Karaburun'da RES açıklaması: Yaylaköy kıskaç altında
Lodos Elektrik Üretim A.Ş., Yaylaköy'de davası süren RES kapasite arttırma projesini uygulamak için harekete geçti.
Fotoğraf: DHA
İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Yaylaköy’de Lodos Elektrik Üretim A.Ş., davası süren Karaburun RES kapasite arttırma proje planlarını uygulamak için harekete geçti. Karaburun Kent Konseyi ve Karaburun Yurttaş Davacıları, konuyla ilgili yazılı açıklama yaprak “Karaburun yarımadası/Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesinde (ÖÇK) yeni ÇED süreçlerini durdurun. Çevre ve Şehircilik Bakanlığını mahkeme kararlarını uygulamaya davet ediyoruz” dedi.
"HUKUK BİR KEZ DAHA ÇİĞNENDİ"
Açıklamada “Karaburun Yarımadası’nın %61’ini tek başına kaplayan ve 4 yıldır yürütülen hukuk mücadelesi ile doğayı ve yaşam alanlarımızı korumak amacıyla, 2 kez ÇED olumlu kararını ve bir kez de üretim lisansını iptal ettirdiğimiz Lodos Elektrik Üretim A.Ş. davası süren 'Karaburun RES' kapasite arttırma proje planlarını uygulamak amacıyla harekete geçti” ifadeleri kullanıldı.
Karaburun RES projesine ilişkin bilgi veren Karaburun Kent Konseyi ile Karaburun Yurttaş Davacıları, “Dava süreci devam ederken, mahkeme bilirkişi raporu Karaburunluların lehine olan ve kazanılacağı kuvvetle muhtemel bir süreçte bir kez daha hukuk çiğnendi. Lodos A.Ş bizce, yaptığı doğa katliamı sonucu, hem geçerli yasalar nezdinde suç işlemiştir, hem de dünya mirası sayılabilecek, muhtemel endemik türlere uyguladığı vahşi ve hoyrat davranışı ile tüm dünya nezdinde bir insanlık suçu işlemiştir. Durum bu noktadayken, Lodos AŞ’nin yeni bir girişim başlattığını öğrenmiş bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
“YARIMADADA HİÇBİR YATIRIMA İZİN VERİLMESİN”
Karaburun’da yaşayan yurttaşlar olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından, doğaya karşı hoyratça tahrip edici davranışlarda bulunanları cesaretlendirici etki yapacak ÇED sürecinin sonlandırılması talep edilen açıklamada, “Karaburun Yarımadası-Ildırı Körfezi ÖÇKB Yönetim planının hazırlanması sürecini başlatarak, doğal değerlerin tahribatını önlemek üzere gerekli rezerv alanları, hassas alanlar ve yarı hassas alanların saptanması sonuçlanıncaya kadar, yarımadada hiçbir yatırıma izin verilmemesini istiyoruz” denildi. (İzmir/EVRENSEL)