Aliağa Emek ve Barış Şenlikleri yeniden başlıyor
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin İzmir Büyükşehir Belediyesiyle düzenlediği şenlik 20-21 Eylül'de yapılacak.
Fotoğraf: Evrensel
Eren SARAN
İzmir
Aliağa’da uzun yıllardan sonra yeniden düzenlenecek olan Emek ve Barış Şenlikleri’ni organize eden Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, kentin unutturulmak istenen yüzünü yeniden hatırlatmak istediklerini dile getirdi. En son 2013 yılında gerçekleştirilen şenliklerin 2014 seçimleri ile göreve gelen MHP’li Belediye Başkanı Serkan Acar tarafından önce adı değiştirilmiş ardından da yapılmasına son verilmişti.
2013 yılı öncesi şairlerin yazarların, aydın ve sanatçıların emek kenti Aliağa’da düzenlenen şenliklerde Aliağa halkı ile bir araya geldiğini ve şenliklerin geçtiğimiz altı yıl içerisinde yapılmıyor olmasından rahatsızlık duyduklarını getiren platform bileşenleri, bu yıl 20-21 Eylül tarihlerinde, Aliağa Demokrasi Meydanı’nda Emek ve Barış Şenlikleri’ni yeniden düzenliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte organize ettikleri şenlik kapsamında paneller, şiir dinletileri ve konserler olacak.
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri, şenlikle ilgili gazetemize konuştu.
"MÜCADELE PRATİĞİNDEN KOPARILMAK İSTENMESİNE KARŞI"
Genel-İş Sendikası İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara: Aliağa uzun zamandır mücadelesinden, duygularından, kimliğinden koparılmak isteniyor. Aliağa gerek İzmir gerekse Türkiye kamuoyu tarafından emek kenti olarak nitelendirilmektedir. Yıllardır emek demokrasi ve barış mücadelesinin, işçi hak ve mücadelelerinin odağı olmuş Aliağa bugün açısından ise hak gasplarının, işçi kıyımlarının, iş kazalarının yoğun olarak yaşandığı bir yer olmaya itiliyor. AKP ve MHP’nin 2013 yılından bu yana süren saldırıları, yerel seçimlerde MHP’li bir belediyenin seçilmesi ve PETKİM, TÜPRAŞ gibi önemli işyerlerinde uygulanan grev yasaklarıyla, en son 250 belediye işçisinin işten çıkarılması... Aliağa’nın geçmişten gelen mücadele pratiğinden koparılmak istenmesine karşı özellikle son dört aylık süreçte belediye işçilerinin başlattığı mücadele ile kentin sokaklarında işçilerin sloganları yankılanıyor. AKP ve MHP ittifakı ile sermaye güçlerinin Aliağa’yı ucuz emek kenti yapmak istemesine rağmen işçiler gerek toplusözleşme mücadelelerinde gerekse işten atmalara karşı sürdürdükleri direnişle her alanda, sendikalarında birleşerek, ailelerini de bu direnişin bir parçası haline getirerek kente barış, emek, demokrasi hakim olsun diye uğraşıyor. Aliağa Belediyesinden çıkarılan 250 Genel-İş üyesi işçi hem işsizliğe, krize, yoksulluğa ve işten atmalara karşı direniyor hem de Aliağa’nın kültürel mirasına sahip çıkarak düzenlenecek olan Emek ve Barış Şenlikleri’ni örgütlüyor. Tüm bu süreci göz önüne aldığımızda işten çıkarılan belediye işçileri olarak bu kentin zenginliklerine, işçilerinin emeğine, kültürüne, doğasına göz koyanlara karşı Emek ve Barış Şenlikleri’nde bir araya geleceğiz.
"BALIKÇI KASABASINDAN EMEKÇİ BAŞKENTİNE..."
Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay: Aliağa eskiden ufacık bir balıkçı kasabasıydı. Aliağa halkının geçimi tarım, hayvancılık ve balıkçılıktı. 1970’li yıllarda başlayan sanayileşme Aliağa’nın hem çevresel hem de ekonomik olarak çehresini değiştirdi. Tabi bu durum aynı zamanda Aliağa’daki emekçi kitlesinin de artmasına ve Aliağa’nın sosyoekonomik yapısının değişip gelişmesine neden oldu. Aliağa’daki emekçi kitlesinin hızla örgütlenerek 1980’li yılların ortalarında daha bilinçli ve Türkiye emek hareketine yön verecek bir işçi kitlesi haline dönüştüğünü biliyoruz. Yıllarca Aliağa’daki emek örgütleri sermayeye karşı vermiş oldukları mücadele sonucu ufacık bir balıkçı kasabası olan Aliağa’yı emeğin başkenti haline getirmiştir. Ondan dolayıdır ki Aliağa’da uzun yıllar yerel yönetimler tarafından Emek ve Barış Şenlikleri düzenlenmiştir. Uluslararası bir boyut alan bu şenlikler Aliağa’nın ve Aliağa’daki emek hareketinin uluslararası arenada tanıtımına büyük katkı sunmuştur. Ancak geldiğimiz son 5 yıllık süreçte görevde bulunan yerel yönetim maalesef emekten ve barıştan yoksun bir yönetim anlayışı sergileyerek bu şenliklerin uygulanmasını ortadan kaldırmıştır. Bırakın Aliağa’nın bir emek kenti olarak anılmasını tam tersine emek düşmanı bir politika uygulayarak Aliağa’nın geçmişine de ihanet etmektedirler. Aliağa’nın bir emek kenti olduğunun bilinciyle, bu olguyu hiçbir emek düşmanı anlayışın değiştirmesine müsaade etmeyeceğiz. Bundan dolayıdır ki Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu olarak bu Emek ve Barış Şenlikleri’ni 5 yıl aradan sonra bizler organize ediyoruz.
"BU ŞENLİK MÜCADELEYİ DE BARINDIRIYOR"
Eğitim Sen Aliağa Temsilcisi Alp Kuyumcu: Emek ve Barış Şenlikleri Aliağalılık kültürünün önemli parçalarından biridir. Ancak ne yazık ki son 20 yılda sermaye destekli muhafazakar yerel yönetimlerce ya yok sayılmış ya da içeriği boşaltılarak adeta panayıra dönüştürülmek istenmiştir. Çünkü emek ve barış kelimelerinin anlamı, işçinin ve emekçinin önemini ve değerini ifade eder niteliktedir. Sermayeye karnından bağlı yapıların buna tahammül göstermemesi sebepsiz değildir yani. Bu şenlikler aynı zamanda emek şehidi Necmettin Giritlioğlu’ndan günümüze gelen emek mücadelesinin de anılması ve taçlandırılması amacını içinde barındırır. Bugün işi ve aşı elinden alınan başta belediye işçilerimiz olmak üzere, atılmak istenen ya da bununla tehdit edilen işçi ve emekçilerin, tekrar birlik ve beraberlik içinde mücadele ve hak arayışına girmesi, kazanımlarına yapılan saldırıya dur deme talebini hatırlatması bakımından kritik öneme sahiptir. Aliağa halkının bu sese ses vereceğine ve işçisine sahip çıkma noktasında şenlikleri coşkuyla destek vereceğine inanıyoruz.
Eğitim-İş Aliağa Temsilcisi Mustafa Gök: Şüphesiz ki emeğin kenti Aliağa’da yıllardır yapılmayan şenlik emek mücadelesine yeni bir soluk getirecek, bundan sonraki dönemlerde de artan bir coşku ile devam edecektir. Aliağa halkının bu şenliklere sahip çıkması da bundan sonraki süreç için bizlere motivasyon kaynağı olacaktır. İlerleyen süreçte bu şenlikler İzmir Büyükşehir Belediyesinin de katkılarıyla daha geniş bir alana yayılarak tüm Bakırçay havzası için hem şenlik hem de kucaklaşma vesilesi olacaktır. Bu konuda Eğitim-İş Aliağa Temsilciliği olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu almaya hazırız.
"HALKIN AYDINLANMASI İÇİN ATILAN ADIMLAR ÖNEMLİ"
Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe: Sanayinin giderek büyüdüğü bu kentte, gerekli altyapı ve kültürel gelişmeler sağlanmadığı için Aliağa halkı yozlaşmanın mağduru oluyor. Yapacağımız her etkinlik toplumu birleştirecek, gelişmesi için gerekli araçları sağlayacak imkanları da yaratacaktır diye düşünüyoruz. Bir yandan sendikalar aracılığı ile süren emek mücadelesi bir yanda Aliağa halkının, gençlerinin ve çocuklarının aydınlanması ve kentin tarihi hakkında aydınlanması için atılan tüm adımlar Aliağa için önemlidir. Demokrasi bileşenlerinden olan DİSK Aliağa Emekli-Sen olarak uzun zamandır yapılmayan ya da içi boşaltılan emek şenliklerinin yeniden yapılması için demokratik kurumlarla birlikte, Aliağa halkının tekrar o özlenen ve hak ettiği düzene dönmesine yardımcı olacak düşüncesi ile yola çıktık. Kentimizin tekrar kendine yakışır bir emek kenti olmasını istiyoruz.
