ABD metal grevi dayanışmayı yeşertirken hükümet ve patronlar kaygılı
ABD’nin otomotiv tekeli General Motors’ta 49 bin metal işçisinin daha iyi çalışma koşulları ve ücret için başlattığı grev 4. gününde devam ediyor. Grev patronlar kadar hükümeti de tedirgin ediyor.
Fotoğraf: Ali Alper Alemdar
Ekim KILIÇ
New York
ABD’de Birleşik Otomobil İşçileri Sendikasının (UAW) örgütlü olduğu otomobil tekeli General Motors’ta (GM) 49 bin işçinin başlattığı grev 4. gününde. Grev adeta ABD’li egemenleri kaygıya düşürmüş durumda. Bir yandan greve yapılan dayanışma açıklamaları ve ziyaretleri artarken diğer yandan GM patronları ve hükümetin sendika merkeziyle görüşme yaptığı iddiaları basına düştü. Hükümetin harekete geçmesinde “2020 seçimlerini etkileyebilir iddiaları”nın etkili olduğu konuşuluyor.
Öte yandan görüşmelerde GM temsilcilerinin işçilerin haklarına ilişkin aşağılayıcı tutumlar sergiledikleri belirtilirken, bazı işçiler ise polis tarafından gözaltına alındı.
GREVLE ULUSAL VE ULUSLARARASI DAYANIŞMA ARTIYOR
Metal grevine Unite 1 (Otel emekçileri), NWU (Yazarlar) ve Teamsters (Taşımacılar) gibi sendikalar destek açıklamaları yaparken, aynı zamanda ziyaretler gerçekleştirerek somut destek sundu. Greve bir destek açıklaması da Meksika’dan geldi. 2019’un ilk aylarında Meksika’daki metal grevinde önemli rol üstlenen UGTM (Meksika İşçileri Genel Sendikası), sosyal medya hesaplarından ABD’li işçilere dayanışma açıklaması yaptı:
“UGTM, ABD emperyalizminin merkezinde sömürüye karşı savaşan işçi sınıfı ile dayanışmamızı ifade ediyoruz. 49 binden fazla sendikalı otomotiv işçisi, Birleşik Devletlerdeki General Motors’un 55 üretim tesisindeki ve depolarındaki 2007’den bu yana ilk defa üretimi durdurarak ulusal grev başlattı.”
GREV 2020 İÇİN TRUMP’A ZARAR VEREBİLİR
ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyasını, endüstriyel Orta Batı eyaletlerini kurtarmak ve Amerikan üretimini yenilemek vaatleriyle yönetmişti. 2016’da küçük farkla kazanan Trump; geleneksel olarak Demokrat Partili işçi seçmenlerin farklı partilere oy vermesi veya seçimlerde oy kullanmaması sayesinde Wisconsin, Michigan ve Pensilvanya’da beklenmedik zaferler elde etmişti.
Uluslararası bir ticaret avukatı ve otomotiv endüstrisi uzmanı olan Ohiolu Daniel Ujczo, “Grevin ona zarar vereceğini düşünüyorum. Başkan şu anda çok zor durumda. Demokratlar dişini tırnağına takarak bekliyorlar. Bu oyları kritik eyaletlerde geri kazanabilmek umuduyla, O’nun gerçekten emeğin tarafında olmadığını kanıtlamasını istiyorlar” dedi.
Trump ise oldukça dikkatli. Beyaz Saray’da, muhabirlere konuşan Trump, Meksika ve Çin gibi ülkelere işlerin gittiğini görmek istemediğini belirterek ardından “Otomotiv işçileri için kimse benden daha iyi değil” dedi. GM grevi için de Trump “Grevi gördüğüm için üzgünüm. Umarım hızlı olacak” dedi.
GM VE SENDİKA MÜZAKARELERE BAŞLADI AMA…
Şirket ve sendika pazartesi akşamına kadar müzakereleri sürdürdü. Ancak şirket, dört yıllık sözleşmenin birinci ve üçüncü senesinde yüzde 2’lik bir ücret artışı ve ikinci ve dördüncü senelerde yüzde 2’lik toplu ödeme teklif etti. Anlaşmayı gören yerel bir sendika lideri, “Yüzde 2 hiçbir şey değil” dedi. Sendika lideri, UAW üyelerinin sağlık sigortası kapsamındaki değişiklikleri telafi edecek bir ücret artışı istediklerini söyledi.
GREVCİ İŞÇİLERİN SİGORTALARINI DURDURDULAR!
Öte yandan şirket, grevdeki işçiler için sağlık sigortası ödemesini durdurduklarını doğruladı. Müzakereler salı gününde devam ederken şirketin bu hamlesi gerginliği arttırdı. GM, işçilerin sağlık sigortasını sendikanın ödemesini istiyor. Sendikadan ise GM’ye tepki geldi. UAW Temsilcisi Jason Kaplan, “General Motors’un şu anki sağlık bakım yardımlarını kullanıyor olması talihsiz bir durumdur. Şirket, 47 binden fazla GM çalışanı ve ailelerine haksızlık yaparak bundan yararlanmayı bir basamak olarak kullanıyor” dedi.
VEKİL CORTEZ: BU DÜPEDÜZ BARBARLIKTIR
Milletvekili Alexandria Ocasio-Cortez ise sosyal medyadan bir paylaşımda bulunarak gelişmelere tepki gösterdi:
“Bu düpedüz barbarlıktır. GM çalışanları rekor kârların olduğu bir dönemde zam istiyorlar. Buna karşılık GM, sağlık sigortalarını kesti. Yine #HerkesİçinSağlıkHakkı için ısrar etmemizin bir başka nedeni: Düşük ücretler üzerinde pazarlık yapmak için sağlık hizmetleri rehin tutulmayacak.”
ABD’de yaklaşık 2 milyon çalışanı temsil eden Uluslararası Hizmet Emekçileri Sendikası (SEIU) Başkanı Mary Kay Henry ise “GM’in gecenin köründe, hiçbir uyarı olmadan, sağlık hizmetlerini kendi çalışanlarından uzak tutmaya karar vermesi, kalpsizlik ve vicdansızlıktır. GM’nin tutumu, fabrika işçisinin tedavi olması gereken astımlı çocukları, kemoterapi sigortasına güvenenlerin hayatlarını tehlikeye atabilir” dedi.
İŞÇİLER GÖZALTINA ALINDI
Tennessee eyaletine bağlı Spring Hill’deki grevci işçilere ise polis müdahale etti ve 12 işçi gözaltına alındı. Sosyal medyada dolaşan bir videoda elleri kelepçelenmiş biri erkek diğeri kadın olmak üzere iki işçi görüldü. Aynı zamanda videoda diğer bir kısım işçilerin bir yarım kamyon önünde aracın geçişine izin vermediği görülüyor. Tennessee’deki olay, polisin trafik açmak için grevcilere karşı daha agresif müdahalelerde bulunduğunun en son göstergesi. Autoworker bülteni okuyucusu, Detroit banliyösünde Warren Tech Center’daki grev hattına yakın park edilmiş polis araçlarının fotoğraflarını sosyal medyadan paylaştı. Okuyucu, polisin grevcilerin girişleri engellemesini engellediğini söyledi.
‘HÜKÜMET GREVE DOĞRUDAN MÜDAHİL OLDU’ İDDİASI
Politico’da çıkan bir iddiaya göre ise Trump hükümeti çeşitli kanallar aracılığıyla GM ve UAW arasındaki arabuluculuğa soyunuyor. Konuyla yakın olan bir kişi Ulusal Ekonomik Konsey Direktörü Larry Kudlow ve Beyaz Saray’ın Ticaret Ve İmalat Danışmanı Peter Navarro’nun görüşmelere dahil olduğunu söyledi.
Beyaz Saray başlangıçta şirket ve sendika arasında süregelen müzakerelerin durumu hakkında yorum yapmadı, ancak Politico bu makaleyi yayımladıktan sonra reddetti. Beyaz Saray Basın Sekreteri Yardımcısı Judd Deere bir e-postayla “Bu hikaye yanlış” dedi:
“Larry Kudlow ve Peter Navarro dahil Trump Hükümeti, UAW ile GM arasındaki müzakerelere dahil olmadı. Başkan Trump’ın dediği gibi, bu görüşmelerin adil ve hızlı bir sonuca vardığını görmek istiyoruz.”
GM de başlangıçta yorum yapmaktan kaçındı, Politico’nun haberi yayımlamasının ardından Beyaz Saray’ın “Müzakerelere dahil olmadığını” söylediği yazılı bir açıklama yapıldı.
Wsws.org’un haberine göre ise sendika merkezi ve hükümet ortaklığında işçilere bir kumpas hazırlanıyor:
“Otomotiv çalışanları uyarılmalıdır: Trump yönetiminin müdahalesi işçilerin çıkarlarına uygun değildir. Kademe sisteminin ortadan kaldırılması ve geçici pozisyonların tam zamanlı pozisyonlara dönüştürülmesi, ücretlerin iyileştirilmesi, sağlık bakımı ve emekli aylıkları ile tüm işten çıkarılmaların tersine çevrilmesi de dahil olmak üzere tüm talepler ‘Amerikan işlerini kurtarmak’ yalan vaadiyle bir kenara bırakılacak. Sendikanın grev kararını almaktan kaçınmaya çalışmasının başarısızlıkla sonuçlanması ve mümkün olan ilk fırsatta vazgeçmek için hükümetin aracılığını greve ihanetin bir bahanesi olarak kullanacağı söyleniyor”
GM CEO’SU MARRY BARRA’NIN CLINTON VE TRUMP’LA İLİŞKİSİ ESKİYE DAYANIYOR
2016’da Amerikan basınında yer alan bir habere göre General Motors Başkanı ve CEO’su Mary Barra, Trump başkan seçildikten hükümet politikası ve ekonomik büyüme, iş yaratma ve verimlilik üzerindeki etkisini üzerine sık sık görüşmesi beklenen bir ekonomi politikası ekibinin parçası olacaktı.
Barra, Trump’ın Stratejik ve Politika Forumu’na üyeliğini 2016’da yaptığı açıklamada onayladı. Gruba katılmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyerek “Çünkü bize önemli politika konularında yapıcı ve açık bir diyaloğa katkıda bulunabileceğimiz önemli bir masada yer sunuyor” dedi.
Ancak bir diğer önemli nokta ise Clinton’un 2016 seçim kampanyası döneminde Wikileaks’le sızdırılan gizli belgelerinde yer alan bir liste. Clinton’ın seçim kampanyası yürütücüsü John Podesta, Clinton’a “Başkan yardımcılığı için düşünülmesi gereken ilk kişileri” içeren bir e-posta gönderdi. Bu listenin diğer üst düzey yardımcılarla birlikte oluşturulduğunu söyledi. 39 kişinin olduğu listede CEO Marry Barra’nın adı da geçiyor.