Ilısu Barajının mağdur ettiği köylüler: Yurdumuzu terk etmek istemiyoruz
Ilısu Barajı nedeniyle Hasankeyf'te 15 gün süreyle eylem ve etkinliklere yasak getirildi. Evleri sular altında kalacak olan yurttaşlar "Yurdumuzu terk etmek istemiyoruz" dedi.
Fotoğraf: MA
Su tutma işlemleri başlayan Ilısu Barajı ile tarihi Hasankeyf’in aralarında olduğu 199 yerleşim sular altında kalacak. Bu yerleşim yerlerinden biri olan Oymataş köyünde yaşayan yurttaşlar, “Yurdumuzu terk etmek istemiyoruz” dedi. Ilısu Barajı nedeniyle 8 Ekim'de boşaltılacağı belirtilen Hasankeyf'te 15 gün süreyle eylem ve etkinliklere yasak getirildi.
Ilısu Barajında su tutma işlemleri devam ederken, 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf, projeden vazgeçilmediği takdirde sular altında kalacak. Dicle Vadisi boyunca sular altında bırakılacak köylerde yaşam tüm canlılığı ile sürerken, su altında kalacak 199 yerleşim yerlerinden biri de Oymataş (Bêdia) köyü. MA’dan Metin Yoksu’nun haberine göre; Batman Çayı ve Dicle Nehri’nin birleştiği nokta civarında bulunan köy, tarihi yapıları ve doğal güzelliğiyle tanınıyor. Eski kilise ve dev mağaralarıyla tanınan tarihi köyün, bir kısmı su altında kalacak. Su altında köyün tarihi alanları olduğu ifade ediliyor.
"PROJE İPTAL EDİLMELİ"
Köy sakinlerinden Adnan Taner, “Bizi buralardan kovuyorlar. Bizi mağdur ettiler. Evlerimizin bedelini dahi ödemediler. En verimli topraklarımızı bugün devlet su altında bırakıyor. Tüm atalarımızın mezarları da su altında kalacak. Biz tüm atalarımızı burada bırakıp gidiyoruz” dedi.
İsmail Taner ise yetkililerin kendilerini evsiz bırakacağını hatırlatarak, “Uzmanlar buranın Hasankeyf tarihi ile eş değer olabileceğini söylüyor. Tüm tarih ile birlikte bizim de anılarımız su altında kalıyor. Yurdumuzu terk etmek istemiyoruz. Buradan ayrılmak istemiyoruz, hepimiz akrabayız” dedi. Baraj projesinin iptal edilmesini isteyen Taner, turizm, hayvancılık ve tarımla daha fazla ülke ekonomisinin kalkınacağını ifade etti.
Köy sakinlerinden İlaf Yıldız, köylerinin su altında kalması ile birlikte mera alanlarının da yok olacağına ve hayvanlarını otlatacak sahalarının kalmayacağına dikkat çekti.
HASANKEYF'TE EYLEM VE ETKİNLİK YASAĞI
Öte yandan Hasankeyf Kaymakamlığı, Ilısu Barajı nedeniyle 8 Ekim’den sonra boşaltılması beklenen 12 bin yıllık tarihe sahip ilçede düzenlenecek eylem ve etkinliklere ilişkin yasak kararı aldı.
Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, 26 Eylül ile 10 Ekim tarihleri arasında Hasankeyf’te yapılacak eylem ve etkinliklerin izne bağlandığı belirtildi. Açıklamada, “İlçemiz dâhilinde ‘açık kapalı yer toplantısı, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma el ilanı ve benzeri’ eylem etkinlikleri 26.09.2019-10.10.2019 tarihleri arasında, gerçekleştirilmesi izin şartına bağlanılan her türlü toplantı ve etkinliğin huzur ve güven ortamını bozmaya teşebbüs edecek şahıslar ile işlenmesi muhtemel suçların tespitine yönelik kamera vb. araçlarla kayıt altına alınabilecektir” denildi. (HABER MERKEZİ)