24 Eylül 2019 02:12

Gediz havzasında balıklar ölüyor, kent halkı endişeli

Foça Çevre Kültür Platformu Dönem Sözcüsü Bahadır Doğrutürk, Gediz havzasında yaşanan balık ölümlerine dikkat çekti, “Acil önlemlerin alınması gerekir. Bugün balıklar yarın insanlar ölecek” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Esra Solin Dal

İzmir’in Foça ilçesi Geren ve Bağarası mahallelerinde tarım arazilerine su aktaran kanallarda son bir haftadır balık ölümleri yaşanıyor.

Toplu balık ölümlerinin yaşandığı nehirde başta sazan olmak üzere tatlı su balığı ölümlerinin daha çok kanal kapaklarının bulunduğu noktalarda yoğunlaştığı görülüyor.

Kanallar bölgede domates, pamuk, ıspanak ve diğer tarım ürünlerinin ekili olduğu arazileri sulamak için kullanılıyor. Olaya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının numuneler alarak inceleme başlattığı öğrenildi.

“CİDDİ OLUMSUZ ETKİLER YARATIYOR”

Foça Çevre ve Kültür Platformu Kurucusu ve Dönem Sözcüsü Bahadır Doğrutürk, balık ölümlerine ilişkin acil önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, yaşanan kirlilikten insanların da etkileneceğini söyledi.

Gediz nehrinin Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir üzerinden Foça kıyılarına gelerek denize döküldüğünü anlatan Doğrutürk, sanayi çalışmalarından dolayı şehirlerde kirliliğin yaşadığını kaydetti. Gediz Nehri’nde yaşanan sorunun çok uzun yıllara dayandığını belirten Doğrutürk, sorunun bir havza sorunu olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Nehir'de bir önlem alınmadığı takdirde balık ölümlerinin ne ilk ne de son olacağının altını çizen Doğrutürk, “Tarım ilaçları bilinçsiz kullanılıyor ve ilaç kutuları nehir kenarlarına atılarak kimyasal zehirlenmeye de sebep oluyor. Yaklaşık bir haftadır nehirden siyah sular akıyor. Bu bölgede tarım yapan vatandaşların en büyük sıkıntısı hem hava kirliliği hem de toprak kirliliğidir. Su kirliliğinin tarım yapan insanlar üzerinde ciddi olumsuz etkileri vardır. Bu da orada çıkan tarım ürünlerinin herkes tarafından tüketilmesiyle bütün insanları tehdit altına alıyor” diye konuştu.

“CANLI YAŞAMINA ÖNEM VERİLMİYOR” 

Gediz Nehri için yetkililerin bir araya gelerek uzun vadeli çözümler bulması gerektiğini ifade eden Doğrutürk, “Bu tür kalıcı sorunlar başta merkezi hükümetin istemesi ve yerel yönetimlerin talep etmesiyle olur. Türkiye’de yapılan sanayi canlı yaşamına önem verilmeden yapılıyor. Bu kirlilik böyle giderse bugün balıklar yarın biz öleceğiz. Bu sadece Gediz sorunu da değil bu gibi benzer nehirler için benzer sanayi yerlerinde önlem alınması gerekiyor” dedi. (İzmir/MA)

ÖNCEKİ HABER

Reyhanlı’da sınır dışı edilecek mültecileri taşıyan askeri araç devrildi: 6 kişi öldü

SONRAKİ HABER

Erdoğan'ı eleştirmek yasak: 'Hakaret' suçlamasında rekor artış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa