Bursa Kadın Platformu kadına yönelik şiddete karşı acil taleplerini açıkladı
KESK Bursa Şubeler Platformu ortak salonunda yapılan açıklamada kadınlar, kadına yönelik şiddet konusunda acil taleplerini açıkladı.
Fotoğraf: Evrensel
Bursa Kadın Platformu kadına yönelik şiddet ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
KESK Bursa Şubeler Platformu ortak salonunda yapılan açıklamada kadınlar, kadına yönelik şiddet konusunda acil taleplerini açıkladı.
"KADINA YÖNELİK ŞİDDER TOPLUMDAN BAĞIMSIZ DEĞİLDİR"
Bursa Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan Eğitim Sen Bursa Şubesi Kadın Sekreteri Berna Yeşiltepe: “Artık ülkemizde yaşanan durum kadınlara dönük katliam boyutundadır. 2011 yılında 121, 2012 yılında 210, 2013 yılında 237, 2014 yılında 294, 2015 yılında 303, 2016 yılında 328, 2017 yılında 409, 2018 yılında 440, ve 2019 yılının ilk 8 ayında toplam 294 kadın öldürüldü.”
Çocuğunun gözü önünde öldürülen Emine Bulut’un görüntüleri ve sözleri ise hala aklımızda diyen Yeşiltepe: “Emine Bulut’un ardından yapılan eylemlere ve yetkililerin ifadelerine rağmen en az 21 kadın daha öldürüldü. Sayılardan da görüldüğü gibi kadına yönelik şiddet her geçen gün artmaktadır. Kadına yönelik şiddet, toplumdan bağımsız değildir. Toplumun her kesiminde artan şiddet biz kadınları ve çocukları daha derinden etkiliyor. Burada ülkemizi yönetenlerin, siyasetçilerin, dilindeki şiddeti söylemeden edemeyeceğiz” dedi.
Bursa Kadın Platformu olarak, 14 yıldır “kadınların ve çocukların” sesi olmaya çalıştıklarını söyleyen Yeşiltepe: “Tüm kadınlar adına yetkilileri göreve çağırıyoruz. Kentimizi yöneten Vali ve Belediye Başkanları başta olmak üzere tüm resmi kurumları acil eyleme çağırıyoruz. Bursa’yı yönetenler kadınların öldürülmediği, şiddete uğramadığı; çocukların istismara uğramadığı bir kent hedeflemelidir. Bu hedef için kadın örgütleri başta olmak üzere tüm sivil toplumu- dernekleri, odaları, baroyu, sendikaları, üniversitelerimizi, basın kuruluşlarını…- dinlemeli ve sürece katmalıdır. Elbette sivil toplum da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Bizler bu amaçla önerilerimizi iletmek ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi almak amacıyla öncelikle Büyükşehir, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer İlçe Başkanlarımızdan randevu talep ettik. Diğer kamu kurumları ile de görüşmeyi planlıyoruz” dedi.
TALEPLER
- Tüm Başkanlarımızdan Belediyelerimizdeki çalışmaların kadın-erkek eşitliğini gözeterek planlanmasını istiyoruz.
- Kadın sığınma evleri acil olarak açılmalıdır. Sığınaklarda çocuklar için gerekli koşullar oluşturulmalı ve kadınlar için vatandaşlık şartı aranmamalıdır.
- Şiddete uğrayan kadınların 24 saat ulaşabileceği destek hattı kurulmalı, burada çalışanlar gerekli eğitimleri almalıdır. Belediyelerin herhangi bir birimine başvuran kadına gerekli destek ve yönlendirme ivedilikle yapılmalıdır. (Kadınlar; belediyelerimizin yanlarında olduğunu bilmelidir.)
- Kadına yönelik şiddet uygulayanlar belediyelerde çalıştırılmamalıdır.
- Çocuk bakımı için her mahallede 7 gün 24 saat çalışan kreşler açılmalıdır.
- Belediyelerimiz toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyici çalışmalar yürütmelidir.
- Belediyeler; kadınların sosyal, kültürel ve ekonomik koşullarını geliştirmek için çalışmalar yapmalıdır. (Bursa/EVRENSEL)