10 Eylül 2019 09:58

Nezihe Muhiddin’in hayatı belgeselleşti: Kadın Olmanın Günahı

Cumhuriyet tarihinin ilk siyasi partisini kuran feminist Yazar Nezihe Muhiddin’i anlatan “Kadın Olmanın Günahı” adlı uzun metraj belgesel film İF İstanbul kapsamında gösterilecek.

"Kadın Olmanın Günahı" belgesel afişi

Paylaş

Cumhuriyet tarihinin ilk siyasi partisini kuran feminist Yazar Nezihe Muhiddin’i anlatan “Kadın Olmanın Günahı” adlı uzun metraj belgesel film İF İstanbul Bağımsız Filmler festivali kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir’de gösterilecek. 15 Eylül 13.00 seansı Akasya AVM Salon 6; 20 Eylül 16.00 seansı Nişantaşı City’s AVM Salon 7; 21 Eylül 11.00 seansı Kadıköy Sineması Salon 1 ve 22 Eylül 13.00 seansı Kanyon AVM Salon 8’de İstanbullu izleyicilerin karşısına çıkacak. 20 Eylül, saat 11.00, Ankara Cinemaximum Armada Salon 1’de; 20 Eylül saat 11.00 İzmir Cinemaximum Konak Pier Salon 7’de sinemaseverlerle buluşacak.

KADIN AKADEMİSYENLER MUHİDDİN'İ ANLATTI

Yönetmenliğini Ümran Safter’in üstlendiği 60 dakikalık filmin senaryosunu Ahsen Diner kaleme aldı.  Filmin yapımcılığını Suraj Sharma, görüntü yönetmenliğini Bertan Özer, kurgu yönetmenliğini Fatih Ayyıldız üstlendi. Belgesel filmde, Nezihe Muhiddin’i Tiyatro Sanatçısı Aysel Yıldırım canlandırdı. Filmde kullanılan animasyonları İngiliz Sanatçı May Kindred Boothby yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün katkılarıyla hazırlanan filmin çekimleri İstanbul, Ankara ve Boston’da gerçekleştirildi. Belgesel filmde, Nezihe Muhiddin’i ve kadın hakları mücadelesini Yaprak Zihnioğlu, Fatmagül Berktay, İpek Çalışlar, Senem Timuroğlu, Lerna Ekmekçioğlu, Nükhet Sirman, Müge Telci, Yeşim Arat başta olmak üzere kadın akademisyenler anlattı.

HİKAYESİ YENİDEN GÜN IŞIĞINA ÇIKIYOR

Ön yargılarla, yerleşik değerlerle, otoriteyle savaşan, cesur bir feminist kadının hikayesini anlatan belgesel unutulan, yok sayılan, tarih kitaplarında adı dahi anılmayan bir kadını ve onun mücadelesini yeniden gün ışığına çıkarıyor. Belgesel, Nezihe Muhiddin’in izinden giden Türkiyeli feminist ve aktivistlerin, tarihçilerin, sosyologların tanıklığında, hüzünlü bir sonla biten feminist bir kadının hikayesini anlatırken Osmanlı dönemi ve cumhuriyetin kurulduğu yıllarda kadınların zorlu eşitlik mücadelesine ışık tutuyor.

KADIN MÜCADELESİNE ADANMIŞ BİR YAŞAM

Nezihe Muhiddin, 19. yüzyılın sonunda İstanbul’da doğdu. “İyi bir hatip, karizmatik bir kişilik, esaslı bir feminist” olarak tanındı. Çocukluğunda Farsça, Arapça, Almanca, Fransızca öğrendi. Kadın derneklerinde çalıştı. 1923 yılında, kadınlara oy hakkı ve siyasal haklar talebiyle cumhuriyet tarihindeki ilk siyasi partiyi Kadınlar Halk Partisini kurdu. Parti programında kadınların milletvekili ve asker olması gibi maddeler yer aldı. Ancak dönemin hükümeti partiye izin vermedi. Bunun üzerine Muhiddin, talepleri daraltarak Türk Kadınlar Birliğini kurdu ve mücadeleyi dernekte sürdürdü. 20 roman, 300 öykü yazdı. 10 Şubat 1958 yılında İstanbul’da yaşamını yitirdi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, hakkındaki iddialara yanıt verdi

SONRAKİ HABER

Eskişehir Sivrihisar’da velilerden tarikat boykotu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa