ODTÜ'de yemekhane kuyruğu çilesi
ODTÜ'de yemekhanede çalışanlar personel açığı nedeniyle çalışma yükünün arttığını belirtirken, öğrenciler ise uzun yemek kuyruklarında beklemek zorunda kalıyor.
ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel
Hazal GÖÇMEN
Ankara
ODTÜ'de 2019-2020 akademik yılı üniversite öğrencilerinin ve personelin gündemine yerleşen yemekhane yetersizliği sorunuyla açıldı. Öğle ve akşam yemeği olmak üzere iki öğün çıkan ODTÜ yemekhanesinde akşam yemeğinin dağıtımı geçtiğimiz yıllarda iki katta gerçekleşirken, bu yıl personel açığı gerekçesi ile tek bir katta verilmeye başlandı. Yeni başlanılan düzenleme sonucu oluşan uzun yemek kuyrukları kısa sürede öğrencilerin tepkisini çekti.
ODTÜ yemekhane personeli ise rektörlüğün yemekhane yetersizliğinin en önemli nedeni olan personel açığına bir çözüm bulmasını istiyor. ODTÜ yemekhanesinin koşullarını Evrensel’e anlatan yemekhane personeli ilk olarak 17.00-18.30 arası süren akşam yemeğinin 19.00’a uzamasına karşı yemek sırası bekleyen bazı öğrencilerin akşam yemeği yiyemediklerini söyledi. Sabah 07.15’ten akşam 19.00’a kadar çalışmanın karşılığında ise 4 saatlik ek mesai ücreti alamadıklarını ve asgari ücretle çalıştıklarını dile getirdi. Her yıl yemekhane personeli arasından emekli olan işçilerin olduğunu fakat bu yıl yeni personel alımı olmaması nedeniyle asgari ücretle çalışan bir işçinin aynı anda aşçılık, yemek dağıtımı ve temizlik görevlerinden de sorumlu olduğunu ifade etti.
"TERİMİZ SOĞUMADAN İKİNCİ YEMEĞE GEÇİYORUZ"
Çalışma yoğunluğundan “Sırtımızdaki ter soğumadan öğle yemeğinden akşam yemeğine geçiyoruz” sözleri ile bahseden işçi, ODTÜ’nün oldukça büyük bir yemekhaneye sahip olmasına karşın koşullarının elverişsiz olduğunu belirtti. İşçi, yemeklerin piştiği yerden dağıtım yapılacak alana taşımak için gerekli olan asansörün bozuk olması nedeni ile işçilerin yemekleri sırtlarında taşımak zorunda kaldıklarını anlattı. ODTÜ yemekhanesinde temizlik alanı olmadığını da belirten işçi “Ayağımızın altındaki terlikler kayıyor” dedi. İşçi, koşullar bu denli elverişsiz olmasına rağmen ODTÜ rektörlüğünün “idare edin” demekten öteye gitmediğini aktardı.
KRİZDE YEMEKHANEYE GİDEN SAYISI ARTTI
Ekonomik kriz döneminde yemekhaneye gelenlerin sayısının bir öğünde yaklaşık 1500 kişi arttıdığını söyleyen işçi, öğrencilerin bir kısmının yemek yiyemediğini "Onların da durumu kötü" sözleriyle ifade ediyor. Mevcut durumun öğrenciler ve yemekhane personelini karşı karşıya getirdiğini söyleyen işçi, yemekhane personeli arasında da sinirlerin yıpranması nedeniyle bir gerilim olduğunu dile getirdi.
ÖĞRENCİLER SIRADAYKEN YEMEK BİTİYOR
Yemek saatinin bitmesine yakın hala sırada olan öğrencilerle konuştuk. Metalürji Malzeme Mühendisliği Yüksek Lisans Öğrencisi Mehmet Mert, yemekhanenin iki bankosunun da açık olmamasından rahatsız olduklarını söyledi ve yemeğin öğrenci sayısına uygun bir şekilde çıkmasını istedi. Aynı bölümde okuyan Hilal ise yemekhane saatlerinin genişletilebileceğini çünkü normal zamanlarda da yemekhanede yemek yiyebilmek için çok sıra beklendiğine dikkat çekti. Fahrettin ise ODTÜ’de ek bir kütüphane ve yemekhane ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünde bir 3. sınıf öğrencisi ise ”Yemekhanenin kapanacağı söylendiğinde, oldukça uzun bir sıra vardı. O nedenle birçok öğrenci aç kaldı. Bunun yanı sıra yemek yenebilecek bir alan olarak kafeteryaya rektörlük saatlerini kısıtladığı için gidemiyoruz. Yemekhanede en azından karnımız doysun çok paramız gitmesin mantığıyla ilerliyoruz ama böyle bir durumla karşılaşınca hem paramız gidiyor hem de karnımız doymuyor” dedi. (Ankara/EVRENSEL)