Kayseri’de sayacılar düşük ücrete karşı iş bıraktı
Kayseri’deki sayacılar, her şeye zam geldiğini, yaşam koşullarının ağırlaştığını ancak diktikleri sayalardan aldıkları ücretin artmadığını belirterek iş bıraktı.
Abdullah SARIKAYA
Ahmet AKARSU
Kayseri
Kayseri’deki sayacılar, ayakkabı patronlarına "Düşük fiyatta saya dikmek istemiyoruz" diyerek iş bıraktı. Kayseri Saya Emekçileri Derneğinin çağrısıyla bir araya gelen sayacılar, "Kriz var geçinemiyoruz. Saya fiyatları yükseltilsin. Yüzde 25 zam istiyoruz" dedi. İş bırakmaya Suriyeli mülteci sayacılar da katıldı.
Dernek binasında bir araya gelen 100’e yakın sayacı sürecin nasıl ilerleyeceğini tartıştı. Bir saya atölyesinin önünde açıklama yapan Saya Emekçileri Derneği Başkanı İlker Avcı, "Dernek bünyesindeki sayacılar ile bir arada hareket ediyoruz. Kararlarımızı ortak alıyoruz. Saya fiyatları düşük, bizler geçinemiyoruz. Patronlarla görüşmelerimizde zam yapılan birkaç atölyenin dışında anlaşma sağlanamadı. Yıl sonuna kadar yüzde 12,5 zam istedik vermediler. Biz de iş bırakma, grev yapma hakkımızı kullanıyoruz. Biz yoksak patronlar saya diktiremez. Emeğimizin karşılığını istiyoruz" dedi.
"BİRÇOK KİŞİ DÜKKANINI KAPATTI"
Uzun süredir ustalık yapan İlhan Akkaya, "Yıl sonuna kadar yüzde 12,5 zam istiyoruz. Ayrıca ocak ayından itibaren bir yüzde 12,5 daha zam talep ediyoruz. Toplamda yüzde 25 zam verilmesi bizleri bir nebze de olsa rahatlatacak. Yoksa geçinemiyoruz. Birçok arkadaşımız dükkanını kapatıyor. Hayat şartları zorlaştı. Biz bunları iyileştirmek için çabalıyoruz. Bunun içinde mücadele ediyoruz" diye konuştu.
Sayacı Nail Kekeç ise şunları söyledi: "Bazı firmalar arkadaşlarımızın taleplerini kabul etti. Çalışma oluyor. Ama bizim istediğimiz kabul edilmedi. Sesimizi duyurmak istiyoruz. Mağduriyetimizin giderilmesi için uğraşıyoruz. Bahardan bu yana her şeye zam geldi. Zam gelmeyen bir tek ücretlerimiz oldu. Çay iki katına çıktı, yağ iki katından fazla… Haftalık ya da aylık ücretlerimizle geçinemez olduk. Patronlar sesimizi duysun."
"ARTIK ÇIRAK YETİŞMİYOR"
Özgür Öztürk, "Eskiden sayacı atölyenin içinde çalışırdı. Fiyatlar yüksekti. Çırak yetişiyordu. Şimdi ücretler iyi olmadığından dolayı çırak yetişmiyor. Kira, elektrik, su, yağ, makine vs. hepsini sayacı kendi karşılıyor. Sosyal yaşantı hiç olmuyor. Sayacılar olmazsa kime diktirilecek bu sayalar? Kazanmayı biliyorsan, işçinin de hakkını bileceksin. Bizim isteğimiz bunlar" diye konuştu.
PATRONLAR BENZİN, EMEKÇİ YAĞ DERDİNDE!
Ayakkabı patronların da ekonomik krizden etkilendiğini söylediklerini ifade eden Gökhan Kıraç ise "Patronlar derdi Mercedes, biz bulgur pilavını yapmak için yağ bulamıyoruz. Biz sanatkar insanlarız. Kaç yılda yetişiyor sayacılar! Ekonomi iyi olacaksa, patronlar taşın altına elini koymasını bilecek" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYELİ VE SURİYELİ MÜLTECİLER EL ELE
Suriyeli mülteci sayacılardan Abdullah, "Türklerle birlikte neredeyse bedavaya çalışıyoruz. Onlar nasılsa biz de öyleyiz. Masraflara biz de yetişemiyoruz" dedi. Başka bir mülteci sayacı ise "Fazla para istemiyoruz. Hakkımızı istiyoruz, onu da vermiyorlar. Mesai sürelerinin üstünden daha fazla çalışmamıza rağmen kazanamıyoruz. Türk, Suriyeli fark etmiyor. El ele olduk" dedi.
"İSTEDİĞİMİZ ZAM 40-45 KURUŞA DENK GELİYOR"
Sayacı Mahir Kekeç, "Hak edilen verilmezse orada problemler çıkar. Bizim maaşımız asgari ücrete bile denk gelmiyor. Ayakkabı patronları hesabı iyi yapmalıdır. 50 senedir bir ev almak için uğraşıyorum. Bir ev dahi alamadım, yazık, günah" ifadelerini kullandı.
"Kendi sigortamızı bile yatıramıyoruz" diyen Ferhat Çetin ise şöyle devam etti: "Birlikte çalışacağımız arkadaşlara iyi bir ücret ayıramıyoruz. Görmediğimiz modellere, zor sayalara fiyat veriliyor. Biz senenin başında fiyatı belirliyoruz. Sene ortasında daha zor modeli de aynı fiyattan dikin deniyor. Biz bunun altından kalkamıyoruz. Patronlara çağrım, çıkardıkları modele göre fiyat istiyoruz. Satış yapılırken, müşteriyi tavlamak için indirim yapıyorlar. Ama sayacıya gelince 1 lira zam yok. Yüzde 12,5 lira zam istiyoruz. Bunun ederi 40-45 kuruş. Çok bir şey istemiyoruz."
Çoğu sayacının ustası olduğunu söyleyen 50 yıllık sayacı İsmet Gerez de "Yıllarca saya diktik. Ama karşılığını alamıyoruz. Hiçbir kıymetimiz yok. Ne olursa olsun sonuna kadar gideceğiz. Hakkımızı yedirmeyeceğiz" dedi.