"KAYGI VERİCİ SÜRECİ AŞMAK ZORUNDAYIZ"
Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Başkanı Erol Ertürk: Aliağa bir sanayi kenti, bu nedenle de dışarıdan gelen düzensiz bir göçle karşı karşıya. Bir yandan dışarıdan gelen işçiler bir yandan Aliağalı olan yüzlerce genç işsiz ucuz iş gücü sağlamak isteyen firma sahiplerinin iştahını kabartıyor. Düzensiz çalışma koşulları, ağır şartlardaki iş gücü ve sermayenin her şeye daha çok para kazanma çerçevesinde bakmasından dolayı Türkiye’de Aliağa ne yazık ki en çok iş kazalarının yaşandığı bir kent durumuna gelmiştir. Son 5 yılda süregelen yerel yönetimin sağcı politikaları, sermayeye yakın durması, halktan kopuk yaşam tarzının diretilmesi sonucu şenliklerin yapılmamış olması tamamen halktaki Aliağa bilincinin yok edilip silinmesine yönelik çalışmalardır. Özellikle 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yeniden başkan seçilen Cumhur İttifakı’nın belediye başkanı hukuksuz bir şekilde işten çıkardığı işçilerin yerine kendi kadrolarını doldurmak istemektedir. Bizler Aliağa emek ve demokrasi güçleri olarak Aliağa’da yaşanan bu kaygı verici süreci aşmak, işçilerin mücadelesinde Aliağa halkının taleplerinde birleşerek bir şenlik düzenleme kararı aldık.
"EMEKÇİLERİN GÖRÜNÜRLÜĞÜ AZALDI"
Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü: Bugün açısından baktığımızda Aliağa Türkiye ortalamasının üzerinde iş kazalarının olduğu bir yerdir, hava ve çevre kirliliğine bağlı olarak kanser hastalığının en çok görüldüğü ilçelerdendir. Bu kadar sanayinin iş gücünün olmasına rağmen doğru düzgün bir hastanemiz yoktur. Aliağa’da devlet yatırımlarının eksikliği her geçen gün daha fazla hissedilmektedir. Aliağa’nın emekçileri her geçen gün artıyor ancak sindirme ve korkutma politikaları ile sokağa çıkamaz hale getiriliyor. Bu yüzden Aliağa’da emekçilerin görünürlüğü azaldı. Platform bileşenleri olarak bizler de toplumun istekleri doğrultusunda, baktık Aliağa belediyesi yine emek şenliklerini yapmıyor, bu organizasyonu platform olarak yapabilir miyiz diye düşündük. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız görüşmelerin de olumlu sonuçlanmasıyla Emek ve Barış Şenlikleri’ni tekrardan Aliağa’da yapılmasına öncülük ettik.
ŞENLİK PROGRAMI
20 Eylül 2019 Cuma
Saat: 17.30 Panel – Ekonomik Krize Karşı İşçi Sınıfının ve Emekçilerin Çıkış Yolu
Katılımcılar: Prof. Dr. Aziz Konukman - Bahadır Özgür Ekonomist (Gazete Duvar Yazarı)
Moderatör: Memiş Sarı (DİSK Ege Bölge Temsilcisi)
Yer: Demokrasi Meydanı
***
Saat: 20.00 Tek Kişilik Tiyatro Gösterisi / Lafını Esirgemeyenler / Müfit Can Saçıntı - Ateş Arya
Yer: Demokrasi Meydanı
Saat: 21.00 Konser – Selçuk Balcı
Yer: Demokrasi Meydanı
21 Eylül 2019 Cumartesi
Saat: 15.00 İmza Günleri – Yazar Av. Ahmet Hür
Yer: Demokrasi Meydanı
***
Saat: 16.00 Emek ve Barış Şiirleri - Kitap İmza - Şair Yazar Ataol Behramoğlu / Şair Tuğrul Keskin
Yer: Demokrasi Meydanı
Saat: 17.30 Panel - ‘Emek Mücadelesi ve Sendikalar’
Katılımcılar: Zafer Aydın (Araştırmacı/Yazar/Kristal-İş Sendikası Eski Eğitim Uzmanı) - Dr. Erkan Aydoğanoğlu (Eğitim Sen Eğitim Uzmanı)
Moderatör: Zeynep Altıok Akatlı (CHP 26.Dönem İzmir Milletvekili)
Yer: Demokrasi Meydanı
***
Saat: 20.00 - Şiir ve Müzik Dinletisi/Ataol Behramoğlu- Haluk Çetin
Yer: Demokrasi Meydanı
***
Saat: 21.00 Konser - Ezginin Günlüğü
Yer: Demokrasi Meydanı