Türk Metal, MESS ile yapılacak TİS için hazırladığı taslağı açıkladı
Türk Metal Sendikası, yaklaşık 150 bin metal işçisini ilgilendiren toplusözleşme taslağını açıkladı. Taslağa göre ilk 6 ay için yüzde 26 zam talep ediliyor.
Birkan BULUT
Ankara
Türk Metal Sendikası, 150 bin metal işçisini ilgilendiren ve MESS ile yapılacak toplusözleşme için hazırladığı taslakta yüzde 26 oranında zam istedi. Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, patronların 3 yıl dayatması durumunda işçilere soracağını belirtirken, kırmızı çizgilerinin ne olduğunun sorulması üzerine ise “toplu sözleşmede kırmızı çizgi olmaz” dedi.
Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş ile MESS arasında yapılacak toplusözleşme, Renault, Tofaş, Ford, Mercedes, MAN, Arçelik, Bosch gibi Türkiye’nin lokomotif sektörlerinin dev fabrikalarını kapsıyor. Türk-Metal Sendikası, yaklaşık 150 bin metal işçisini ilgilendiren toplu sözleşme taslağını açıkladı. Türk Metal Sendikası’nın hazırladığı 2019-2021 MESS Grup TİS taslağına göre, ilk 6 ay ortalama yüzde 26.28 zam, ikinci altı ay için enflasyon+1, üçüncü altı ay enflasyon+2, dördüncü altı ay sosyal haklar, enflasyon+3 talep edildi. İlk 6 ay istenilen yüzde 26.28 oranındaki zam temel olarak üç kalemden oluşuyor:
·İyileştirme: 15.55 TL'nin altındaki saatlik ücretlere 15.55 TL'yi geçmeyecek biçimde 75 kuruş. (yüzde 3.97)
·Yüzde zam: Bütün saatlik ücretlere yüzde 20 zam. (yüzde 20)
·Sosyal Haklar: Yüzde 60'ı Kurban Bayramı’nda olmak üzere sosyal haklar. (yüzde 2.31)
DİĞER SENDİKALARLA GÖRÜŞTÜK
Ankara'da gazetecilerle bir araya gelen Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, toplu sözleşmenin detaylarını paylaştı. MESS ile görüşmelerin 9 Eylül Pazartesi günü başlayacağını açıklayan Kavlak, ihracat şampiyonlarının bu sözleşmenin muhatabı olduğuna dikkat çekti. Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş Sendikalarının genel başkanlarıyla da görüştüklerini aktaran Kavlak, “Umarım birlikte hareket etme imkanı bulacağız” dedi. Kavlak, görüşmelerde ortak taslak hazırlama çabası içinde olduğunu ama diğer sendikaların Türk Metal’den sonra kendilerinin de taslaklarını açıklayacaklarını söylediklerini dile getirdi.
Fabrikalarda iki anket yaptıklarını anlatan Kavlak, birini ANAR şirketinden hizmet alımı yapılarak 10 bin işçiyle, diğerini sendika olarak da 80 bin işçiyle yaptıklarını söyledi. Ardından 32 şube başkanıyla anketleri değerlendirdiklerini ve işyerlerinde toplantılar düzenlediklerini dile getiren Kavlak, başkanlar kurulu toplantısı yaptıktan sonra taslak çalıştayı gerçekleştirdiklerini aktardı.
‘3 YILLIK SÖZLEŞME DENİRSE ÜYELERİMİZE SORARIZ’
Pevrul Kavlak, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Patronların uzun süredir toplusözleşmelerin 3 yıllık imzalanmasında ısrarcı olduğu ve böyle bir dayatma karşısında ne yapacakları sorulduğunda Kavlak, “3 yıllık bir sözleşmeye sıcak bakmıyoruz, öyle bir talep gelirse üyelerimize götürürüz ve onların dediğine göre hareket ederiz” dedi.
‘TOPLUSÖZLEŞMEDE KIRMIZI ÇİZGİ OLMAZ’
Türk Metal’in kırmızı çizgilerinin ne olduğu sorusu üzerine Kavlak, “Toplu sözleşme masasında kırmızı çizgi olmaz, olursa uzlaşma olmaz. İşverenler geçen kırmızı çizgilerle geldiler ama hepsini beyaz yaptık” diye yanıt verdi. İşletme bazında mali raporların ellerinde bulunduğunu söyleyen Kavlak, toplusözleşme kapsamındaki metal işletmelerinin yüzde 92’sinin ihracat yaptığını ve ihracat rakamlarında ciddi bir daralmanın söz konusu olmadığını ifade etti. Kavlak, Türkiye’de ilk 50 sıralamasına giren şirketlerden 20’sinin masada muhatapları olduğunu hatırlattı.
Türk-İş’in kamu işçilerinin toplusözleşmesindeki tutumu başta olmak üzere sendikaların pasif tutumu nedeniyle merak edilenlerden biri de Türk Metal’in eylem planıydı. Taleplerinin kabul edilmemesi durumunda eylem programlarının ne olduğu sorulunca “60 günlük bir süre var. Anlaşmaz sağlanamazsa uzlaşmazlık tutanağı tutup, arabulucuya gidiyoruz. Ondan sonra uyarı eylemleri yapıyoruz. Geçen sözleşmede her gün 5 dakikayla başlayıp bir saate kadar iş bıraktık” dedi. Bunun sözleşmede etkili olup olmadığı sorulduğunda ise Kavlak, eylemler yapıldığında telefonlarının hiç susmadığını söyledi.
DİĞER TALEPLER
Ücret zammı dışında açıklanan toplusözleşme talepleri ise kısaca şöyle;
- İşe yeni giren işçinin Türk Metal’e üye olmasıyla birlikte asgari ücretin yüzde 10’ı oranında zam yapılması,
- Dini bayramlarda çalışanların mesaisine verilen yüzde 100 zammın, yüzde 200’e çıkarılması,
- Gece çalışma saat ücreti zammının yüzde 15’e yükseltilmesi,
- İki işçi ve iki patron temsilcisinin yer alacağı “Kadın İşçiler Kurulu” oluşturulması ve başkanlığın dönüşümlü olarak yapılması,
- Tamamlayıcı sağlık sigortasının eşi kapsayacak biçimde yaygınlaşması.