Karaburun'da yaşam alanları yok ediliyor
Karaburun Yerel Fok Komitesi balık çiftlikleri ve RES'lerle 13 köyün tehlike altında olduğunu belirterek yaşam alanlarının yok edildiğine dikkat çekti.
Yaralı Akdeniz foku, uzunca bir süre dinlendikten sonra denize döndü.
Karaburun Yerel Fok Komitesi balık çiftlikleri ve RES'lerden dolayı yaşam alanlarının yok edildiğine dikkat çekmek amacıyla yazılı açıklama yayınladı. Karaburun, Mordoğan ve mahalle statüsüne dönüştürülen 13 köyün tehdit altında olduğu ifade edilen açıklamada, "Yarımada elden gidiyor. Sadece Akdeniz Fokları’nın yaşam alanı değil köylünün yaşam alanı da yok edilmek isteniyor" denildi.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Fokları için Yarımada’da betonlaşma ve balık çiftlikleri önemli birer tehdit olduğu belirtilen açıklamada, "Sözde temiz enerji adı altında RES’ler tüm Yarımada yüzölçümünün yüzde 71'i. Yarımada’da RES yatırımı planlanmayan tek bölge yüzde 13’lük bir alana yayılan Bozdağ, Akdağ kütlesi. Karaburun Yarımadası’nda yaşam için bırakılan alan ise toplam yüzölçümün yüzde 16’sı. Yani Yarımada tümüyle RES sahasına dönüştürülmek isteniyor" denildi.
"YARIMADA EKO SİSTEMİ CAN ÇEKİŞİYOR"
Yarımada da tüm deniz ve kara eko sisteminin can çekiştiği belirtilen açıklamada, "Oysa Karaburun Yarımadası 204 çeşit kuşu, endemik bitkileri, flora ve faunası, tertemiz denizi, Akdeniz Foku ve yaşam alanlarıyla sınıflandırmasında dünyada önemli bölgeler içinde yer alıyordu. Tabiat Kanunu İzleme Girişimi’nin 124 bileşeninden biri olan Karaburun Yerel Fok Komitesi olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün kapatılarak Orman Genel Müdürlüğü altında daire başkanlıkları olarak yeniden düzenlenmesini doğru bulmuyoruz. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün kapatılmasını istemiyor, daha etkili doğa koruma için daha güçlü kurumsal yapı istiyoruz. İnsanın insana ve insanın doğaya yabancılaşmasını önlemek adına birlik ve barışın güçlenmesinden, doğa koruma adına bir arada olmaktan yanayız" ifadelerine yer verildi. (İzmir/EVRENSEL)