dönemde Reza Zarrab'ı ekrana çıkardılar ve Türk bayrağı önünde konuşturdular. Aynı şeyi Takvim gazetesi de veriyor. Sözcü'nün etkin muhalefetini susturmak amaçlanıyor” dedi.
SAVUNMALARIN ARDINDAN DAVA ERTELENDİ
Savunmaların tamamlanmasının ardından Mahkeme Başkanı Akın Gürlek, heyetinde bulunan üye hakimlerden birinin babalık izninde olduğunu, diğerinin ise yıllık izinde olduğunu kaydetti.
Duruşmada geçici görevlendirmeyle kendilerini üye hakimin eşlik ettiğini söyleyen Gürlek, dosyanın kapsamlı olması, savunmaların uzun olması, bu nedenle de dosya hakkında bilgi sahibi olan hakimlerle karar vermenin daha uygun olacağı gerekçesiyle bugün nihai kararı vermeyeceklerini ifade etti.
Mahkeme heyeti, sanıklar Gökmen Ulu ve Mediha Olgun hakkındaki adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasına karar vererek, duruşmayı 28 Ekim'e erteledi.
Başkan Gürlek, savunma yapmayan bir avukatın ve sanıkların son sözlerinin de 28 Ekim'deki duruşmada alınacağını belirtti. (MEDYA SERVİSİ)