İsrail hapishanesindeki kanser hastası Filistinli gazeteci hayatını kaybetti
İsrail hapishanesinde tutuklu bulunan kanser hastası Filistinli Bessam Sayih hayatını kaybetti. Sayih'in ölümü Gazze'de protesto edildi. Filistin Ulusal Konseyi "İsrail'e soruşturma açılmalı" dedi.
Arşiv | Fotoğraf: Pixabay
İsrail hapishanesinde 4 yıldır tutuklu bulunan kanser hastası Filistinli gazeteci Bessam Sayih (47), tedavi için kaldırıldığı hastanede 8 Eylül'de hayatını kaybetti. Sayih'in hayatını kaybetmesi Gazze'de protesto edildi. Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Filistin Ulusal Konseyi de gazeteci Sayih'in kasıtlı bir şekilde tıbbi ihmale maruz bırakıldığını belirterek ölümden İsrail'i sorumlu tuttu.
Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamada, kemik ve ilik kanseri teşhisi konulan Sayih'in, tedavi için 12 Ağustos'ta nakledildiği İsrail'in Beer Yakov beldesindeki Assaf Harofeh Hastanesinde hayatını kaybettiği ifade edildi.
Açıklamada, 1967 yılından bu yana İsrail hapishanelerinde yaşamını yitiren Filistinli tutukluların sayısının 217'ye yükseldiği aktarıldı.
FİLİSTİNLİ GAZETECİNİN ÖLÜMÜ GAZZE'DE PROTESTO EDİLDİ
Sayih'in tedavi için kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmesi Gazze'de protesto edildi. Filistinli gruplara bağlı Esirler Komitesinin çağrısıyla düzenlenen eylemde, Gazze'de bulunan Uluslararası Kızılhaç binası önünde onlarca Filistinli bir araya geldi.
Filistinli eski tutuklu Muhammed Hamade, eylemde yaptığı konuşmada, 47 yaşındaki gazeteci Sayih'in ölümünden İsrail devleti ve uluslararası insan hakları kurumlarının sorumlu olduğunu söyledi.
Bessam es-Sayih'in kanser hastası olduğunu hatırlatan Hamade, başta hastalar olmak üzere Filistinli tutukluların, İsrail'in ırkçı siyaseti nedeniyle zor şartlar altında yaşadığını vurguladı.
Muhammed Hamade, uluslararası insan hakları kurumlarından, özellikle hastalar olmak üzere Filistinli tutukluların İsrail hapishanelerinden kurtarılmasını istedi.
FİLİSTİN ULUSAL KONSEYİ: GAZETECİ SAYİH'İN ÖLÜMÜNDEN İSRAİL SORUMLU
Merkezi Ürdün'de bulunan, Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Filistin Ulusal Konseyi de gazeteci Sayih'in kasıtlı bir şekilde tıbbi ihmale maruz bırakıldığını belirterek ölümden İsrail'i sorumlu tuttu.
Açıklamada, Sayih'in tıbbi ihmal sonucu öldüğüne dikkat çekilerek, "İsrail, bu cinayetle Filistinli mahkumlara yönelik suçlarına bir yenisini daha ekledi" denildi.
Uluslararası Kızılhaç Örgütü başta olmak üzere, uluslararası hukuk ve insan hakları kuruluşlarına olaya ilişkin soruşturma çağrısı yapılan açıklamada, "Filistinli esirlere yönelik tıbbi ihmal suçu işleyen İsrail'e soruşturma açılmalı, 6 bine yakın Filistinli esire uluslararası anlaşmalar çerçevesinde muamele edilmesi için İsrail üzerinde baskı oluşturulmalı." ifadelerine yer verildi.
DAHA ÖNCE DE PROTESTOLAR YAPILMIŞTI
Filistinli Gazeteciler Forumu, çarşamba günü çok sayıda gazeteci ve hukukçunun katılımıyla, sağlık durumu ciddi derecede kötüye giden Sayih'in kurtarılması için Gazze'deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi binası önünde eylem düzenlemişti.
Filistinli Sayih, eşi Muna Ebubekir'in duruşmasına gitmeye çalıştığı sırada "İsrailli bir subay ile eşini öldürme eylemine karışma" suçlamasıyla Ekim 2015'te Nablus kentinde İsrail güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.
Kemik ve ilik kanserinin yanı sıra kronik akciğer iltihabı teşhisi konulan Sayih'in kalp kaslarında zayıflık olduğu, yürüme ve konuşmada zorluk çektiği aktarılmıştı.
İSRAİL HAPİSHANELERİNDEKİ FİLİSTİNLİLER
Filistin resmi kaynaklarına göre, İsrail hapishanelerinde 500'e yakını idari tutuklu, 250'si çocuk olmak üzere yaklaşık 5 bin 700 Filistinli bulunuyor.
Tutuklulardan bin 800'ünün hasta olduğu, 700'ünün ise sürekli tıbbi desteğe ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.
İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonulabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor. (DIŞ HABERLER)