Yargı paketi Ekim’de TBMM gündemine gelecek
AKP Grup Başkanı Naci Bostancı: Yargı paketini Eylül ayında çalışacağız. Ekim ayında Meclis gündemine taşıyacağız. CHP reform için HSK düzenlemesi istiyor; MHP ise af teklifini şart koşuyor.
Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA
AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, “Meclis'in ilk gündem maddesi yargı paketi olacak. Yargı paketine ilişkin muhalefetle iyi bir çalışma yürütmek istiyoruz, ortak konsensusla paketin geçmesinden yanayız” dedi.
AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, TBMM'de bir grup basın mensubu ile sohbet etti. 1 Ekim'de Meclis'in açılacağını hatırlatan Bostancı, ilk gündem maddesinin yargı paketi olacağını söyledi. Söz konusu değişikliğin tüm partiler ile müzakere edilerek yasalaşmasını istediklerini belirten Bostancı, “Yargı paketini Ekim ayında Meclis gündemine taşıyacağız. Muhalefet partileri ile de müzakere edeceğiz. Meclis'in ilk gündem maddesi yargı paketi olacak. Yargı paketine ilişkin muhalefetle iyi bir çalışma yürütmek istiyoruz, ortak konsensusla paketin geçmesinden yanayız” ifadelerini kullandı.
Yargı paketi çalışmasını eylül ayı içinde bitirmek istediklerini kaydeden Bostancı, “13 gün var, 13 günde bitirmeyi planlıyoruz. Sonrasında teklif Meclis Başkanlığına sunulacak” ifadelerini kullandı.
İDAM CEZASI PAKETTE YER ALMAYACAK
"2 ya da 3 gün içinde kendi iç bünyemizdeki çalışmayı tamamlarız" diyen Bostancı, "Önümüzdeki hafta çalışmayı muhalefet sunmayı planlıyoruz. Yargı paketinin içinde ‘idam’ cezası yok" ifadelerini kullandı.
CHP’DEN HSK, MHP’DEN AF ŞARTI
Öte yandan CHP’ye göre adında “reform” olacak bir yargı paketinde olmazsa olmaz HSK değişikliği. CHP, uzlaşı için eşit temsille komisyon kurulmasını önerirken MHP’nin de itirazı var. Önce af teklifinin çıkarılmasını isteyen MHP tarih olarak da 29 Ekim’i konuşuyor.
Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre; MHP’li bir yetkili “Gelecek yargı paketine tek itirazımız önce bizim şartlı ceza indirimi teklifinin gündeme alınması olur. AKP infaz kanununda değişiklik ile kalıcı bir düzenleme istiyor. Hapis cezalarındaki infaz süresinin bazı suçlarda uygulanma oranını yarı yarıya düşürülmesi planlanıyor. Bizimki ise geçici, bir kez yapılacak bir düzenleme. Bunu yapıp önce insanları sevindirelim. Arkadan da adalet mekanizmasını güçlendirecek, kaliteyi arttıracak düzenlemeler yapalım” dedi.
CHP YARGI REFORMU İÇİN KOMİSYON İSTİYOR
HDP, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin aralarında bulunduğu çeşitli meslek örgütleri ve derneklerin katıldığı bir yargı paketi çalışması yapan CHP’nin hazırlıklarında da sona gelindi. Farklı kesimlerin de katılımıyla geniş bir yargı paketi hazırlığı içinde olan CHP, AKP’nin yapacağını açıkladığı ziyarette kendi teklifini masaya koyacak.
CHP’li bir yetkili Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin eşit olarak temsil edildiği bir komisyon kurulması gerektiğini, yapacakları görüşmede bu yönde bir önerinin yapılabileceğini söyledi. Uzlaşının ancak böyle sağlanabileceğini belirten CHP’li yöneticiye göre yargıda reformun ana koşulu da Hakim ve Savcılar Kurulu yapısı ve seçim yönteminin değişmesi.
Yetkili, “Getirecekleri düzenlemeler kısmi faydalar sağlayabilir ama adına yargı reformu denilecek bir düzenleme yapılacaksa bunun için öncelikle Anayasa’da HSK yeniden ele alınmalı. Bu olmadan yargı reformu olmaz” dedi. (HABER MERKEZİ)