10 Eylül 2019 21:10
/
Güncelleme: 12 Eylül 2019 06:17

Altın madeni, Bakırtepe’yi bitirdi çevresine el attı

Özer AKDEMİR
İzmir

Sivas Kangal Eğricek köyü yakınlarındaki Bakırtepe’de faaliyet gösteren Bakırtepe Altın Madeni’nin yörede yeni madenler açmak için sondaj çalışmaları yaptığı iddia edildi. Cevher bittiği için faaliyetine son vereceği ileri sürülen madenin, Pınargözü köyü yakınlarında sondaj çalışması için araç gereçlerini götürmesine köylüler tepki gösterdi.

PINARGÖZÜ’DE SONDAJ İÇİN MALZEME BIRAKMIŞLAR

Önceki gün madene ait bazı ekipmanların, köylerine yakın araziye taşındığını gören köylüler bunların madenin sondaj çalışması için getirdiği araçlar olduğunu gördü. Onlarca yere sondaj malzemesi taşındığını tespit eden köylüler topraklarında altın madeni istemediklerini belirterek bu çalışmalara tepki gösterdi.

Pınargözü köyünden Hüsne Gölbaşı, şirketin maden araması yaptığı yerin Bakırtepe’ye iki buçuk kilometre, altın madeni tesislerine ise 4 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek, Pınargözü köyünün tam ortada kaldığını söyledi. Gölbaşı, “Köyde bir taziye telaşı varken bu malzemeleri getirip araziye bırakmışlar. Biz gittiğimizde muhatap olacak kimseyi bulamadık. Bekçi bile bırakmamışlar başına, bu kadar pervasızlar” dedi.

BAKIRTEPE MADENİ YAKINDA KAPANACAK

Bakırtepe Altın Madeninin, çalışma yaptıkları sahada cevher bittiği için maden çalışmasının biteceğini işçilerine ilettiğini iddia eden Gölbaşı, “Şirket uzun zamandır sıkıntıdaymış zaten. Bakırtepe’de cevher bitmiş. Yedinci ayda madenin kapatılacağı işçilere tebliğ edilmiş. Yaklaşık 300 işçi çalışıyor madende. Şimdi bizim köyün yakınında 32 farklı yerde sondaj yaparak yeni altın yatakları arayacaklarmış. Bölge zaten taş ocakları, demir madeni, altın madeni gibi birçok çevresel sıkıntı ile boğuşuyor” dedi. Gölbaşı, iki mezra bir merkez köyden oluşan Pınargözü’de iki yüzün üzerinde köylünün yaşadığını aktardı.

ALTIN MADENİ 2015 YILINDAN BU YANA ÇALIŞIYOR

Demir Export AŞ tarafından 2006 yılında Maden İşleri Genel Müdürlüğünden ihale yolu ile satın alınan maden, 2011-2012 yıllar arasında çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) sürecini tamamladı. 2012 yılında inşaat çalışmalarına başlayan madenin ÇED’i için 2013 yılında Sivas İdare Mahkemesi tarafından “Yürütmeyi Durdurma” kararı verildi. ÇED raporunun revize edilmesi sonrası mayıs 2015’te “Yürütmeyi Durdurma”nın kaldırılması ile birlikte çalışmalara tekrar başlayan maden ilk külçe üretimini 2016 yılında gerçekleştirdi. Maden toplam ömrü boyunca 4 bin 800 kg altın üretimi hedeflerken bölgede yeni rezerv bulma çalışmaları da yapıyor.

Evrensel'i Takip Et