28 Eylül 2019 05:27
Son Güncellenme Tarihi: 28 Eylül 2019 17:06

İstanbul'da 5.8 büyüklüğünde deprem: Toplam 77 binada ağır hasar tespit edildi

İstanbul Silivri açıklarında 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İncelemeler sonucunda toplam 77 binada ağır hasar tespit edilirken "Hasarlı binalara girmeyin" uyarısı yinelendi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İstanbul'da merkez üssü Marmara Denizi Silivri açıkları olan olan 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü, bölgede son 20 yılda buna benzer bir hareketlilik yaşanmadığı belirtti ve vatandaşların dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunuldu. Birçok İstanbullu geceyi park ve bahçelerde geçirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerince il genelinde hasar tespit çalışmaları sonucunda toplam 77 binanın ağır hasarlı olduğu belirlendi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 13.59'da merkez üssü Marmara Denizi Silivri olan 5.8 büyüklüğünde deprem oldu. AFAD, depremin yerin 6,99 kilometre derinliğinde oluştuğunı ve Silivri'ye uzaklığının 21,68 kilometre olduğunu duyurdu. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin Silivri’nin yaklaşık 20 kilometre açığında ve 13 kilometre derinlikte meydana geldiğini bildirdi. Deprem, İstanbul ve çevre illerde hissedildi.

3.9'LUK ARTÇI SARSINTI DA PEK ÇOK İLÇEDE HİSSEDİLDİ

Artçı sarsıntılar gün boyu sürerken, gece saat 23.20'de meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki deprem pek çok ilçeden hissedildi. AFAD artçı sarsıntının merkezinin Marmara Denizi (Silivri'ye 21,16 km uzaklıkta) ve derinliğinin 7,02 km olduğunu açıkladı. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.3, derinliğini 12,7 kilometre olarak açıkladı.

106 ARTÇI SARSINTI DAHA YAŞANDI

Depremin ardından artçı sarsıntılar yaşanmaya devam etti. Dün öğlen saatlerinden bu yana en büyüğü 4.4 olan 106 artçı oldu.

İSTANBULLULAR GECEYİ PARK VE BAHÇELERDE GEÇİRDİ

Depremin ardından çok sayıda İstanbullu geceyi park ve bahçelerde geçirdi.

Güngören, Avcılar, Silivri ve Bahçelievler başta olmak üzere pek çok ilçede evlerine giremeyen vatandaşlar battaniye ve çadırlarla parklara gitti.

Bahçelievler'deki Milli Egemenlik Parkı'nda vatandaşların bazıları çadır kurarken, bazıları ise evlerinden getirdiği halıları sererek oturdu. Bahçelievler Belediyesi yetkilileri de parka kurdukları stantta vatandaşlara çorba ve ekmek ikramında bulundu. Parkta bekleyen üniversite öğrencileri de geceyi geçirmek için alana çadır kurdu. Öğrencilerden Bahar Küçük, deprem sırasında okulda bulunduklarını belirterek, çok korktuklarını söyledi. Aynı okulda okuduklarını ve ev arkadaşı olduklarını anlatan Küçük, eski bir binanın 6. katında kaldıklarını, bu nedenle tedirgin olduklarını dile getirdi.

Güngören'deki vatandaşların 15 Temmuz Şehitler Parkı'nda geceyi geçirirken Silivri'de de kent meydanına onlarca kişi sığındı.

TOPLAM 77 BİNADA AĞIR HASAR TESPİT EDİLDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan hasar tespit çalışmalarında, İstanbul'da toplam 77 yapıda ağır hasar tespit edildi.

AA'da yer alan habere göre, Kamu binalarında yapılan incelemelerde 7'si hastane, 49'u okul, 9'u idari bina olmak üzere 65 hasarsız, 1'i hastane, 4'ü okul, 4'ü de idari bina olmak üzere 9 ağır hasarlı bina tespit edildi. 68 kamu yapısında ise incelemelerin devam ettiği belirtildi. 

