3 yıldır tutuklu olan Gazeteci Ziya Ataman'ın duruşması 24 Eylül'de görülecek
Gazeteci örgütleri ve gazeteciler, KHK ile kapatılan DİHA muhabiri Ziya Ataman’ın 24 Eylül’de görülecek duruşmasına katılım çağrısı yaptı.
Fotoğraf: MA
KHK ile kapatılan DİHA muhabiri Ziya Ataman’ın 24 Eylül’de görülecek duruşmasına katılım çağrısı yapan gazeteci örgütleri ve gazeteciler, hastalığı gittikçe ilerleyen meslektaşlarının serbest bırakılmasını istedi.
Çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri ve ağır hasta tutuklu Ziya Ataman 11 Nisan 2016 tarihinden bu yana tutuklu. 24 Eylül’de Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 9’uncu kez hakim karşısına çıkacak olan Ataman’ın mahkemesine katılım çağrısı yapan gazeteciler, meslektaşlarının sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu hatırlatarak bu görülecek duruşmada serbest bırakılmasını istediklerini belirtti.
"TÜRKİYE GERÇEKLERE DÜŞMAN"
Tutuklu Gazeteci Ziya Ataman’ın gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklandığını ve uzun zamandır cezaevinde bulunduğunu belirten Etkin Haber Ajansı (ETHA) Haber Müdürü İsminaz Temel, “Tutuklu gazeteciler hem de hasta tutuklular aslında bu ülkenin başat sorunlarından biridir. Yakın zamanda tutuklanmış ve yakın zamanda bırakılmış bir gazeteci olarak bende özgürlüğün, kağıda, kaleme, klavyeye dokunamamanın ne anlama geldiğini çok iyi biliyorum. Bu ülke gerçeklerin kendisine düşman. Dolayısıyla gerçeklerin kendisi olan gazetecilere düşmandır. O nedenle bu kadar çok sayıda gazeteci tutuklu, o nedenle özellikle Ziya Ataman şahsında özgür basın geleneğini sürdüren gazeteciler tutukludur” diye belirtti.
"ZİYA’NIN SESİNE SES KATALIM"
Ziya Ataman’ın hasta tutuklu statüsünde olması itibariyle özgünlüğünün bulunduğunu kaydeden Temel, “Hasta insanlara, hapishaneler tabut haline getiriliyor. Bu nedenle canımız çok acıyor. Önümüzdeki duruşmada Ziya’nın derhal bırakılmasını istiyor, umuyoruz. Hem Ziya’nın yerine yazarak, fotoğraf çekerek hem de onun sesi olmaya çalışarak mücadele ediyoruz” dedi. Temel, Ataman’ın duruşmasına çağrı yaparak, “Tüm meslektaşlarımızı Ziya ile dayanışmaya çağırıyorum. Dayanışmayı büyütüp Ziya’nın sesine ses katalım” diye belirtti.
"MESLEKTAŞIMIZ SERBEST BIRAKILSIN"
Ataman’ın uzun tutukluk durumuna ve dosya kapsamında savcılığın elle tutulur bir kanıt sunamadığına dikkat çeken Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da, “Kapatılan DİHA’da muhabirlik yapan arkadaşımız Ziya Ataman çok uzun bir süredir tutuklu. Ciddi sağlık sorunları var. Çok ciddi rahatsızlıklarla mücadele ediyor. Bu nedenle tedavisinin dışarıda yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Savcının “Örgüt üyeliği”nden verdiği tutuklama kararında bir kanıt sunamadığının sözlerine ekleyen Polat, “Daha sonra bir kişiden baskı sonucu ifade almışlar. Ve bu kişi daha sonra bu ifadenin zorla alındığını ifade etti. Buna rağmen Ataman’ın uzun zamandır tutuklu bulunması ayrı bir garabet” diye belirtti. Polat, “24 Eylül’deki duruşmasında meslektaşımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu dava şahsında haksız biçimde tutuklanmış olan tüm meslektaşlarımızın da serbest bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu.
"ATAMAN CİDDİ SAĞLIK PROBLEMİ YAŞAMAKTA"
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş da Ataman’ın 3 yılı aşkın bir zamandır cezaevinde olduğunu hatırlatarak, “Onu tutuklayan hakim ve savcı FETÖ soruşturması kapsamında görevden alındı ancak bu durum Ataman'ın asılsız iddiasını düşürmedi. Tutukluluğu devam etti. Ayrıca Ataman ciddi bir sağlık problemi yaşamakta. Cezaevinde yeterli tedavi yapılmadığı için hastalığı her geçen gün ilerlemekte. Uzun tutukluluk için AYM’ye yapılan başvurusu reddedildi. Gazetecileri cezaevine kapatarak ne gerçekler gizlenebilir ne de gazetecilik bitirilir” ifadelerini kullandı.
"MÜCADELEYİ VE DAYANIŞMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"
Ataman'ın 24 Eylül’de görülecek duruşmasına tüm kamuoyunun yoğun ilgi göstermesi gerektiğini belirten Durmuş, “Bu haksız tutukluluğunun son bulması özgürlüğüne kavuşması hepimizin temennisi. Gazeteciler Sendikası olarak 24 Eylül’de Şırnak'da yapılacak olan duruşmayı takip edeceğiz. Tüm meslektaşlarımız serbest kalana ve basın özgür olana kadar mücadeleyi ve danışmayı sürdüreceğiz” diye vurguladı.
"GAZETECİLER BİR AN ÖNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMALI"
Gazeteci Mehveş Evin de Ataman’ın Türkiye’deki yüzü aşkın tutuklu medya çalışanından biri olduğunu söyleyerek, “Avukatları, tutukluluk süresi fazlasıyla aşıldığı için AYM’ye başvurdu ama o da reddedildi. Üstelik Ataman, ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Peki Ataman’ın ‘suçu’ neydi? ‘Örgüt üyeliği’yle suçlanıyor, ancak kanıt yok. Görünen suçu, kapatılan DİHA’da stajyer muhabir olmak. Şimdiye dek görülen duruşmalarda ancak birkaç dakika savunma yapabilen Ataman, 24 Eylül’de mahkemeye çıkacak. Ataman’ın ve haksız yere tutuklu bulunan tüm gazetecilerin bir an evvel özgürlüğüne kavuşmasını talep ediyoruz” dedi.
"ATAMANI DERHAL SERBEST BIRAKIN"
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral da 24 Eylül’de görülecek olan duruşmada yer alacağını belirterek dayanışmanın önemine değindi. Yüzde 93 engelli olan gazeteci Metin Duran için gösterilen dayanışma ruhunun Ataman için gösterilmesi durumunda olumlu sonuç elde edilebileceğini kaydeden Oral herkesi dayanışmaya çağırdı. Oral tutuklu yargılanan Ataman'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirterek,"Ataman gözaltına alındığı gün savcı tutuksuz yargılama kararı verirken adliye kapısında bekleyen iki kişinin müdahalesi ile tutuklandı. O günden beri tutuklu bulunuyor. Hukukun işletildiği ülkelerde birinin suçu tespit edilmeyene kadar hapse atılmaz ancak Ataman hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutuluyor. Hastalığına rağmen tutuluyor" dedi.
"24 EYLÜL'DEKİ DURUŞMAYA HERKESİ DAVET EDİYORUZ"
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan da hükümet yetkililerin "Cezaevlerinde gazeteci yoktur" diyerek kendilerini aklamaya çalıştığını söyledi. Ataman'ın gizli tanık beyanlarından dolayı tutulduğu cezaevinde hastalandığını kaydeden Boltan, "Ataman cezaevinde öldürülmek isteniyor" dedi. İnisiyatif olarak mahkeme günü duruşmada yer alacaklarını belirten Boltan, "Tüm kamuoyunun duyarlı olması gerekiyor. Başlatılan imza kampanyalarına, devam eden mahkemesine destek vermeye çağırıyoruz. Uluslararası basın kuruluşlarını yaşanan hukuksuzluğa karşı birlikte hareket etme çağırıyoruz. 24 Eylül'de görülecek olan duruşmaya herkesi davet ediyoruz. Yaşanan bu hukuksuzluğa birlikte dur diyelim" dedi.
"GAZETECİLİK YARGILANIYOR"
Ataman'ın tutuklu ve hak ihlali ile karşı karşıya olduğunun altını çizen Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney ise "ACM'lerde biliyorsunuz ki tutukluluk süresi sınırı 2 yıl olmasına rağmen 3 yıla yakın bir süredir tutuklu bulunuyor. Yaşadığı hak ihlali boyutunun yanı sıra arkadaşımızın iç organları da iflas etmiş ve sağlık sorunları yaşıyor. 24 Eylül'de bir kez daha gazetecilik yargılanacak. Ziya Ataman adli kontrol ardından farklı kolluk kuvvetlerinin olaya müdahalesi ile tutuklama yaşandı. Bu bile başlı başına hukuki olmadığını ve kararın hukuk dışı olduğunu gösteriyor. Şırnak' başta olmak üzere Ziya Ataman'ı yalnız bırakmayalım ve gazeteci olduğunu unutmayalım. Gerçekleri ve hakikatleri yazdığı için 3 yıldır tutuklu bulunuyor. Onu yalnız bırakmayalım. Bir an önce özgürlüğüne kavuşarak mesleğinin başına geçmesi gerekiyor ve Ziya Ataman'a özgürlük istiyoruz." (MA)