İstanbul'da 4.6'lık deprem
Marmara Denizi'nin Silivri açıklarında 4.6 büyüklüğünde deprem yaşandı.
Harita: Kandilli Rasathanesi
Marmara Denizi Silivri açıklarında 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, saat 11.01'de meydana gelen depremin merkez üssünün Marmara Denizi'nde Silivri açıkları, büyüklüğünün ise 4.6 olduğunu duyurdu. Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen deprem, 5,36 kilometre derinlikte oluştu. Deprem İstanbul ve çevre illerde hissedildi.
Depremin en yakın yerleşim birimi olan Silivri'ye bağlı Muratköy'e uzaklığının 20 kilometre 52 metre olduğu belirlendi.
Türk Kızılay da Twitter'da yaptığı paylaşımda "İstanbul Silivri'de meydana gelen ve ilk belirlemelere göre 4,6 büyüklüğündeki deprem sonrası gelişmeler Kızılay ekiplerimiz tarafından yakından takip edilmektedir." denildi.
Depreme ilişkin açıklama yapan İstanbul Valiliği "Deprem sonrasında ilimizdeki AFAD, AKOM, 112, 155, 156 ihbar hatlarına şu ana kadar herhangi bir hasar ihbarı yapılmamıştır" dedi. Tekirdağ Valiliğinden yapılan açıklamada da herhangi bir hasar ihbarı yapılmadığı açıklandı.
Öte yandan, depremin merkez üssüne yakın bazı bölgelerde, öğrenciler tedbir amacıyla okulların bahçesine çıkarıldı.
AFAD: 15 ARTÇISI VAR
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, “Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen depremin 15 artçısı var. En büyüğü 3,4 en küçüğü 1,2 büyüklüğünde. Depremden öncede 3 büyüklüğünde bir deprem var ancak öncü olup olmadığına ilişkin bir şey söyleyemeyiz” dedi.
Nurlu, depremin Kuzey Anadolu Fayı üzerinde orta çukurlukta, Silivri'ye yaklaşık 20 kilometre kadar uzaklıktaki fay üzerinde yaşandığını kaydetti.
Bu fay hattında 17 Ağustos 1999'daki gibi depremler yaşandığını, 1963 yılında da bu faya yakın yerde 6,3 büyüklüğün deprem meydana geldiğini, yine Tekirdağ tarafında da 7,4 ila 6,2 büyüklüklerinde depremler görüldüğünü vurgulayan Nurlu, “Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen depremin 15 artçısı var. En büyüğü 3,4 en küçüğü 1,2 büyüklüğünde. Depremden öncede 3 büyüklüğünde bir deprem var ancak öncü olup olmadığına ilişkin bir şey söyleyemeyiz” diye konuştu.
"DEPREM KRİTİK BİR YERDE"
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır ise Silivri açıklarında meydana gelen depremin beklenen deprem kuşağında gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Deprem, Marmara depreminde olması beklenen fay zonu içerisinde ve çevresinde olmuş durumda. Silivri açıklarında meydana gelen bu deprem kritik bir yerde gerçekleşti. Son zamanlarda burada bir deprem olmuyordu, yani deprem olmayan bir zon içerisinde olduğu için de biraz tehlikeli. Yapacak bir şey yok, beklemek gerekiyor.”
‘GÜVENLİ BİNALAR VE TOPLANMA ALANLARI İSTİYORUZ’
Deprem sonrası konuştuğumuz İstanbullular, İstanbul’un depreme hazır olmadığını belirterek güvenli binalar ve yeterli toplanma alanları istediklerini belirtti.
Çağlayan’da esnaflık yapan Mustafa Öz, İstanbul’un depreme hazır olmadığını düşündüğünü belirterek “Ben İstanbul'un her yerini geziyorum. Bana göre durum bu” dedi. Her depremde ailesi için kaygı duyduğunu ve panik yaptığını belirten Öz, “Sonuçta insanın bir tane canı var. Depreme karşı önlem almak sorumluluğu olan kişileri açılışlarda veya kokteyllerde görüyoruz. Oysa ki sokak sokak gezip bina sahiplerini deprem tedbirleri için ikna etmeliler. İstanbul'daki yıkık dökük binaların tadilatını sağlayacaklar. Yoksa bu sorun çözülmez. Çok can kaybı olur” diye konuştu.
Sait Aydoğan ise can güvenliklerinin olmadığını belirterek “Ben 96 yılında yapılmış beş katlı bir binada oturuyorum. Şu anda büyük bir deprem olursa, hiçbirimiz in sağ kalacağını tahmin etmiyorum” diye söze başladı. Avcılar'da oturduğunu vurgulayan Aydoğan, “Bitişik binalarda oturuyoruz. Duvar yanı duvar değil. Toplanacak bir yer nefes alabilecek yer bile yok” dedi.
Hayri Özcan ise depremle ilgili çekinceleri bulunduğunu belirterek “Binaların yüzde sekseni yenilenmiş bakım görmüş değil” dedi. Kendi oturduğu yerdeki toplanma alanının evine çok uzakta olduğunu vurgulayan Özcan, “Güvenli oturacağımız binalar İstiyoruz. Toplanma alanlarının yakınımızda olmasını istiyoruz. Çok uzakta olmamalı” diye konuştu.
4.6'lık deprem bu sabah saatlerinden itibaren Marmara'da yaşanan 3. deprem oldu. İlk deprem saat 9.21'de Avcılar açıklarında yaşandı ve 2.5 büyüklüğündeydi. 10.30'da ise 2.9 büyüklüğünde ikinci bir deprem yine Silivri açıklarında yaşandı. (HABER MERKEZİ)