09 Eylül 2019 10:11

Eğitim Sen: Yeni eğitim öğretim yılı çok sayıda sorunla açıldı

Eğitim Sen, yeni eğitim öğretim döneminin başladığı bugün pek çok kentte düzenlediği basın toplantısı ve açıklamalarla Eğitim'deki sorunlara dikkat çekti.

Fotoğraf: Enes Sansar/AA

Paylaş

Eğitim Sen Adana ve Bursa şubeleri yaptıkları açıklamalarla yeni döneme girerken eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı İrfan Doğan, ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle öğrenci velilerinin yapacakları eğitim harcamalarının belirgin bir şekilde arttığını belirterek  “Her geçen yıl istikrarlı bir şekilde artan eğitim harcamaları, giderek bozulan gelir dağılımıyla birlikte öğrenci velilerinin bütçesini ciddi anlamda zorlar hale gelmiştir” dedi.

1 milyonu aşkın öğretmen ve 18 milyona yakın öğrencinin çok sayıda sorunla yeni eğitim öğretim yılına adım attığını belirtenEğitim Sen Bursa Bursa Şube Başkanı Derya Şimşek Aksakal da “Eğitimin niteliğinde yıllar içinde yaşanan gerileme,  ticarileşme ve dinselleşme uygulamaları, okulların fiziki altyapı ve donanım eksiklikleri, kalabalık sınıflar, ikili öğretim, taşımalı eğitim, çocukların cemaat ve vakıflara yönlendirilmesi gibi sorunlar artarak devam ediyor. Bu sorunlar tüm ülkede olduğu gibi Bursa‘da da yaşanıyor" diye konuştu.

Eğitim Sen Genel Merkezi de geçtiğimiz günlerde eğitimdeki sorunlara ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlamış, bunu düzenlediği basın toplantısında açıklamıştı.

"EĞİTİM, PİYASA KURALLARINA TESLİM EDİLDİ"

Eğitimdeki pek çok sorunun anlatıldığı açıklamalarda öne çıkan sorunlar şöyle:

  • Eğitim hizmetleri büyük ölçüde piyasa kurallarına teslim edildi.
  • Zorunlu okul ihtiyaçlarında son bir yıl içinde yüzde 15 ile yüzde 35 arasında artış meydana geldi, bu durum velilerin ekonomisini olumsuz etkiliyor.
  • Piyasacı eğitim politikaları, öğrenci ve velileri "müşteri" haline getirdi.
  • MEB eliyle ve bir devlet politikası olarak açık ilkokul, ortaöğretim uygulamaları yaygınlaştırıldı; açık eğitimdeki sorunların çözümü için adım atılmadı. Son beş yılda açık öğretime giden öğrenci sayısı yüzde 65 artarak 1,5 milyonun üzerine çıktı.
  • Eğitime erişimde, kız çocukları, mülteci çocuklar, anadili Türkçe olmayan çocuklar, engelli çocuklar ve geçici koruma altındaki çocukların dezavantajları artarak devam ediyor.
  • Müdürlük sınavlarında, mülakatlarda liyakat değil "yandaşlığa" bakılıyor.
  • Eğitim emekçilerinin de dahil olduğu kamu toplu sözleşmesinde 2020 için yüzde 4+4, 2021 için yüzde 3+3 maaş artışı yapıldı. Bu düşük oran, emekçilerin insanca yaşam talebinin çok uzağında.

ÇÖZÜM İÇİN ATILMASI GEREKEN ADIMLAR

Açıklamalarda başta Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olmak üzere ilgili kurum ve yetkililerin çözüm için acilen atması gereken adımlar şöyle sıralandı:

  • MEB, tüm öğrencilerin eşit, ulaşılabilir, nitelikli, ücretsiz eğitimden yararlanmasını sağlayacak bütçe planlaması yapmalıdır.
  • Öğrencileri çırak olmaya özendiren politikalardan vazgeçilmelidir.
  • Yargı kararları uygulanmalı; Diyanet, dini vakıf ve dernekler ile yapılan protokoller sonlandırılmalıdır.
  • 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında LGS sınavına girecek 1 milyon 800 bin öğrencinin mağduriyet yaşamaması için gereken önlemler alınmalıdır.
  • "Her öğrencinin istediği okulda eğitim alma hakkı vardır" ilkesi yaşama geçirmelidir.
  • Proje okulları uygulaması sonlandırılmalıdır.
  • Sözleşmeli, ücretli, güvencesiz çalışma biçimlerine; mülakat uygulamalarına son verilmelidir. 
  • Öğretmen açığı kadar atama acilen yapılmalıdır.
  • KHK'lerle hukuksuzca ihraç edilen eğitim emekçileri hâlâ MEB çalışanıdır. MEB eğitim emekçilerine sahip çıkmalı, yaşanılan mağduriyetlere ilişkin sorumluluğunun gereğini yerine getirmelidir.

(Adana-Bursa-İstanbul/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

HDP önündeki ailelerin eylemi için çağrı: Acılar yarıştırılmasın artık çözüm bulunsun

SONRAKİ HABER

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Seçimi kaybetmeyi hazmedemiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa