AP'de Kürt Dostluk Grubu kuruldu; Demirtaş Sakharov Ödülüne aday olarak önerildi
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Avrupalı siyasetçilerle toplantı yaptı. AP'de "Kürt Dostluk Grubu" kurulması kararı alınırken, Selahattin Demirtaş Sakharov Ödülüne aday olarak önerildi.
Fotoğraf: HDP Basın Bürosu
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Avrupa temasları kapsamında Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grupların temsilcileri ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya AP Türkiye eski raportörü ve Sosyalist ve Demokratlar Grubu Başkan Yardımcısı Kati Piri de katıldı.
Toplantıda söz alan Avrupalı siyasetçiler, kayyum atamalarına tepki gösterdi; HDP’ye destek verdi.
Burada konuşan Temelli’nin açıklamalarında öne çıkanlar ise şunlar oldu:
“3 büyük şehrimize; Diyarbakır, Mardin ve Van’a kayyum atandı. Bu atama başlı başına bir hukuksuzluk, bir insan hakları ihlali ve bir siyasi hak ihlalidir. Hukuksuzdur, çünkü bir OHAL uygulamasıdır. Kayyum uygulamasını devam ettirme konusunda Erdoğan rejimi ısrarcıdır.
2016’da başlayan OHAL uygulaması sürecinde demokratik siyasetin tasfiyesi ve yerel yönetimlerimize el konulması ile karşı karşıya kaldık.
DEMİRTAŞ DAVASI
Yarın AİHM'de görülecek Demirtaş davası bütün bu dönemi yansıtan simge bir davadır. Demirtaş dışında binlerce siyasi tutsak var Türkiye’de. Hala cezaevlerinde onlarca belediye eş başkanlarımız var. OHAL sona ermiş olmasına rağmen iktidar bugün OHAL hukukunu dayatarak belediye başkanlarımızı görevden alıyor. Dün Diyarbakır Kulp’ta da belediye eş başkanları görevden alınarak yerlerine kayyum atandı. Erdoğan iktidarı Kürt halkına kayyum rejimini dayatmaya devam ediyor. Kürt halkının siyasi iradesini yok sayarak aslında otoriter bir rejimi var etme çabasında.
“SEÇME HAKKINI YOK EDEN BU ANLAYIŞ KABUL EDİLEMEZ”
31 Mart seçimlerinde Kürt halkı ortaya koyduğu iradesiyle demokrasi talebini çok net bir şekilde dile getirdi. Erdoğan iktidarı demokrasiye karşı otoriter rejim dayatmasını, Kürt halkının iradesine karşı yaptığı bu tasarruflarla ortaya koymuştur. Demokrasilerin birinci basamağı olan seçme seçilme hakkını yok eden bu anlayışı kabul etmemiz mümkün değil. Bu sadece siyasi hakların gaspı olarak değil bir insan hakları ihlali olarak gördüğümüz bir konu.
“ULUSLARARASI BÜTÜN KURUMLARIN DUYARLI OLMASINI İSTİYORUZ”
Bu konuda bütün uluslararası kurumların ve kamuoyunun duyarlı olmasını istiyoruz. Demokrasi ve evrensel değerlerden ve insan haklarından taviz vermeyen bir yaklaşım esas olmalıdır. Bu konuda kararlı adımların atılması ve dayanışma ortaya konulması hem Avrupa hem Türkiye hem de Ortadoğu için büyük önem taşımaktadır. Görevden alınmış belediye eş başkanlarımızın göreve iade edilmesi demokrasi adına önemli bir adıma vesile olacaktır. Bu konuda Avrupa Birliği kamuoyunun desteği bizim için büyük önem taşıyor.
