İran’da hakkını arayan işçilere hapis cezası verildi
İran’da maaşları ödenmediği için geçen yıl günlerce gösteri yapan Yedi Tepe Şeker Fabrikası işçileri ile protestolara katılan 7 kişiye 6 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası verildi.
Fotoğraf: Evrensel
İran’da maaşları ödenmediği için günlerce protesto düzenleyen işçiler ile protestolara destek verenlere hapis cezası verildi. Eylemlere destek verenler 5 kişi ile 2 işçiye, “ulusal güvenliğe karşı faaliyetler”, “yasa dışı gruplara üyelik” ve “rejime karşı propaganda” gibi suçlardan 6 yıldan 18 yıla kadar hapis kararı verildi. İran’da süren işçi eylemlerinde öne çıkan talepler ise ödenmeyen maaşlarının ödenmesi, yasa dışı olan 9 saati aşan çalışma saatlerinin azaltılması, sağlık sigortası ve asgari ücretin artırılması.
İran medyasında yer alan haberlere göre, maaşları ödenmediği gerekçesiyle günlerce protesto eylemi düzenleyen işçiler ile işçilere destek verenlere, “ulusal güvenliğe karşı faaliyetler”, “yasa dışı gruplara üyelik” ve “rejime karşı propaganda” gibi suçlamalar nedeniyle yargılandıkları Tahran Devrim Mahkemesi tarafından hapis cezaları verildi. AA’nın haberine göre, mahkemenin kararına göre, protestolara destek verenlerden Sepide Gelyan, Emir Hüseyin Muhammedi Ferd, Esel Muhammedi, Emir Emirgoli ve Sanaz Elahyari 18’er yıl hapis cezası aldı. Sendika temsilcisi İsmail Bahşi 14 yıl ve fabrika işçilerinden Muhammed Henifer 6 yıl hapse çarptırıldı.
YEDİ TEPE İŞÇİLERİNİN PROTESTOLARI VE İŞKENCE İDDİALARI
İran’ın güneybatısındaki Huzistan eyaletinin Şuş şehrindeki Yedi Tepe Şeker Fabrikası’nın işçileri, aylarca maaş ve sosyal haklarını alamadıkları gerekçesiyle geçen yıl kasım ayı boyunca günlerce süren gösteriler düzenlemişti. Gösterilerde, işçi temsilcilerinden İsmail Bahşi, gazeteci Sepide Gelyan ve bazı işçiler 18 Kasım’da gözaltına alınmıştı.
Bahşi ve Gelyan yaklaşık bir ay sonra serbest bırakılmalarının ardından emniyet güçleri tarafından işkence gördüklerini iddia ederek İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi’yi suçlamıştı. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, iddiaların hassasiyetle incelenmesi talimatını vermişti.
O dönem Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı olan Haşmetullah Felahetpişe, Bahşi’nin “yasa dışı komünist bir örgüte üye olduğunu” ileri sürerken, İran Genel Başsavcısı Muhammed Cevad Muntazeri de iddialar hakkında incelemenin tamamlandığını ve işkence iddiasının doğru olmadığını savundu.
Bahşi, Gelyan ve bazı işçiler ile işçi eylemlerine destek verenler, ocak ayında tekrar gözaltına alınmış ve devlet televizyonunda yayımlanan bir programda, “yasa dışı gruplarla ve düşman devletlerle çalışarak ulusal güvenliğe karşı hareket ettiklerini” itiraf etmişler ancak daha sonra baskı altında itirafa zorlandıklarını söylemişlerdi. Yedi Tepe işçilerinden 7 kişi de geçen ay 8’er ay hapse mahkum edilmiş ancak cezaları ertelenmişti. (DIŞ HABERLER)
İŞÇİ EYLEMLERİ UMUT OLDU
İlgar AVA
İran’da yapılan işçi yürüyüşlerinde “Dünyanın bütün işçileri birleşin!” sloganı daha sık duyulmaya başlandı. Hepco işçileriyle birlikte başlayan işçi yürüyüşleri İran’da halkı tekrar umutlandırdı. Yedi Tepe Şeker Fabrikasında 2017’den bu yana 85’i aşkın işçinin tutuklanması sonrasında başlayan sessizlik Hepco işçilerinin mücadelesiyle kırıldı.
Hepco işçileri, almadıkları maaşları gerekçesiyle geçtiğimiz yıl kasım ayı boyunca günlerce süren gösteriler düzenlemişti. Yüzlerce işçinin katıldığı gösterilerde, işçi temsilcilerinden İsmail Bahşi ve bazı işçiler 18 Kasım’da gözaltına alınmıştı. Bahşi ve işçiler tutuklandı. İran’ın güneyindeki Huzistan eyaletinin Şuş şehrindeki Yedi Tepe Şeker Fabrikası işçileri, 2009’da fabrikanın özelleştirmesine karşı yaptıkları eylemlere karşın, fabrika özelleştirildi. Özelleştirmenin ardından fabrikadaki işçiler örgütlenerek sendika kurdu.
