05 Eylül 2019 01:32
Son Güncellenme Tarihi: 05 Eylül 2019 23:42

İBB, ihtiyaç fazlası kiralanan yüzlerce aracı Yenikapı Meydanı’nda sergiliyor

Yüzlerce araç gece saatlerinden itibaren Yenikapı miting alanına getirilmeye başlandı. Araçların İBB'de önceki dönem ihtiyaçtan fazla kiralanan araçlar olduğu ifade ediliyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) AKP döneminde kiralanan yüzlerce araç ‘israfın kanıtı’ olarak Yenikapı’daki miting alanına çekiliyor. CHP yöneticilerinden yapılan açıklamalarda “Bu daha başlangıç” denilerek araçların geri dönüşünün pazar gününe kadar süreceği ifade edildi. İBB'den henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

“Kimden kaç araç kiralandığı, araçları kimin kullandığı” sorularının ise pazar günü İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından açıklanacağı öğrenildi. Araçları görmeye giden vatandaşlar "israf"a isyan etti.

İMAMOĞLU’NDAN 'YENİKAPI' AÇIKLAMASI: AHBAP–ÇAVUŞ İLİŞKİSİ BİTECEK

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yenikapı’da sergilenme hazırlığında olan ve İBB’nin eski döneminde yaşanan israfı simgeleyen araçlarla ilgili ilk açıklamayı Beylikdüzü’de yaptı.

“Çardakaltı Sohbetleri”nde Yekta Kopan’ın konuğu olan İmamoğlu, araçların akıbeti ile ilgili soruya, “İade edeceğiz. Bir kısmını bulamadık. Baktık, bizden önce devretmişler 23 Haziran’a yakın. Bir sıradanlaşma var. ‘Ya işte, ne olacak canım, bin tane araç dizmiş. Ya işte şov yapıyor falan filan…’ Kaynağı kim için kullanıyorsun? Bu ahbap-çavuş ilişkisi bitecek” dedi.

PAZAR GÜNÜNE KADAR ARAÇ GELİŞİ DEVAM EDECEK

Seçim öncesinde “İstanbul’da israf düzenine son vereceğiz” vaadinde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bazı vakıflara sağlanan 357 milyon liralık desteği kesmesinin ardından, AKP döneminde kiralanan yüzlerce aracı da geri çağırdı. Araçlar, ‘israfın kanıtı’ olarak teşhir edilmek üzere Yenikapı’daki miting alanına çekildi. Araçların geri dönüşünün pazar gününe kadar sürmesi bekleniyor. İddialara göre, yüzlerce araç müdürler, daire başkanları ve hatta bu kişilerin ailelerinin kullanımına verilmişti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu seçim öncesinde, AKP döneminde ihtiyaç fazlası olarak kiralanan yüzlerce aracı, israfın kanıtı olarak Yenikapı Meydanı'nda toplama sözü vermişti. İsrafı bu şekilde sergileyeceklerini belirten İmamoğlu, böyle olumsuzlukları bir araya getirmenin etkili olduğunu ifade etmişti.

Şekeri de bu şekilde bıraktığını anlatan İmamoğlu, "Yıllar önce günde 20 çay içiyordum. Biri, '20 tane şeker biriktiriyorsun bir tabağa. Bir tabakta görünce ne kadar kötü' demişti. O gün şekeri bırakmıştım. Araçları bir araya toplayacağız. Belki de bizim canımızı sıkacak, moralimizi bozacak. Kullananlar bile, 'Yok ben kullanmadım, evime otobüsle gidiyorum' diyecek. Dolayısıyla o görüntüyü görmem lazım" demişti.

İBB CHP Meclis Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, Twitter hesabından , “Sürekli olarak ‘Bu daha başlangıç’ diyorum. Hem kiralık araçlar için hem de tek tek açıklanacak yolsuzluk ve usulsüzlükler için. Az kaldı bekleyin” mesajını paylaştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı Deniz Demir de, araçların Yenikapı’ya israf sergilemesi için getirildiğini söyledi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Twitter hesabından Yenikapı meydanındaki araçların fotoğrafını paylaşarak "Bu sadece ufacık bir başlangıç... Araçların devamı halka yapılan ihanetlerin ise sonu geliyor. Rantı kollayanların karşısında halkı koruyan bir anlayış ve başkan İstanbul’a nefes aldırmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı

VATANDAŞLAR, "İSRAF"I GÖRMEYE GELDİ: YALAN OLACAĞINI UMDUM

Araç gelişi devam ederken vatandaşlar da israfın sergisini görmek için Yenikapı’ya gitti. Araç gelişi devam ederken israfın sergisini görmek için Yenikapı’ya gelen vatandaşlar Evrensel’e konuştu. 2001’den bu yana AKP’ye oy verdiğini söyleyen Abdülhaki Yıldırım görüntüleri internette görünce gelmeye karar vermiş. Yıldırım, “Sabah iş yerinde oturuyordum. İnternette gördüm merak ettim, yalan olacağını düşündüm. Hakikaten doğruymuş. Yazık etmişler. Demek doğruymuş israf varmış. ‘İsraf haramdır’ diyorlar. Kendileri kul hakkı yemişler. Gerçekten yazıktır. Ülkenin ekonomik durumu ortadayken bu ayıptır” dedi.

Esnaf olduğunu belirten Yıldırım, “Ben son iki senedir bir ev satmadım. Böyle şeyleri de görünce yanlış yolda olduğumuzu anladım. Zararın neresinden dönersen kârdır. Oyumu AKP verdim bu araçları gördükten sonra oyumu AKP’ye verirsem geri zekalıyım” diye konuştu.

“HEP KENDİLERİNE ÇALIŞMIŞLAR”

Emekli olduğunu belirten Nilgün Sirkecioğlu ise Yenikapı’ya torunu ile birlikte gelmiş. Yanındaki torununu göstererek “Şunların geleceği bitti” diyen Sirkecioğlu, “İsrafın bu kadarı olamaz. Ülkeyi yiyip bitirmişler. Millet açlık, sefalet içinde. Hep kendilerine çalışmışlar. Halka çalışan yok. Sülalesine çalışmışlar. Söylenecek söz yok nefret ediyoruz. Ben emekli maaşla geçiniyorum. Şuraya bakıyorum kendi halimi sokakta vatandaşın halini görüyorum. Yazıklar olsun. Ben hafız kızıyım dinden soğudum. Haram haram diyerek bizim hakkımızı yemişler. Şu araçlara bak. Dini imanı olan böyle yapmaz ki” ifadelerini kullandı.

“Şu görünen şey götürülenin milyonda biri” diyen Ziya Kaplan, “Buzdağının arkası var. Yani insanların emeklerini harcadılar. Yandaşlara paylaştırdılar. Geleceğimiz, çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği ne hale geldi. Demokrasinin olmadığı, diktatörlüğün olduğu ülkelerde bu olur. Bize çok acil demokrasi lazım. Toplum için kötü bir süreç” dedi.

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş ise araçları göstererek, “İstanbul'da trafik hafiflemiş şu durumda, araçların hepsi burada. Şaka bir yana böyle bir rezillik olur mu? Yetimin, çoluk, çocuğun hakkı burada. Haram zıkkım olsun. Bu araçlarla amaç ne, gaye ne? Biz sefaletle yaşarken şu araçlara bak” dedi.

KİRALIK ARAÇLARIN MALİYETİ 138 MİLYON LİRA

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; Yenikapı’da sergilenen 'ihtiyaç fazlası' kiralık araçların İstanbul’a maliyeti ortaya çıktı. İBB, AKP yönetimindeyken 2019 yılı için düzenlenen kiralık araç ihalesi sonucunda 2 bin 432 araç kiralamak üzere 138 milyon 757 bin 501 liralık sözleşme imzalanmış.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim kampanyası sürecinde İBB'de 643 yöneticiye bin 717 makam aracı, İSKİ'de 124 yöneticiye 874 makam aracı, İETT'de 48 yöneticiye 150 makam aracı düştüğünü açıklayarak ihtiyaç dışı araçlarda tasarrufa gidildiğinde yılda 120 milyon TL tasarruf edilebileceğini vurgulamıştı. Daha sonra açıklanan İBB'nin 2018 yılı performans raporunda; 93'ü resmi, 1717'si kiralık olmak üzere toplam 1810 adet binek araç yer almıştı.

İBB AKP GRUP BAŞKANVEKİLİ GÖKSU: ARAÇLAR BAŞKANIN FANTEZİSİNE HİZMET EDİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, Yenikapı'ya getirilen araçlarla ilgili “Dağ fare doğurdu” yorumunda bulundu.

Sabah'a konuşan Göksu, “Hatırlarsanız seçim kampanyası sürecinde 1717 tane makam aracından bahsetmişti. Galiba makam aracı bulamayınca şimdi de sahadaki arazideki hizmet araçlarını getirtmeye karar vermiş” dedi. Araçların tümünün hizmet amaçlı olduğunu iddia eden Göksu, “İstanbul'da hayatı durdurmuş durumdalar. Bu kara propagandayı yapabilmek için hayatı, hizmeti durdurmuş durumdalar. Araçlar şu an sayın Başkanın fantazisine hizmet veriyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de ekmek fabrikasında çıkan ve mantı fabrikasına sıçrayan yangın söndürüldü

SONRAKİ HABER

YKS ek yerleştirme tercihleri başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa