24 Eylül 2019 09:46

“Cezaevlerinde tutuklular hastaneye götürülmüyor”

Antalya ve Alanya cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri İHD Antalya Şubesi Hukuk Komisyonu tarafından raporlaştırıldı. Raporda 27 çocuğun da anneleriyle birlikte cezaevinde kaldığı belirtildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İHD Antalya Şubesi Hukuk Komisyonu, Antalya ve Alanya cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. Raporda hasta tutukluların hastaneye götürülmediği ve 27 çocuğun da anneleriyle birlikte cezaevinde kaldığı belirtildi.

Tutukluların kelepçeli muayene dayatması nedeniyle tedavi olamadıklarını aktarıldığı raporda, “Hapishaneye sevklerde, acil sevk edilenler de dahil, soğuk ve yatacak yer olmayan nezarethanelerde saatlerce bekletilmektedir. Serum takılan mahpuslar dahi, nezarethaneye indirilerek, serumun burada bitmesi beklenmektedir. Bu durum, hasta mahpuslar açısından, adeta bir işkence ve kötü muamele olarak hissedilmektedir. Sağlık durumları kötüleşerek geri dönmektedirler. Hekimler tarafından kelepçeli muayene edilmek istenmesi çok ciddi bir sorundur. Birçok defa, aylarca sevk beklemiş olan hastalar, kelepçeli muayene yapılmak istenmesi nedeniyle, muayeneyi kabul etmeyerek geri dönmektedir. Mahpuslar, genel olarak sağlık birimi çalışanlarının da ayrımcı ve ötekileştirici tavırlarından yakınmaktadırlar. Göz teması kurulmasından özenle kaçınıldığı ve hastalık öykülerinin dahi dinlenmediğini anlatmaktadırlar.” denildi.

27 ÇOCUK CEZAEVİNDE

Antalya L Tipi Kapalı Cezaevinde tutukluların bilgi edinme haklarının elinde alındığı, Yeni Yaşam gazetesinin verilmediğine işaret edilen raporda, cezaevinde 5 kitap sınırlandırılmasının bulunduğu, aramalarda tutukluların kişisel eşyalarına el konulduğu ve tutukluların sosyal etkinlik olarak sadece haftada bir saat spor sahasına çıkarıldığı ifade edildi. Tutukluların yeteri kadar beslenemediklerinden yakındığı aktarılan raporda, Antalya L Tipi Kapalı Cezaevinde 17 çocuğun tutuklu olduğu ve 0-6 yaş grubunda 27 çocuğun annesiyle birlikte cezaevinde kaldığına yer verildi. LGBTİ’li tutukluların durumuna dikkat çekilen raporda, LGBTİ’lerin koğuşlarının kadın blokkunda yer almalarına rağmen erkek gardiyanlarca gözetilerek arandığı ve trans kadınların ciddi sorunlar yaşadığı aktarıldı. (Antalya/MA)

ÖNCEKİ HABER

"Öğrenim kredisi borçları faizsiz ertelensin" talebi

SONRAKİ HABER

Nazlı Ilıcak, Erdoğan'a mektup yazmış: Beni bu kuyudan çıkarabilir misiniz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa