Veli de öğrenci de esnaf da artan fiyatlardan dertli
Kocaeli’de okul alışverişi sırasında konuştuğumuz veliler artan fiyatlar nedeniyle çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını ancak parça parça tamamlayabileceklerini söyledi.
Adnan AZİZ
Cihangir ÖZGÜR
Kocaeli
2019-2020 eğitim öğretim yılı yarın 18 milyon öğrenci ve yüzbinlerce öğretmen için çalan ilk zille başlayacak. Kocaeli’de okul alışverişi sırasında konuştuğumuz veliler artan fiyatlar nedeniyle çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını ancak parça parça tamamlayabileceklerini söyledi. Ekonomik krizin gölgesinde açılan okulların bütçelerini sarstığını belirten bir veli, “Asgari ücretle geçinen aile geçen sene aldığının yarısını alamaz, mümkün değil” dedi. Kırtasiye esnafı ise dükkânlarının boş, işlerin az olmasından dertli.
PARÇA PARÇA ALACAĞIZ
Çocukları için okul alışverişi yaparken görüştüğümüz velilerden Mithat Adıyaman işçi. 3 çocuk okuttuğunu söyleyen Adıyaman, “Alışverişe çıktık, bakacağız. İlk etapta tamamlayamayacağız gibi, parça parça olacak artık. Fiyatlar uygun değil, her şeyde olduğu gibi yüksek” ifadelerini kullandı.
FİYATLAR AÇIKLANAN ENFLASYONU YALANLIYOR
Sedat Bektaş isimli veli ise, geçen sene ile bu sene arasında yüzde elliye varan artışın olduğu görüşünde. Asgari ücretlinin alım gücünün düştüğünü, açıklanan enflasyonun üzerinde bir gerçekliğin olduğunu söyleyen Bektaş, “Üniforma alacağız, 4 parça ürün 300 TL’ye mal oluyor, bu sadece kıyafet, ayakkabı çorap vs. hariç. Okullar açılmadan tüm ihtiyaçları karşılayamıyoruz. Taksit taksit alacağız artık. Geçen sene ile bu sene arası yüzde 50 bir artış var. Hani nerede açıklanan o enflasyon? Asgari ücretle geçinen aile geçen sene aldığının yarısını alamaz, mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu.
KRİZ ESNAFI DA ETKİLDİ
7 senedir çanta satıcılığı yapan Zafer de piyasanın durgunluğundan şikâyetçi. Diğer alışverişlerden para kalırsa velilerin en son çanta aldığını söyleyen Zafer, “Piyasa ölü, geçen seneki hareketlilik yok. Okul masrafları arttı, kırtasiye, kıyafet derken çanta sona kalıyor. Geçen seneye göre düşüşteyiz. Ekonomideki kriz bizi de etkiliyor, satışlarımıza çok fazla bir yansıması var” ifadelerini kullandı.
FORMA FİYATLARI UÇUYOR
Lise öğrencisi Elva, henüz tüm ihtiyaçlarını alamamış, eksikleri olduğunu söylüyor. Mağdur edildiklerini belirten Elva, “Fiyatlar çok fazla, eksiklerimiz var. Okul forma fiyatları uçuyor sanki, yani gerçekten bizi mağdur ediyor. Bir pantolon en az 70 TL, nereden baksanız toplamda kıyafetler 200-300 TL tutuyor” dedi. Okul forması satan Hülya Andıç, İzmit’teki forma fiyatları için şu bilgileri verdi: “Kısa kollu tişört 35-45 TL, pantolon 56-76 TL, sweatler 76-86 TL, uzun kollular ise 50-60 TL.”
‘KIRTASİYEDE YÜZDE 70 ARTIŞ VAR’
40 yıldır kırtasiye dükkanı işleten Cemal İpek, okulların açılmasına bir gün kalmasına rağmen hiçbir hareketliliğin olmamasından şikayet ederek boş olan dükkanını gösteriyor. Kırtasiye malzemelerinde yüzde 70 fiyat artışı olduğunu belirten İpek “O yüzden gördüğünüz gibi bir hareketlilik de yok, okulların açılmasına 1 gün kala dükkân boş. Fiyatların artmasından dolayı halk da çok fazla etkilenmiş” dedi. Okula yeni başlayan bir öğrencinin kırtasiye masrafının ne kadar tutacağını sorduğumuz İpek şu cevabı verdi: “En aşağı 300-350 TL kırtasiye masrafı var bir öğrencinin, daha kaliteli alır ise bu fiyat 400-450 TL arası değişir” diye konuştu.