Stuttgart'taki küresel iklim eylemi: Günlerden güzel bir gün
Görüldü ki ortaöğrenim gençliğinin "iklim değişikliğine karşı çevremize ve geleceğimize sahip çıkalım" uzun yürüyüşü, toplumun bütün kesimlerini sarmalamış.
Fotoğraf: Evrensel
Ali ÇARMAN
Stuttgart
Stuttgart, son beş yıldır görmediğimiz güzelliklere sahne oldu. Dünyanın birçok yerinde ilk adımları atılan temiz ve güzel bir çevre, doğanın talan edilmesine karşı gelme ve geleceğine sahip çıkma eylemleri orta öğrenim gençliğinin safiyane tepkisi olarak görüldü. Ancak gençler isteklerinde ısrarlı idiler. Bunun için de birçok yol ve yöntemi denemekten geri durmadılar.
42. cuma eylemini geride bıraktığımız uzun denebilinecek bir süreçte bir yandan öğrendiler, diğer yandan büyüklere ders verdiler.
Gün oldu toplu halde okulların sınıflarına dalarak arkadaşlarını eyleme, gelecek için cuma gösterilerine katılmaya, okulu bir iki saatliğine boykot etmeye davet ettiler. Gün oldu belirli bankaların etrafında insan zinciri oluşturdular. Bakanlıkların önünde kendilerine kulak vermeyen politikacıları yüksek sesle protesto ettiler.
Cuma eylerinde sadece kendileri konuşmadı. Fabrikalardan işçi ve sendika temsilcileri de söz aldılar.
On yıldır devam ede gelen pazartesi direnişine bu kez cuma direnişi dahil oldu. Üstelik toplumun geleceğini temsil eden en dinamik güçler olarak.
Ve bu cuma, saat 11.00'de üç ayrı noktada toplanarak şehir merkezine doğru yıldız yürüyüşüne geçildi. Görüldü ki ortaöğrenim gençliğinin "iklim değişikliğine karşı çevremize ve geleceğimize sahip çıkalım" uzun yürüyüşü, toplumun bütün kesimlerini sarmalamış.
Hava ve çevre kirlenmesinden rahatsız olanlar, iklim değişikliğinin insanlık için ölüm demek olduğunu farkedenler, ormanların yardımına koşanlar ve bütün kötülüklerin ana kaynağının kapitalizm olduğuna dikkat çekenler…
Aynı gün aynı saatte eyaletin onlarca yerinde gösteriler vardı. Cuma saat 11.00'den itibaren önce çocuklar, sonra ağır ağır büyükler alanlara geldi. Tek bir merkezden hazırlanmış pankart ve dövizler yoktu. Evde, okulda, işyerinde, sendika ve derneklerde gelişigüzel hazırlanmış ama bir o kadar güzel ve etkileyici propaganda malzemeleriyle gelindi.
Yürüyüşte IG Metal ve Kamu hizmetleri sendikası ver.di'nin yoğun katılımı dikkat çekti. Metal iş kolundan gelen işçi ve çıraklar yaklaşmakta olan TİS sürecini dikkate alan "Herkese daha güzel bir gelecek" pankartının arkasında saf tuttular.
Savaş ve çevre kirliliği arasında bağ kuran barış hareketi, kömür ve nükleer santrallerin hemen kapatılmasını isteyen çevre örgütleri, "ormanlar bizi çağırıyor" diyenler, "hep birlikte güçlüyüz" bayraklarıyla eylemde yerini alan DİDF'liler ve onlarca demokratik kurum, gençlerin yanında oldular.
Otuz binden fazla kişinin katıldığı miting alanında 11 yaşındaki bir konuşmacının "Geleceğimize sahip çıkıyoruz" sözleri, binlerce kişi tarafından alkışlarla karşılandı.
Her sokakta, her köşede ellerinde pankart ve dövizlerle dolaşanlar vardı. Şehrin tam bir direniş yerine dönmüş görüntüsü gün boyu hakim oldu.
Mitingin sona ermesinden sonra yeniden üç kola ayrılarak plan dahilinde olmayan eylemler gerçekleştirldi. Bir grup sloganlar ata ata Deutsche Bank önüne geldi, giriş ve çıkışlar kapatıldı. Bir grup Pauline Köprüsü'nü kapattı, bir başka grup ise şehir trafiğinin en önemli yerlerinden olan B14 yolunu bir saatliğine trafiğe kapattı.
Böylesi durumlarda olanca haşmetiyle saldıran polisler her ne hikmetse bugün sadece izlemekle yetindiler.
Evet bugün günlerden güzel bir gündü. Bazı eylemler sadece katılanlara değil hangi nedenle olursa olsun katılmayanlara dahi güven ve cesaret vermekte.
Gençlerin bizlere verdiği bu güzel ders için teşekkürler. Böylesi anlamlı güzelliklerin daha da çoğalması için…