Bakanlık tarafından konut ve iş yerlerinde yapılan hasar tespit çalışmaları kapsamında ise 3 bin 102 bağımsız birim incelendi. İncelemeler neticesinde bin 987 hasarsız, 610 az hasarlı, 68 de ağır hasarlı bina tespit edildi. Depremin ardından yıkık bina olmazken, 437 yapı da deprem öncesi riskli olduğu için kapsam dışı sayıldı.

HASARLI YAPILARA KESİNLİKLE GİRMEYİN

Açıklamada, afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerektiği uyarısında bulunuldu. Yolların acil yardım araçları için boş bırakılması, doğal gaz ve su vanaları ile elektrik şalterlerinin kapatılması gerektiği belirtilerek, yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunması, yolların acil yardım araçları için boş bırakılması istendi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık da “Evlerinde çatlak oluşan vatandaşlar binalarını terk etsinler ve AFAD'dan ve valilikten gelecek uyarıları dinlesinler” dedi.

Kınık, “Deprem bazı binalarda hasara yol açmış olabilir. Evlerinde çatlak oluşan vatandaşlar binalarını terk etsinler ve AFAD’dan ve valilikten gelecek uyarıları dinlesinler. Bu deprem Marmara'da beklediğimiz büyük deprem fayında oldu. Orta büyüklükte bir deprem ve bir iki hafta bu hatta artçılar (4 ve üzeri) sürebilir. Yerkabuğunu kırabilecek bir enerji oluşturabileceğinden hasarlı ve riskli binalardaki vatandaşlarımızın evlerini terk etmesi gerekiyor” dedi.

ERDOĞAN, 8 KİŞİNİN HAFİF YARALANDIĞINI AÇIKLADI

Deprem sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 28 artçı sarsıntı yaşandığını ve 8 kişinin deprem nedeniyle hafif yaralandığını söyledi.

GSM OPERATÖRLERİ SINIFTA KALDI

Deprem sonrası bir süre GSM hatları çalışmadı ve vatandaşlar yakınlarına ulaşmakta güçlük çekti. Panikle kendilerini sokağa atan vatandaşlar, deprem toplanma alanlarının yetersizliği nedeniyle tedirginlik yaşadı ve sokak aralarında beklemek zorunda kaldı.

BİNALARDA ÇATLAKLAR OLUŞTU, CAMİ MİNARESİ YIKILDI

17 Ağustos 1999’da yıkıma uğrayan Avcılar’da halk deprem sonrası sokağa dökülürken; Avcılar Merkez Camisinin minaresi yıkıldı. Sarıyer'de de bir caminin mineresinde hasar oluştu.

Bakırköy'deki adliye binasında da çatlaklar oluştu.

Şişli Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan bir binada da çatlaklar oluştu.

İstanbul'daki pek çok okulda binalar boşaltıldı, öğrenciler okul bahçesine çıkarıldı.

BALAT'TA 3 BİNA KONTROLLÜ YIKILDI

Fatih’in Balat Mahallesi'ndeki Esnaf Loncası Caddesi'nde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmış 3 tarihi binada deprem sonrası hasar meydana geldi.

Olay yerine gelen belediye ekipleri, deprem sonrası bir kısmı yıkılan binanın kalan kısımlarını tehlike arz etmesi nedeniyle kontrollü bir şekilde yıktı. Yanında bulunan diğer bir bina da önlem amaçlı içindeki vatandaşlar tahliye edilerek yıkıldı.

ESENYURT'TA KOLONLARI ÇATLAYAN 5 KATLI BİNA TAHLİYE EDİLDİ

Esenyurt'ta ise ana kolonları çatlayan 5 katlı bina boşaltıldı. Elektrik, su ve doğalgazı kesilen bina tahliye edilerek mühürlendi. Binanın arkaya yattığı görüldü. Depremden üç gün sonra binaya gelen vatandaşlar, Esenyurt Belediyesi zabıta ekiplerinin kontrolünde binadan eşyalarını almaya başladılar. Bina sakinleri taşınırken belediyeye ait ekipleri de riskli görülen yapıdan karot örneği aldı. Binanın akibeti yapılan testlerin ardından belli olacak. 

BAĞCILAR'DA ÇATLAKLAR OLUŞAN BİNA TAHLİYE EDİLDİ

Bağcılar İnönü Mahallesi 472. Sokakta bulunan 4 katlı bir binada da çatlaklar oluştu. Bina sakinleri tahliye edildi. Yetkililer bina çevresinde güvenlik önemleri aldı. Bina sakinlerinden İdris Altunsoy, “İki binanın arasında çatlaklar oluştu. Şu anda yetkililerin söylediği bina tedbir amacıyla boşaltıldı. Binadan örnek alacaklar. Neticeyi bekliyoruz” dedi.

Öte yandan yine Bağcılar İnönü Mahallesi'ndeki bir binanın çatı katında bulunan tuğlalar bina önünde park halindeki aracın üzerine düştü.

BEYOĞLU'NDA ÇATLAKLAR OLUŞAN BİNA TAHLİYE EDİLDİ

Beyoğlu'nda deprem nedeniyle bir binada çatlaklar oluştu, bina ile bitişiğindeki başka bina arasında ayrıklar meydana geldi. 6 dükkan ve 4 dairenin bulunduğu bina boşaltılarak mühürlendi.

40 yıldır binada oturduğunu söyleyen Naim Sarı, "Deprem dolayısıyla belediye ekipleri binayı boşalttılar. Yaşayan 16 kişi vardı hepsi dışarı çıktı. Şu an mağdur durumdayız. Kalacak bir yerimiz yok” dedi.

İSTANBUL VE ÇEVRE İLLERDE OKULLAR TATİL EDİLDİ

İstanbul Valiliği, deprem sonrasında saat 14.20 itibarıyla AFAD, AKOM, 112, 155, 156 ihbar hatlarına herhangi bir hasar ihbarı yapılmadığını, bütün birimlerin depremin kentteki etkilerini yakından takip ettiğini duyurdu.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Meydana gelen deprem sonrasında saat 14.20 itibarıyla ilimizdeki AFAD, AKOM, 112, 155, 156 ihbar hatlarına herhangi bir hasar ihbarı yapılmamıştır. Bütün birimlerimiz depremin ilimizdeki etkilerini yakından takip etmektedir.” Valilik ayrıca ilk ve orta dereceli okulların bugün için tatil edildiğini duyurdu. Valilik ayrıca yarın (27 Eylül) eğitim öğretime devam edileceğini duyurdu.

Yalova, Kocaeli ve Bursa’da da deprem nedeniyle eğitim öğretime ara verildi.

Yalova Valiliği, depremin kentte herhangi bir can veya mal kaybına yol açmadığı duyuruldu ve il genelinde eğitim öğretime öğleden sonra ara verildiğini açıkladı.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da eğitime 1 gün süre ile ara verildiği belirtildi.

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ise ilk bilgilere göre depremin hissedildiği kentte olumsuz bir durum olmadığını söyledi. Vali Aksoy, “Tekli eğitim yapanların zaten çıkma zamanı. Öğrencileri bir süre tedbir amaçlı bahçelerde tutacağız” dedi.

Sakarya İl AFAD Müdürlüğü yetkilileri de şu ana kadar kentte olumsuz bir durum olmadığını bildirdi.

EKREM İMAMOĞLU: CAN VEYA MAL KAYBINA İLİŞKİN BİLGİ ULAŞMADI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da deprem konusunda AKOM'un teyakkuz halinde olduğunu, can ve mal kaybına dair herhangi bir bilgi ulaşmadığını bildirdi.

İmamoğlu, Twitter hesabından depreme ilişkin su açıklamayı yaptı:

"Marmara Denizi Büyükçekmece açıklarında 12 kilometre derinlikte 5.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Tüm bölgeye geçmiş olsun, AKOM teyakkuz halinde, can ve mal kaybına dair herhangi bir bilgi ulaşmış değil."

DEPREM ÇEVRE İLLERDEN DE HİSSEDİLDİ

Marmara Denizi açıklarında yaşanan deprem çevre illerden de hissedildi. Kocaeli, Sakarya, Yalova, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli kent merkezinde de hissedildi. Pek çok ilde vatandaşlar iş yerleri ve evlerinden dışarı çıktı.

İzmit'te sarsıntıyı hisseden vatandaşlar kapalı alanların dışına çıktı. Okullarda öğrencilerin bahçeye çıkarıldığı İzmit'te kimi kamu kurumları da boşaltıldı. Tedirginlik yaşayan vatandaşlar telefonla yakınlarına ulaşıp durumlarını öğrenmeye çalıştı. Bir süre yoğunluktan hatların çekmediğini, iletişimde problem yaşadıklarını belirten vatandaşlar daha büyük bir sarsıntının gelmesinden endişeli. Kentte tedirginlik sürüyor.

İZMİT LİSESİ'NDE ÇATLAK MEYDANA GELDİ

Eski İzmit Cezaevi'nin bulunduğu alana geçtiğimiz yıl yapılan Nuh Çimento Eğitim Kampüsünde de deprem nedeniyle çatlak meydana geldi.

Nuh Çimento Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından önceki yıl RHZ İnşaat firmasına yaptırılan Nuh Çimento Eğitim Kampüsü'nde İstanbul depreminin etkisiyle çatlak meydana geldi. 4 katlı, 2 farklı blok, 64 derslik ve 2 bin 900 öğrenci kapasiteli kampüste, daha önce İzmit şehir merkezinde bulunan İzmit Lisesi, Gazi Lisesi ve Yavuz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bulunuyor.

2019-2020 eğitim ve öğretim yılı yine başında 3 lise de Nuh Çimento Eğitim Kampüsü'ne taşınmıştı.

TEKİRDAĞ VALİLİĞİ: HASAR İHBARI YAPILMADI

Tekirdağ Valiliğinden, İstanbul'daki depremin Tekirdağ merkez ve ilçelerinde de hissedildiği, şu ana kadar herhangi bir hasar ihbarının yapılmadığı bildirildi.

Tekirdağ Valiliğinden yapılan açıklamada, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; Marmara Denizi Marmaraereğlisi açıklarında bugün 13.59'da 5,8 şiddetinde, derinliği 6,99 olan deprem meydana geldiği belirtildi.

SAKARYA'DA VATANDAŞLAR KISA SÜRELİ PANİK YAŞADI

Sakarya'da da hissedilen deprem kısa süreli paniğe neden oldu. Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, depremin Sakarya'da hissedildiğini belirterek, kentte herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını bildirdi.

Öte yandan kentte evlerinde ve iş yerlerinde depremi hisseden vatandaşlar dışarı çıktı. Vatandaşlar deprem nedeniyle kısa süreli panik yaşadı. Okullardaki öğrenciler ise tahliye edilerek ailelerine teslim edildi. Deprem anı, çevredeki iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansıdı.

"SON 20 YILDA BUNA BENZER BİR HAREKETLİLİK YAŞANMADI"

Depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nden açıklama geldi. Depremin Silivri’nin yaklaşık 20 kilometre açığında ve 13 kilometre derinlikte meydana geldiği bildirildi. Açıklamada, bölgede son 20 yılda buna benzer bir hareketlilik yaşanmadığı belirtildi. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Somali'de Türkiye Maarif Vakfı aracına bombalı saldırı: 3 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

İstanbul Üniversitesinde öğrenciler can güvenliği istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa