21 Eylül 2019 19:42

Çukurova Üniversitesi öğrencileri: İşsizlik zengin çocuğuna değil bize var

Erdoğan'ın "Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir şey yok" sözlerine tepki gösteren Çukurova Üniversitesi öğrencileri, çok sayıda niteliksiz üniversite açılmasının yanlış olduğunu söylüyor.

ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Seren ELATAŞ
Barış GÜLMÜŞ
Adana

Çukurova Üniversitesi öğrencileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’nde dile getirdiği “İşsizlik var, olabilir. Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir şey yok. Dünyanın hiçbir yerinde bunu bulamazsınız” sözlerine tepkili. İşsizlikten üniversiteye giren zengin ailelerin çocuklarının değil kendilerinin olumsuz etkileneceklerini belirten öğrenciler, istihdam yaratmadan çok sayıda niteliksiz üniversite açılmasına tepki gösterdi.

"EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ VAR"

Aynı konuşmada üniversite sayısını 76’dan 207’ye çıkarmalarıyla övünen ve her zaman öğrencilere en iyi imkanları sağlamanın gayreti içinde olduklarını söyleyen Erdoğan’a tepki gösteren İşletme Bölümü 1’inci Sınıf Öğrencisi Nazmiye, “Eğitimi verecek yeterli kadro olmadan her yere üniversite açılıyor. Özel olsun, devlet olsun. Kontenjanı düşürseler daha nitelikli bir eğitim olabilir. Gençler binbir umutla o okullara gidiyorlar ama İstihdam da yaratmıyorlar” diye konuştu.

Her insanın iş sahibi olmak için üniversiteye gittiğini dile getiren Nazmiye şöyle devam etti:

“Bunu bir cumhurbaşkanı söylememeli, bilmiyorum. Eğitimde fırsat eşitsizliği var. Öğrenciler de artık zengin ve fakir diye ayrılıyor. Zengin öğrencilerin fırsatı daha çok oluyor. Böyle olunca zeki öğrenci ayırt edilemiyor. Herkes üniversiteden mezun olunca ihtiyaçlarını karşılayacak kadar bir iş bulmalı. Ben de iş bulmak, kendimi geliştirmek istiyorum ama bilmiyorum nasıl olacağını.”

ÇIKIP 200 TANE ÜNİVERSİTE AÇARSAN SORUMLUSU SENSİN!

Ekonometri Bölümü 4’üncü Sınıf Öğrencisi Ahmet, Cumhurbaşkanı konumundaki birinin bu sözleri söylemesinin rahatsız edici olduğunu belirterek “Bir Cumhurbaşkanı olarak fabrika açacaksın, sanayiye, eğitime önem veren politikalar geliştireceksin. Çıkıp 200 tane üniversite açarsan bu işsizliğin sorumlusu sensin” diye konuştu.

Öğrencilerin de üretimin daralmasına bakıp bu kadar çok üniversite öğrencisi olduğu için ümitsiz olduğunu dile getiren Ahmet, beyin göçünün bir nedeninin bu politikalar olduğunu söyledi. İşsizliğin çözümü ile ilgili konuşan Ahmet şöyle konuştu:

“Bana kalırsa 25-30 tane üniversite olmalı ve hepsi tam teşekkürlü olmalı. Buralardan mezun olan öğrencilerin hepsine istihdam yaratılmalı.  Okullar bildiğin ticarethanelere döndü, eğitim sıfırlandı. Böyle giderse 10 yıla her şey çok kötü olacak.”

ÜNİVERSİTE OKUMAK İŞSİZLİĞİ 4 YIL GECİKTİRMEKTİR

İktisat Bölümü 4’üncü Sınıf Öğrencisi Ayşenur, “Sadece güldüm ben bu açıklamaları gördüğümde. Türkiye’de üniversite okumak işsizliği 4 yıl geciktirmektir. Sırf bizim fakülte 4 bin 500 kişi. Öğrenciler de artık öylesine geliyor. Asker olurum, polis olurum diyorlar ilerleyen yıllarda. Genel tabloda çok sıkıntı var” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Anneliğin siyaseti ya da kimin ‘ana’lığı daha kutsal?

SONRAKİ HABER

Aliağa Emek ve Barış Şenlikleri'nde emek mücadelesi öne çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa