Eğirdir Gölü çöp tehdidi altında
Türkiye'nin dördüncü büyük gölü olan Eğirdir, çevresine dökülen hafriyat ve kalorifer atıkları nedeniyle çöp depolama alanına döndü.
Eğirdir Gölü çevresi
Fotoğraf: DHA
Türkiye'nin dördüncü büyük gölü olan Eğirdir, çevresine dökülen hafriyat ve kalorifer atıkları nedeniyle çöp depolama alanına döndü. Yıllardır kontrolsüz şekilde göle 30- 40 metre mesafedeki makilik alana bırakılan çöpler, gölü ve doğayı tehdit ediyor.
Türkiye Tabiatı Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'nün Altınkum Mahallesi'ndeki sahilinin belki de dünyanın en güzel manzaraya sahip çöplüğü olduğunu söyledi.
Eğirdir Gölü'nün yasalara göre 1'inci derece içme suyu kaynağı olduğuna dikkat çeken Dr. Erol Kesici, “Fakat gölün su çekilmesi ve kirlilik sorunu yanında, kıyı kesimlerinin çeşitli amaçlarla işgali de söz konusu. Çok amaçlı kullanılan bu koy, şahsa aitken, Eğirdir Belediyesi açtığı davayı kazanıp burayı 2000 yılında Eğirdir Belediyesi Halka açık Piknik Alanı yaptı. 7-8 yıldır burası korunarak kullanılırken, son 12 yıldır adeta ilçenin başta hafriyat alanı, her türlü çöp ve kalorifer atıklarının döküldüğü bir çöplüğe dönüştü" dedi.
GÖLE 30- 40 METRE MESAFEDE
Göle çok yakın olması nedeniyle hem yer altından sızıntıyla hem de rüzgarlarla atıkların göl suyuna karıştığını ve kirlettiğini belirten Kesici, "Yıllardır uyarılarda bulunmamıza rağmen önlem alınmamakta. Yaklaşık 50 dönümlük alan göle 30-40 metre mesafede ve her türlü atık dökülüyor. Bol miktarda hafriyat, plajda temizlenen yosunlar, evsel atıklar, kentin kalorifer-kömür atıkları buraya dökülüyor. Belediyeye uyarılarda bulunduk ancak 'Vahşi depolama alanımız yok' deniliyor. Bu olay 12 yıldır devam ediyor. Kalorifer-kömür atıkları nedeniyle ciddi bir yangın riski de bulunuyor" diye konuştu. Kesici, çöplüğe dönüşen alanın bazı vatandaşlar tarafından hâlâ piknik, mangal yapmak için de kullanılmaya devam edildiğini söyledi. (Isparta/DHA)