İŞÇİLERİN TALEPLERİ
2017’den bu yana İran’da başlayan işçi eylemlerinde öne çıkan talepler şunlar: Ödenmeyen maaşlarının ödenmesi, yasa dışı olan 9 saati aşan çalışma saatlerinin azaltılması, sağlık sigortası ve asgari ücretin artırılması. İşçilerin bu taleplerin karşılanması için yaptıkları eylemlerin ardından çok sayıda işçi tutuklanmıştı. Tutuklananlar arasında Şeker Fabrikası işçi önderlerinden İsmail Bahşi de yer alıyordu. Bahşi’nin tutuklanmasıyla işçilerin mücadelesindeki sessizliği Hepco işçilerin greviyle birlikte bozuldu.
PETROL, ELEKTRİK, ÇELİK İŞÇİLERİNİN EYLEMLERİ SÜRÜYOR
1 Eylül’de İran’ın güneyindeki Assaluyeh bölgesinde Güney Pars Petrol işçileri önceki yıllardan bu yana ödenmeyen ücretleri için protesto eylemi düzenledi. İşçiler rafine sahasında toplandı. 2 Eylül’de Qazvin Elektrik Sigorta Yapım Şirketindeki bir grup işçi, 25 aylık ücretlerinin ödenmemesi protesto etmek için valilik önünde toplandı. İşçiler yetkililerden taleplerin karşılanması istedi.
İran Sanayi Maden ve Ticaret Bakanlığına bağlı Ahvaz Ulusal Çelik Şirketi işçileri ve Yasuc Çelik Fabrikası işçileri de talepleri için eylemler yaptı. Yapılan eylemlerin ardından çok sayıda işçi tutuklandı. Tutuklanan işçi sayısı tam belli değilken, bu yıl 1 Mayıs gösterisinde tutuklanan Gazeteci Mazrziye Amiri 10 yıl hapis cezası ve 148 darbe kırbaç cezasına mahkum oldu. Öğrenci Atefeh Rangriz 11 yıl ve 74 darbe kırbaç, Nasrin Cavadi 7 sene hapis cezası ve 74 darbe kırbaç cezalarına mahkum oldu.
ÇELİK İŞÇİSİ MEKTUP YAZDI: GÜCÜMÜZE İNANMALIYIZ!
Tutuklanmalara karşı Ahvaz Çelik İşçisi Meysam Mohammadi mektup yayınladı.
İşçilerin sendikalara ihtiyaç duyduğunu belirten Mohammadi şunları ifade etti: “Farklı şehirlerdeki işçilerin ardışık protestoları, grevleri ve talepleri, ardından işveren temsilcileriyle şiddetli çatışmalar yaşanıyor, her yerde görülüyor. Bütün bu şiddetli ve saldırgan tavırlar, işçinin kapitalizmin kalbine yerleştirdiği korkusundan kaynaklanmaktadır, bu yüzden kendi gücümüze her zamankinden daha fazla inanmalıyız! İşçiler ve iş arkadaşlarım kuzeyden güneye, doğudan batıya, örgütlenip birleşene kadar kapitalistler bize saldıracaklar. Burada bir problemden bahsetmeliyim: İşçilerin sorunu sadece işveren değil, her fabrikayı zorla bölüştüren ve işçilerin taleplerini sınırlandırabilecekleri kapitalist sistemdir.”
1 MAYIS’TA TUTUKLANANLAR SERBEST BIRAKILSIN
İşçilerin geleceği düşünerek, birleşik mücadele ile güçlü olması gerektiğini anlatan Mohammadi, Hepco Fabrikası işçilerine seslenerek şunları ifade etti: “Siz her zaman cesur bir mücadelenin somut bir örneği oldunuz ve biz de deneyiminizi bu şekilde kullandık, sizden taleplerimiz için birleşmeyi öğrendik. Ayrıca işçi konseylerinin oluşumu ve genel kurul, işçi görüşlerinin kullanımı ve işçilerin kararlara doğrudan katılımı olmadan, kapitalistlere dik duramayacağımız öğrendik ve harekete geçtik. Ve bugün, bizim başarılı deneyimlerimizi toplumun işçi sınıfının gücü ve inancıyla ilerlemek için kullanma fırsatı diğer işçi arkadaşlarımızda da var. Ve son olarak hepimizin isteği olan 1 Mayıs’ta tutuklananların serbest bırakılmasını talep ediyorum ve bunun için mücadele edeceğim.”