Ünteks işçileri sendika hakkı için mücadele ediyor
Çorlu'daki Ünteks tekstil fabrikasında çalışan işçiler sendikaya üye olmaya başlayınca işten atmalar başladı.
ARŞİV | Fotoğraf: DHA
Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu
Çorlu’da üretim yapan 500’e yakın işçinin çalıştığı Ünteks fabrikasında ücretlerin düşüklüğü ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için işçiler, Öz İplik-İş’te örgütlenmeye başladı. Sendikalaşma faaliyetlerinin duyulması üzerine şimdiye kadar 10 işçi işten atıldı. Atılmayanların da baskı gördüğünü belirten işçiler, “Patronlar hep kendilerini düşünüyor. Biz de geleceğimiz için birleşmek zorundayız” dedi.
Ünteks yönetimi sendikalaşma faaliyetlerini duyar duymaz önce 8 işçiyi daha sonra da 2 işçiyi işten attı. Sendikaya üye olan diğer işçilerden de istifa etmeleri istendi. Yönetimin hemen harekete geçtiğini ifade eden bir Ünteks işçisi, “Hemen bölümlerde toplantılar yaptılar. Bu toplantıda ‘Patron fabrikayı başka yere taşır yine de sendikayı kabul etmez’ diyen şefler, hızını alamayınca ‘Eğer sendikadan vazgeçmezseniz tazminatsız işten atılır ve hiçbir yerde işe giremezsiniz, iş bulmanızı engelleriz’ diye tehdide başladılar. Aynı zamanda ‘Sendika sizi değil sizden keseceği aidatı düşünüyor’ diye de akıl vermeye başlıyorlar. Sendikanın bize faydası, patrona zararı yoksa niye engellemeye çalışıyor? Sanki patron bizi bizden daha iyi düşünüyor” dedi.
"AYIN SONUNU ZOR GETİRİYORUZ"
2 bin 200 ila 2 bin 600 arasında ücret alan işçiler sürekli mesai yapmaya mecbur bırakıldıklarını anlattı. Bir üst vergi dilimine giren işçilerin ücretlerinde ciddi düşüşler olması işçileri çileden çıkardı. Sürekli çalıştıklarını dile getiren bir işçi sendikalaşma nedenlerini şöyle anlatıyor: “Fabrika gece gündüz çalışıyor. Diğer fabrikalarda işler azalırken biz Rusya’ya sürekli çalıştık. Şimdi Zara, İnditel, LC Waikiki, Koton gibi firmalara da iş yapmaya başladık. Krizde fabrika büyürken biz ayın sonunu getiremiyoruz. Pazara gitmeye korkar hale geldik. Ücretlerimize mutlaka iyileştirme yapılmalı.”
"PATRON 7/24 ÇALIŞTIRMAK İSTİYOR"
Firmanın yeni müşterilerinin fabrika düzeninde değişiklikler istediğini belirten bir Ünteks işçisi de “Yeni müşteriler her işçinin haftada 24 saat dinlenmesini istemiş. Önceden gündüz vardiyasına gelen gece vardiyasına geçerdi. Şimdi orta vardiyaya geçirerek sanki 24 saat dinlenmiş gibi göstermeye çalışıyor. Her bölümde şefler toplantı yaptı. Biz de kabul etmediğimizi söylememize rağmen hayata geçirmeye çalışıyorlar” dedi.
"ÜNTEKS’İN İŞLERİ TIKIRINDA, BİZ KRİZ İÇİNDE BOĞUŞUYORUZ"
Kriz döneminde dahi üretimde hiçbir azalma olmadığını ifade eden işçiler, yeni müşterilerle kârını büyüten Ünteks’in, sıra işçiye gelince kriz gerekçesini ileri sürdüğünü söyledi. Bir Ünteks işçisi, “Fabrikanın işleri tıkırında giderken biz kriz içinde boğuşuyoruz. Yıl başında aldığımız zam eridi gitti. Erzaklar azaldı. Yeni iş sözleşmesi imzalatarak her tülü hakkı elimizden aldı. Kısacası Ünteks’in işleri tıkırında giderken bizler ezildik. Patronun işler düzelir dedikçe bizim işler daha kötü oldu. Patronlar hep kendilerine çalışıyor. Biz de geleceğimiz için birleşmek zorundayız” diye konuştu.