“ERDOĞAN AVRUPA’YI MÜLTECİLER ÜZERİNDEN TEHDİT EDİYOR”
Erdoğan rejiminin Avrupa’ya yaklaşımı tamamen stratejik bir yaklaşımdır. Kazan-kazan formülü ile sadece iktisadi ilişkiler üzerinden Avrupa’ya yaklaşmaktadır. Demokrasi, insan hakları gibi konularda bugüne kadar hiç bir adım atmadı. Avrupa’dan bu yönde gelen taleplere karşı da Suriyeli mültecileri kozunu bir tehdit olarak kullandı. Bu sayede Türkiye'yi kendi içine kapatarak otoriter rejimini büyütmeye devam etti. Erdoğan’ın bu oyununu hep beraber bozmalıyız.”
AVRUPA PARLAMENTOSUNDA 'KÜRT DOSTLUK GRUBU' KURULDU
DW Türkçe'de yer alan habere göre ise, toplantıda konuşan Yeşiller grubu üyesi Fransız parlamenter François Alfonsi, AP bünyesinde “Kürt Dostluk Grubu” kurulmasının kararlaştırıldığını söyledi.
Alfonsi, dostluk grubu kuruluş toplantısının AP’nin Strasbourg’da devam etmekte olan genel kurul toplantıları paralelinde bugün gerçekleştiğini aktardı. Grubun yaklaşık 15 parlamenterle kurulduğunu söyleyen Alfonsi, önümüzdeki günlerde yeni katılımlar olacağını belirtti.
Fransız parlamenter, “Kürtlerle dayanışma amacıyla ortak girişimlerde bulunacaklarını” dile getirdi. Grubun ilk toplantısının 9 Ekim 2019 tarihinde gerçekleşmesi planlanıyor.
KATİ PİRİ: DEMİRTAŞ DAVASI TÜM SİYASETÇİLER İÇİN ÖNEMLİ
AP’nin bir önceki yasama döneminde 5 yıl boyunca Türkiye raportörlüğü yapan Hollandalı parlamenter Kati Piri, kayyım atamalarıyla hedefte sadece HDP’nin olmadığını belirtti. Piri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu “tehdit ettiğini” söyledi. Piri, AİHM’de devam eden ve 18 Eylül Çarşamba günü Büyük Daire duruşması yapılacak olan Selahattin Demirtaş davasının onun durumundaki tüm siyasiler için önemli olduğunu da ifade etti.
‘DEMİRTAŞ, SAKHAROV ÖDÜLÜNE ADAY GÖSTERİLSİN’ ÖNERİSİ
Basın toplantısına katılan Kıbrıslı Rum parlamenter Costas Mavrides ise Selahattin Demirtaş’ın Sakharov Ödülü’ne aday olarak gösterilmesini önerdi. Sol Grup Başkan Yardımcısı, Danimarkalı parlamenter Nikolaj Villumsen, Demirtaş’ın “Sakharov Ödülü’ne layık olduğunu” ve öneriye destek vereceklerini belirtti.
Öneriyi ilginç bulduklarını söyleyen François Alfonsi konuyu 9 Ekim’deki Kürt Dostluk Grubu toplantısında tartışacaklarını dile getirdi. Kati Piri ise Sakharov Ödülü’nün Aralık ayında sahibine verildiğini, Demirtaş’ı Aralık ayında AP’de görmeyi umduğunu, ancak “o kadar beklenmeksizin serbest kalmasını temenni ettiğini” söyledi.
SAKHAROV ÖDÜLÜ NEDİR?
Sakharov Ödülü, her yıl AP tarafından insan hakları ve temel özgürlükler alanlarında mücadele veren kişi veya kuruluşlara veriliyor. İlk olarak 1988’de Güney Afrikalı lider Nelson Mandela’ya verilen ödüle 1995 yılında da Leyla Zana layık görülmüştü.
AP, 19 Eylül Perşembe günü Strasbourg’da “Türkiye’deki durum ve kayyum atamaları” konulu bir genel kurul oturumu düzenleyecek. Oturum sonunda konuyla ilgili bir karar tasarısı da oylanacak. (HABER MERKEZİ)