20 Eylül 2019 06:06

Musa Anter katledildiği yerde karanfillerle anıldı

Kürt aydın, gazeteci ve yazar Musa Anter, namıdiğer Apê Musa, Diyarbakır'da 27 yıl önce katledildiği yerde anıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Seyrantepe Mahallesi’nde 20 Eylül 1992 tarihinde JİTEM tarafından sokak ortasında vurularak öldürülen Kürt aydın, gazeteci ve yazar Musa Anter (Apê Musa), katledilişinin 27’nci yılında katledildiği yerde karanfillerle anıldı.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) tarafından düzenlenen anmaya Anter’in oğlu Dicle Anter, görevden alınıp yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, Diyarbakır Barış Anneleri, TGS Diyarbakır İl Temsilcisi Mahmut Oral, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Anter’in yakınları, sevenleri ve çok sayıda gazeteci katıldı. Anmaya katılanlar Musa Anter’in fotoğrafları dışında katledilen gazeteci ve aydınların fotoğraflarını da taşındı.

"SESİ BUGÜNLERE ULAŞTI"

Anmada ilk olarak konuşan ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, “Musa Anter ile birlikte 100’den fazla arkadaşımız katledildi. Hâlâ bir çoğunun katili bilinmiyor. Özgür basına yönelik geçmişten günümüze çok planlı bir saldırı var. Günden güne bu saldırılar artıyor. Öldürerek onu sessiz bırakabileceklerini sandılar. Onun o yıllarda yükselttiği ses bugünlere kadar devam etti” dedi.

"YOLUNDA YÜRÜMEYE DEVAM EDELİM"

Boltan’dan sonra söz alan Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, babasının bundan 70 yıl önce çaldığı Kürtçe ıslık nedeniyle gözaltına alınıp dövüldüğünü hatırlatarak, “Ancak şimdiye baktığımızda, Kürt dili, Kürt kültürü yoktur deniliyor. Bu dayatmayı kesinlikle kabul etmiyoruz. Apê Musa’nın yolunda yürümeye devam edelim” dedi.

"BARIŞ ARAYIŞININ EBELERİ OLDU"

1990 yılında İHD Genel Kurulu’nda Musa Anter ve Vedat Aydın ile tanışma fırsatı bulduğunu söyleyen yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı da, “Onları geç tanıdım onun için şansızdım. Keşke onların bıraktığı o değerlerden o sözden o dilden daha fazla yaralanabilseydim. Doğan, doğuran çoğaltan hayatı güzelleştiren umudu çoğaltan doğum çok kutlu bir olaydır. Doğum sadece biyolojik olmuyor bazen sosyolojik bazen siyasal oluyor. Apê Musa’nın Dicle Talebe Yurdunda başlayan, öncesi ve sonrası da doğan o süreç, bugün yüz binler değil, on milyonlarla tarif edilen, onurlu soylu barış demokrasi özgürlük arayışının tohumları ebeleri oldu” diye belirtti.

Mızraklı, anmada katledilen gazetecilerin fotoğraflarını göstererek, “Bu halkın sesi dili sözü olan basın şehitlerini saygı ile anıyorum. Onların ardılları bugün onlardan aldıkları rehberlikle, sesimiz olmaya soluğumuzu dünyaya duyurmaya devam ediyor” dedi.

"KÜRTLERE MEŞALE OLDU"

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan ise Apê Musa’nın Kürtlerin filozofu olduğunu ve karanlık güçlerin barışın, özgürlüğün filozofunu katlettiklerini dile getirdi.

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer de, Musa Anter’in Kürt dilini sahiplenişi ve yazıları ile Kürtlerin önünü açtığını ve bir meşale olduğunu ifade etti.

Konuşmalardan sonra anmaya katılanlar, “ Özgür basın susturulamaz” sloganı atarak Anter’in vurulduğu sokağa yürüdü ve buraya karanfil bıraktı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şipal: Edebiyatın ince ırmağı

SONRAKİ HABER

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: S-400 sistemi aralık ayında kurulacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa