Renault ve TOFAŞ işçileri TİS taslağından memnun değil
Metal işçileri Türk Metal'in hazırladığı TİS taslağında talep edilen zammın kayıpları karşılamayacağını söylüyor.
Fotoğraf: Onur Yurtsever
Uğur ÖKDEMİR
Bursa
Bursa’da kurulu Renault ve TOFAŞ’ta çalışan işçiler Türk Metal’in MESS sözleşmesi için hazırladığı taslakta yer alan yüzde 20-26 arası zam oranından memnun değil. Taslağın onaylarına sunulmadan açıklanmasına tepki gösteren işçiler, taslakta yer alan rakamların sözleşmenin düşük zamla biteceğini gösterdiğini söyledi. Renault’dan bazı bölümlerde düşük zamma imza atılması halinde iş yavaşlatma ve ek zam talep etme tartışmaları şimdiden başladı.
Açıklanan taslaktan kimsenin memnun olmadığını dile getiren bir Renault işçisi, şunları söyledi: “‘Bu krizde daha ne olacaktı, iyi bir taslak’ diye dolaşanlar da var elbette ama bu kişilerin sendikanın kendi adamları olduğunu herkes biliyor. Yoksa her şeye zam yapılan bir dönemde, açıklanan bu taslaktan kimse memnun olamaz. Ankette işaretlediğimiz bir tek sosyal haklar taslağa yansımış tabi onda da eksiklikler var. Ama neredeyse bizim işaretlediğimiz şekliyle yer almış. Ücrete gelince tam tersi oldu. Zaten yayınladıkları Vardiya gazetesinde de var; ücret zammı beklentisi yüzde 73 ama açıklanan yüzde 26. Neye göre bunu belirlediler bilmiyoruz. Açıkladığın taslakla masaya oturacaksın ama kaça imza atacaksın merak konusu. Herkes de düşük zamma imza atacaklar korkusu var.”
TEMSİLCİLER ACELE ETMEYİN DİYOR
Anket sonucunun kendilerine sunulmadan açıklanmasına tepki gösteren bir başka işçi ise “Geçen dönem imzaladıklarında ‘yüzyılın sözleşmesi’ dediler ama imzalandıktan altı ay sonra eridi gitti. Şimdi o yüzyılın sözleşmesinin altında masaya oturacaklar ve açıkladıklarının daha da altına imza atacaklar. Bu da ilk iki ayda eriyip gidecek. Bugün doğalgaza bir ayda iki kere zam yapılıyor. Hepimiz gördük ve yaşadı. Soğan, patates kuyruğunda bekledik biraz daha ucuza alabilmek için. Her geçen gün yaşam daha da pahalılaşıyor. Bu zam oranı beni hiç memnun etmedi. Temsilcilerde acele etmeyin daha yeni açıkladık bir şey almış değiliz bu ne acele gibi cümleler kuruyor dalga geçer gibi. Acele etmeyelim de bu açıkladığınız zam oranının kaçına imza atacaksınız acaba?” diye konuştu.
DÜŞÜK ZAM OLURSA ÜRETİMİ YAVAŞLATIRIZ
İşlerin yoğun olduğunu söyleyen bir başka işçi ise şunları söyledi: “Sürekli üretimi artırmaya çalışıyorlar. Biz de artan bu üretimden payımızı istiyoruz. Bize kriz var diye kimse gelmesin yaptığımız iş ortada, tabi kendi fabrikam için söylüyorum bunu. Eğer düşük zamma imza atılırsa biz kendi bölümümüzde arkadaşlarla konuşuyoruz. ‘Üretimi yavaşlatırız, Renault yönetiminden taslak dışında ek zam isteriz’ diye konuşuluyor ama bu düşünceyi fabrikanın tamamına yayarsak o zaman daha da güçlenir elimiz. Sabah zam akşam zam olan bir yerde kimse bizden fedakarlık beklemesin.”
MADEM İŞÇİYİ DÜŞÜNÜYORLAR NİYE ORTAK TASLAKLA ÇIKMADILAR
Açıklanan taslağın geri adım atılmadan alınması gerektiğini dile getiren bir TOFAŞ işçisi, “Ama herkes biliyor bunu bile alamayacaklar. Kimse kimseyi kandırmasın Türk Metal ne zaman açıkladığı taslağı tam aldı ki bunu da alsın” dedi. Sürekli “Kriz var” denilerek işçilerin düşük zamma ikna edilmeye çalışıldığını söyleyen işçi şöyle devam etti: “Bu taslağın altına imza atacaklar herkes aynı fikirde. Bugün zamlar bir yandan vergi dilimi bir yandan bizi iyice sıkıştırıyor. MESS karşısına ortak çıkılsa o zaman iyi bir zam alınabilir ama Türk Metal ayrı Birleşik Metal ayrı taslak sunuyor. Bir de bunlar bir anlaşma imzalamıştı işçiyi düşünüyoruz diye; madem düşünüyorsunuz işçiyi, bir araya gelip ortak bir taslakla MESS'in karşısına çıkılsa o zaman bizim de elimiz daha güçlü olurdu. Her şeyleri göstermelik bunların görüşmeler bir başlasın zam oranı nerelere kadar düşecek göreceğiz” dedi.